Hans Olofsson har mängder av SM- och VM-medaljer i bangolf. Trots att det inte längre blir mycket tävlingsspel kretsar fortfarande livet kring sporten i allra högsta grad. Genom sitt nyöppnade ”Swing by Golfbaren” har han skapat ett unikt koncept där minigolfen kombineras med god mat, dryck och en miljö som tar gästerna tillbaka till det amerikanska 30-talet.
Somliga letar efter sin stora passion hela livet. För Hans Olofsson tog det blott tre år. På sin treårsdag fick han en minigolfklubba av sin far i födelsedagspresent och har sedan dess varit fast. Hans far spelade bangolf på elitnivå och tog ofta med sin son till banan. Där kunde Hans leka runt medan pappa tränade. Det var dock mer än bara lek för den lilla pojken. Redan som femåring vann han sitt första pris och blott åtta år gammal var han med i Göteborgs distriktslag. Sedan rullade det bara på. Vid nio års ålder tog Hans sitt första U-SM guld men det är ett annat minne från ungdomsåren som sticker ut än mer.
— Mitt coolaste minne är när Kungälv kvalificerade sig för tiomanna SM. Det låter inte som något speciellt men det var en otroligt stor grej på den tiden. Det var tävlingen där alla de bästa var med och representerade sina respektive klubbar. Min pappa var lagledare för Kungälv och det blev ramaskri när han tog ut sin tolvårige son i laget. Men det fick dem äta upp när jag blev bäste spelare av alla med fyra slags marginal. Många hävdar fortfarande att det är en av de bästa individuella prestationer som någonsin har gjorts inom sporten i Sverige, säger han.
18 SM-guld (nio som junior respektive nio som senior), två EM guld och två VM-guld senare fylldes Hans liv av andra aktiviteter som tog tid från spelandet, men drömmen om att få syssla med sin stora passion på heltid bestod. Bland annat studerade Hans till civilekonom på Handelshögskolan i Stockholm, där han tog examen 2002. Året därpå startade bangolfmästaren sitt eget bolag med ambition att revolutionera sporten. Detta genom att förflytta minigolfen in under tak och samtidigt kombinera den med en helhetsupplevelse som saknar motstycke.
— Vi vill bjuda på en helhetsupplevelse med mat, dryck och minigolf som är till för alla. Detta genom att skapa en minigolfbana som både ska vara rolig och utmanande att spela oavsett nivå. Det ska vara en finess i banan som lockar skickliga spelare, men samtidigt skall mindre vana spelare också tycka det är lätt och roligt att spela. Det ska alltså gå att göra en riktigt bra score men samtidigt ska avståndet mellan de duktiga och de lite mer ovana spelarna minska.
Konceptet med minigolf, bar & mat tog sina första trevande steg i Åkersberga 2007. Men det var först när möjligheten att ta över en äldre bana i Kristineberg uppstod som Golfbaren skapades på riktigt. Öppningen skedde sommaren 2013 och följdes av två andra utomhusställen med samma koncept, när Golfbaren Allén i Göteborg och Golfbaren Aspudden öppnade 2015 respektive 2017. Tre verksamheter som alla är mycket välbesökta under sommarhalvåret. Hans kände dock att något saknades under den andra halvan av året då det kalla svenska klimatet inte erbjuder möjlighet till högkvalitativ minigolf. För två år sedan tog han därför beslutet att köpa upp forna Boule Bar på Surbrunnsgatan i Vasastan. Tionde februari i år slogs för första gången portarna upp till flaggskeppet Swing by Golfbaren.
— Vår ambition är att samma person ska kunna komma till oss fem dagar i rad och uppleva fem olika saker. Ena dagen kanske man bara kommer hit och tar en cola och spelar lite minigolf, nästa dag är det stor födelsedagsfest på nedervåningen, tredje dagen kombineras golfen med champagnehäng i lilla rummet på övervåningen, fjärde dagen tar man med en dejt och äter middag i restaurangen och femte dagen tar man med sig tjej- eller killgänget och tar några öl och en pizza i barmatsalen. Ett besök ska inte kännas tillräckligt utan man ska bli sugen på att komma tillbaka och testa andra varianter än det man upplevt tidigare, säger Hans.
