VÄGEN TILL DEN STORA DRÖMMEN — DEL 3: ”Då hängde allt på oss”

Österåkers Golfklubb siktar på att bli en av Skandinaviens mest spännande golf & sportanläggningar. Genom en totalrenovering av hela anläggningen i samarbete med Henrik Stenson. Bättre Golf följer med på resan genom en artikelserie. I den tredje delen möter vi banchef Magnus Ljungman, Oliver Sutton platschef på byggföretaget Sol Golf och Magnus Österby platschef på transportföretaget ABT, som berättar om hur det går till när man bygger en golfbana av absolut högsta klass.

Att bygga en golfbana är en extremt omfattande process. Och arbetet blir inte direkt lättare av kraven att leverera en anläggning som är top of the line, designad av landets störste golfstjärna. Det är inte annat än att man förstår att det ligger en viss press på Magnus Ljungmans axlar. Som projektledare för den enorma förvandlingen av Österåkers Golfklubb ska han se till att den stora drömmen blir till verklighet. En process som började för cirka fem år sedan och ännu har en bra bit kvar innan hela den nya anläggningen ska stå klar säsongen 2021. Men det börjar hända grejer och det med besked. Redan har de första hålen börjat titta fram och nu invigs en sprillans ny driving range på området som fortfarande mestadels är en byggarbetsplats.
— Vi har ett fantastiskt team och jobbar oss stadigt framåt steg för steg. I slutändan siktar vi på att ha en produkt som är så bra som den bara kan bli. Men det är lätt för oss att snacka. I slutändan är det ju ändå golfarna själva som kommer att avgöra hur bra vi har lyckats, säger Magnus Ljungman banchef på Österåkers Golfklubb.

FOTO: Jonas Alvsten

Läs mer om Österåkers GK

Magnus är dock långtifrån ensam med uppgiften att skapa den häftiga anläggningen. Utöver sitt eget team har klubben anlitat golfbanebyggexperterna Sol Golf från Irland som tidigare bland annat haft ansvar för bygget av ett par av Europas finaste banor som Trump Doonbeg, Trump Aberdeen och Ullna. Samt en nyckelspelare som lätt hamnar i skymundan: Entreprenad, maskin & transportföretaget ABT. Företaget som sköter tillförseln av den enorma mängd material som ska användas för att skapa den exklusiva banan.
— Det är en enorm utmaning att få in så här stora mängder material på en och samma plats. Det är något vi alla som jobbar här kan hålla med om. I början hängde precis allt på oss. De kunde ju bara bygga med det som vi levererade. Dessutom gäller det att koordinera alla lastbilar när de väl kommer hit så att rätt material hamnar på rätt plats. Håller man inte stenhård koll på det kan det gå illa, säger Magnus Österby platschef på ABT.

FOTO: Jonas Alvsten

Här finns Österåkers GK på Facebook

Lastbilarna som Magnus pratar om kommer från olika byggarbetsplatser runtom i hela Storstockholm. Material som består av jord, torrskorplera, grus och mindre stenar. Det är viktigt att materialet är testat, för att uppnå klubbens hårda miljökrav, innan det transporteras till anläggningen. Under 28 månaders tid fylls sedan lastbilar med totalt 1,2 ton material som dagligen slussas in på området. En smått otrolig siffra.
— Vi tycker om att skapa någonting av materialet istället för att bara behöva lägga det på en deponi eller tipp. Därför är det här ett praktexempel på när man använder material på bästa sätt. Genom att gräva upp det på ett ställe och bygga nytt av det på ett annat. Det är faktiskt första gången någonsin vi använder en golfbana som avlastningsplats vilket gör det ännu mer spännande och intressant. Framförallt för att det är en så otroligt omfattande uppgift. Jag hörde en siffra på att det omsätts ungefär 12 miljoner ton schaktmassor i Stockholmsområdet per år. Så det här projektet slukar ju en otroligt stor mängd av allt material som blir över i Storstockholm vilket är helt fantastiskt, säger Magnus Österby.

FOTO: Österåkers Golfklubb

Det är lätt att tro att allt detta material måste kosta hutlösa summor för Österåkers Golfklubb. Något som inte alls är fallet. Tvärtom tjänar klubben pengar för att ta emot den enorma massan som blir grunden i deras nya bana. Den nya golfbanan blir därför en gynnsam lösning för samhället i stort, som annars hade behövt göra plats för det överblivna materialet, och därav belönas klubben ekonomiskt. En win-win lösning för Österåkers Golfklubb som är den stora nyckeln till att detta enorma projekt ens är möjligt.
— Här har vi haft en väldigt platt miljö som vi vill göra om till ett mer böljande landskap och då krävs det enorma mängder material. Så det var utmärkt att det gick att lösa på ett så smidigt sätt. I den bästa av världar hade vi byggt allt av bara sand men det finns inte att tillgå, säger Magnus Ljungman.

