Bro-Bålsta är känt för att vara Annika och Charlotta Sörenstams moderförening. Nu satsar Stockholmsklubben stenhårt på att ta hand om nya unga förmågor och få dem att älska golf.
— Vi vill att våra medlemmar och spelare känner glädje oavsett nivå, säger klubbchef Oliver May.
Under 90- och början på 2000-talet skördade systrarna Sörenstam stora framgångar internationellt. Lillasyster Charlotta som numera är en ledarfigur i moderklubbens A-lag har bland annat en seger på LGPA-touren på meritlistan, medan Annika är tiofaldig majorvinnare.
Systrarna Sörenstams minne lever kvar på en ”Wall of Fame” i Bro-Bålstas klubbhus. En vägg som fungerar som stor inspirationskälla för alla klubbens yngre spelare. Bro-Bålsta satsar stenhårt på att golf ska vara en sport för alla. Med ett medlemsskap på blott 350 kronor per säsong för alla barn mellan sex och tolv år, lockar Bro-Bålsta ständigt nya golfare från en målgrupp som klubben prioriterar lite extra.
— Vi håller på med en satsning som heter ”100% Ungar” som hittills har varit väldigt lyckosam. Genom detta erbjudande får barn i målgruppen sex till tolv år ett extremt billigt medlemsskap, låna utrustning av oss, möjlighet att träna i grupp och tjugo gratishinkar att slå på rangen. Ett koncept som vi nu kör för tredje året i rad, säger klubbchef Oliver May.
Satsningen har gett goda resultat. Under premiärsäsongen fick Bro-Bålsta 156 nya knattar att testa på golf varav 60 av dem fortsatte året därpå. Inför årets säsong hoppade ytterligare 45 barn på ”100% Ungar”. De ungas utbildning bygger på konceptet som golfbranschen kallar för ”Golfkul” då barnen får testa golf i lekform. Bro-Bålsta åker under året runt till skolor i närområdet och ger unga möjlighet att få testa på sporten för första gången.
—Vi har haft utomstående sponsorer som Svenska golfförbundet tidigare, men nu kör vi satsningen på egen hand i samarbete med egna sponsorer som hjälper oss oerhört mycket. Det är viktigt att alla barn och ungdomar får chans att testa på sporten utan att det behöver kosta en massa pengar. Bara att få se en sexårings glädje när hon slår upp en plastboll i luften är helt fantastiskt, säger Oliver.
Oliver May har många års erfarenhet inom golfbranschen. Efter att bland annat ha jobbat som pro på Lindö Park och Sofielund blev han Golf Manager på Kyssinge Golfklubb. Ett uppdrag han lämnade för rollen som klubbchef på Bro-Bålsta 2016. Han trivs oerhört bra på sin nya anläggning. Med en bana av högsta klass ger han ständigt yngre lovande spelare möjlighet till golf av högsta kvalitet.
— Många inom golfbranschen hyllar våra greener som till ytan sägs vara störst i hela landet. De tuffa vintrarna med snön som faller på, gör det oerhört svårt att ha en sådan ondulering på dem som vi har, men vår dränering och vattenavrinning är så pass bra att vi har kunnat hålla dem i gott skick. Tilläggas ska också att vi har en mycket duktig banchef i Mikael Hermansson som jag verkligen uppskattar att jobba tillsammans med. Banan är av brittiskt utseende, anpassad efter nordiskt klimat. Framför allt är ambitionen att ge spelarna en härlig naturupplevelse samtidigt som de spelar hos oss. Att man ska känna sig som om man är mitt ute i naturen utan att störas av spelare från andra hål, säger Oliver.
Bro-Bålsta satsar mycket på sin elitverksamhet. Under 2017 var dem en av blott sju klubbar som hade lag i högsta serien på både herr- och damsidan. Damlaget leds av veteranen Charlotta Sörenstam men innehåller i övrigt bara yngre tjejer. Detta medan herrlaget enbart består av yngre spelare, som efter ett tungt uttåg i år siktar på att ta sig tillbaka till högsta serien 2018.
— Vi försöker ge spelarna mesta möjliga stöd så att de känner sig stolta över att åka ut och representera oss. Både Jesper Svensson och Adam Blommé som ganska nyligen representerade Sverige i lag-EM är fostrade hos oss. Båda spelar till vardags på College där Jesper bland annat blev historisk genom att vinna en tävling på 16 under par. Tidigare rekordet på den tävlingen låg på 12 under par och var satt av Dustin Johnson. Med det i åtanke förstår man magnituden av Jespers prestation, säger Oliver.
Att fostra unga golfspelare handlar enligt Oliver långtifrån bara om elitverksamhet. Han är väldigt tydlig med att resultaten inte står i centrum av hans syn på spelarutveckling.
— Det viktiga är att se till att spelarna har roligt. När de kommer in efter en runda är jag inte speciellt intresserad av resultatet, utan framför allt om det var kul att spela. Oftast får man istället bara en siffra som svar och då brukar jag säga att det inte var vad min fråga handlade om. Det viktiga är att ge spelaren den stimulans som behövs för att ha kul. Det är alldeles för många som lägger av med golfen för att det är för svårt. Klart att det är roligare när det går bra men det behöver samtidigt inte betyda hela världen. Vi vill ta hand om både medlemmar och spelare och se till att de är nöjda och känner glädje. Att vara en klubb som folk kommer tillbaka till oavsett nivå.