Redan när lokalen besöktes för första gången av Hans och företagets konceptansvarige LG Nilsson (Storyteller med erfarenheter från bland annat Junibacken och Siggesta Gård) föddes en tanke att genom inredningen förmedla minigolfens historia. Hans som bott, pluggat och spelat mycket minigolf i USA har en nära relation till landet i väst vilket var en avgörande faktor när han och LG tog beslutet att fokusera inredningen kring det amerikanska 30-talet. En era som i folkmun beskrivs som enormt stilfull. Samtidigt exploderade minigolfen i landet fullständigt under 30-talet med (enligt uppgift till Hans) över 20 000 banor.
— Vi vill skapa en berättelse genom designen. Att stället ska spegla en amerikansk bakgård respektive ”rooftop” på 30-talet, platser där dåtidens minigolfbanor växte upp som svampar. Manhattans hustak sägs ha varit plats för över 150 minigolfbanor 1930. För att skapa en flexibel lokal som också ger omväxlande upplevelser för besökaren finns det flera barer, två matavdelningar med helt olika menyer, samt två privata rum för både mindre och större sällskap.
Den genomtänkta och personliga touchen på inredningen är signerad Hans fru Nathalie som är utbildad dekoratör och som tillsammans med Sara Wiklund (scenograf SVT Julkalender 2016 & 2017) verkligen har hittat det där lilla extra på många punkter. Med alltifrån handmålade golvmönster med Art Deco-Inspiration till unika möbler och prylar från tidigt 1900-tal såsom en vevgrammofon från 1917 som fortfarande fungerar alldeles utmärkt.
— Hög nivå på inredning, mat och service har varit målet från början och att döma av lovorden från gästerna tycks vi ha lyckats. Jag är oerhört glad över att ha hittat ett antal härliga medarbetare som verkligen ger det lilla extra och levererar hög kvalitet varje kväll vi har öppet. Minigolfen visste vi att vi kunde men att vi lyckats så bra med resten av verksamheten gör mig rent ut sagt väldigt stolt.
Utbildningen på Handelshögskolan, bara en rejäl långputt från Swing by Golfbaren, har gjort Hans till en synnerligen välskolad man som bygger sin verksamhet efter noggrant utförda strategiska analyser. Han har otroligt höga krav både på sig själv och sin omgivning. Ägaren har en tydlig mall när han anställer personalen som ska skapa den där härliga miljön som han eftersöker. Framför allt är det en särskild egenskap han lägger extra stor vikt vid.
— Den viktigaste egenskapen hos våra anställda är förmågan att kunna ta hand om människor på ett personligt sätt. Det finns två klassiska citat som jag tror starkt på och som på olika sätt symboliserar detta. Det första är ”hire for attitude and train for skills”. Det vill säga att man kan lära vem som helst att bli duktig men inte att ändra sin attityd till andra människor. Det andra är ”Take care of your staff and they will take well care of your guests”. Det vill säga att jag vill ha en miljö där alla ska trivas, särskilt de som jobbar för oss, eftersom att detta i sin tur smittar av sig på våra gäster. Värme, själ och hjärta tillsammans med kunskap skall genomsyra Golfbarens verksamheter på alla plan.
Det är lätt att märka på Hans att han är otroligt stolt över sin egen skapelse. Även fast han siktar på att expandera verksamheten kommer det inte att bli på bekostnad av ställets personliga touch. En känsla som bygger på passionen han haft sedan tre års ålder och som definitivt kommer att finnas kvar framöver.
— Jag har ingen bild av att jag bygger upp det här konceptet bara för att kränga det och tjäna en massa pengar. Jag har hellre ett fåtal ställen med riktigt bra kvalité där min själ och mitt hjärta finns kvar än en stor franchise. Det här är vad jag brinner för och vad jag vill göra för resten av mitt liv.