FOTO: Peter Corden

När materialet väl är på plats tar Sol Golf vid och skapar tillsammans med Österåkers banteam golfbanans utseende. När grundmaterial och dräneringssystem (som grävs ner i grundmaterialet) är på plats täcks det med ett 15 centimeter tjockt lager som består av matjord och sand. I detta lager grävs det också ner ett bevattningssystem (som inte kan ligga lika djupt ner i landmassan som dräneringen). Till skillnad från Österåkers Golfklubb och ABT som är nybörjare på denna typ av projekt har Sol Golf gott om erfarenheter från tidigare byggen och kan därför bidra med sin stora rutin.
— Detta är ett enormt äventyr för de andra men vi har upplevt liknande processer, som när vi gjorde banan på Ullna. Med skillnaden att detta är ett mycket större projekt. Från början fick vi en färdig ritning från Stenson Golf Design men kan samtidigt med våra kunskaper och erfarenheter föreslå korrigeringar under byggets gång för att göra saker och ting bättre. Vi diskuterar dagligen med de andra parterna om vad vi kan och inte kan göra på banan. För att få den i absolut toppskick, säger Oliver Sutton platschef på Sol Golf.

FOTO: Jonas Alvsten

Hundratals människor från fyra företag med fyra olika infallsvinklar ska under flera års tid jobba i samma riktning för att tillsammans lyckas uppnå ett resultat av absolut högsta klass. En process som på förhand inte låter speciellt enkel men som enligt alla parter fungerat häpnadsväckande bra hittills. Vid ett besök på golfklubben är det enkelt att se att de alla verkligen trivs tillsammans. De har nära till skratt och kan skämta med varandra om så gott som vad som helst. Men är samtidigt superproffs på sina respektive arbetsuppgifter och jobbar stenhårt.
— Vi är hela tiden beroende av varandra för att kunna nå det gemensamma mål vi satte upp från början. Det varierar förstås vem som har sista ordet när det kommer till tuffa beslut men vi har hela tiden högt i tak och tar tag i problem så fort de uppstår så att vi hittar en lösning som tar oss vidare. Vi sitter alla i samma båt och hjälper verkligen varandra att ta projektet framåt. Det gör att det hela fungerar så otroligt bra som det gör, säger Oliver Sutton.

FOTO: Jonas Alvsten

När formen på banan är färdig är det slutligen dags att fokusera på de visuella. Då bunkrar, vattenhinder och framförallt gräset ska ta form. Just gräset, som besökande golfspelare ska svinga sina klubbor på, är givetvis den stora nyckelfaktorn för att skapa en bana av högsta kvalitet. Vilket kräver stöd av personer med expertkunskaper för att få fram en grässort som både ska passa klimatet och ge en så bra spelyta som möjligt. Grässorten som Österåkers Golfklubb valt på sina greener heter Krypven medan Fairways består av en blandning mellan så kallat Ängsgrö och Rödsvingel. Detta eftersom dessa sorter är tåliga under den kalla vinterperioden. Det som kommer skilja de olika banorna åt är att den östra kommer att ha grönare gräs och vitare bunkrar medan den västra kommer att ha ett mer matt grönt utseende med brunare bunkrar.
— När vi tar fram materialet till banorna använder vi en hel del fakta från tester som gjorts i USA men det finns också mycket bra forskning och kunskaper här i Sverige. Vi undersöker bland annat vad som händer när gräset växer och hur mycket skada det tar vid olika yttre förändringar som exempelvis temperatur. Lite kul fakta är att eftersom vi ligger på samma breddgrad som Alaska fungerar liknande material bra hos oss, säger Magnus Ljungman.

FOTO: Jonas Alvsten

Här finns Österåkers GK på Facebook

Redan nu har Magnus och de andra arbetarna på anläggningen börjat så de första hålen på den första av de två nya banorna. Och det är en häftig syn att se de illgröna områdena titta fram ur leran. Enligt Oliver Sutton, med god erfarenhet av processen, tar det ungefär två veckor för ett golfhål att växa fram. Normalt sett tar det nio månader, alltså en hel golfsäsong, för att få en hel golfbana i färdigt skick. Ambitionen är att färdigställa alla grundläggande detaljer under året och sedan låta banan ligga till sig fram tills de sista förberedelserna görs under nästkommande vår. Före det är dags för invigning nästa sommar. Då ska 32 månader av stenhårt slit ge resultat. Och de som lärt känna golfbanan allra bäst är mycket exalterade över att få se sin nya skapelse. Även fast inte alla vill ta ut något i förskott.
— Det kommer bli en väldigt spännande och exklusiv golfanläggning som kommer att ge hela området runtomkring ett enormt lyft. Driving rangen är nog den bästa jag någonsin sätt och jag kan knappt vänta på att slå ut från första tee nästa sommar. Det kommer att bli magiskt, säger Magnus Österby.

Magnus Ljungman lägger till.
— Som du märker är jag knäpptyst nu. Jag gillar inte att snacka för mycket. Vi har en tydlig och bra plan från början till slut och hittills har det inte funnits några anledningar till att bli orolig för att vi inte ska kunna följa den. Det är bara att jobba vidare för att alla som besöker oss i framtiden ska bli så nöjda som de bara kan bli.

FOTO: Jonas Alvsten

Läs mer om Österåkers GK

VÄGEN TILL DEN STORA DRÖMMEN DEL 1: ”Något speciellt som växer fram”

VÄGEN TILL DEN STORA DRÖMMEN — DEL 2: ”Det är ju du Henrik!”