Golfen som vi känner igen den idag

Golf, den ultimata gentlemannasporten, är en av de mest populära och klassiska sporterna. Redan de gamla romarna sysslade under antiken med en golfliknande sport som kallades paganica, och liknande spel återfanns även i Persien, medeltidens Kina och Nederländerna.

Golfen som vi känner igen den idag uppstod dock i Skottland på 1400-talet. Golf är i huvudsak en individuell sport, men spelas även i lag i så kallat matchspel där Ryder Cup, där USA och Europa tävlar mot varandra, är den mest populära. Golftävlingarna pågår under hela året där de fyra största tävlingarna betecknas som majors:

Herrsidan:
  • The Masters Tournament
  • US Open
  • The Open Championship (British Open)
  • PGA Championship
Damsidan:
  • Kraft Nabisco Championship
  • US Women’s Open
  • LGPA Championship
  • Women’s British Open

Golfevenemang

Golfen spelas vanligtvis individuellt även om matchspel också existerar, där Ryder Cup är den mest populära tävlingen. Tävlingarna pågår under hela året där herr- och dameliten reser runt och deltar i olika tourer, ofta med svindlande pengasummor i potten för segraren. Herrarna tävlar i PGA-touren och Europatouren och damerna i LPGA-touren och LET, Ladies European Tour. Europatouren kulminerar i Race to Dubai, där den främsta spelaren under årets 47 tävlingar koras. I Sverige är den största tävlingen Nordea Masters. Det finns fyra golftävlingar, kallade majors, som sticker ut som de allra mest prestigefyllda under året. På herrsidan är det The Masters Tournament, US Open, British Open och PGA Championship och på damsidan heter de Kraft Nabisco Championship, US Women’s Open, LPGA Championship och Women’s British Open.

Spela på golf

Golf tillhör kanske traditionellt inte de mest populära sporterna inom betting, men alla spelbolagBettingstugan erbjuder ett stort utbud med spel. Eftersom tävlingarna pågår varje vecka finns det dessutom alltid någonting att spela på. Det vanligaste är att man spelar på segraren eller placering i en turnering, men det går även att spela på placering där man bettar på vilken av två spelare som placerar sig bäst. Möjligheten att spela live finns förstås också.

Hur bettar du på golf?

Inom golfen är det vanligast att spela på slutsegrare i en viss turnering. Eftersom det pågår så många tävlingar varje vecka är startfältet alltid varierat, men i majorstävlingarna tenderar hela eliten att vara medverkande. Det är hur som helst rekommenderat att analysera tävlingarnas deltagare efter dagsform, samt hur väl banan i fråga passar och hur de presterat där tidigare. Det går även att spela på vilken golfare som presterar bäst under en viss dag, eller huruvida en viss spelare placerar sig bland de fem främsta. Till de större tävlingarna ökar förstås också antalet specialspel där man bland annat kan spela på bästa spelare från en viss region eller ett visst land. Med livebetting finns också möjligheten att spela på händelserna i vissa tävlingar i realtid, där man exempelvis kan betta på resultat hål för hål. Innan man börjar betta på golf kan det även vara smart att jämföra insättningsbonusar som finns hos de olika spelbolagen.

Populäraste spelen i golf

Turneringsspel

Eftersom golf är en sport där tävlingarna pågår under en längre tid, oftast torsdag-söndag, är det allra vanligast att spela på vilken golfare som står som slutsegrare när tävlingen är färdigspelad.

Head to Head

Precis som rubriken vittnar om så handlar head to head om att utse vem som kommer placeras högst av två individuella golfare i en viss tävling. Exempelvis: Kommer Henrik Stenson eller Phil Mickelson placeras högst i The Open? Eftersom golf är en sport där dagsform är i allra högsta grad avgörande finns det möjlighet att göra fynd på den här marknaden.

Topp 5 och specialspel

Det är alltid svårt att utse en slutsegrare till en viss tävling, men allt som oftast erbjuder spelbolagen även odds på huruvida en viss golfspelare kommer placera sig bland de fem främsta i en tävling. Till större tävlingar finns också en hel drös specialspel att välja och vraka mellan, där man exempelvis i förväg kan spela på vem som blir bäste engelsman, nordamerikan eller europé i en viss tävling.

Livespel

Golf är en trivsam tv-sport att följa, men jämfört med många populära sporter inom livebetting så är den betydligt långsammare, där tävlingarna pågår över fyra dagar och rundorna tar i stort sett en hel dag för hela fältet att genomföra. Det innebär dock inte att det inte finns en hel del livespel att sätta tänderna i. Det kan handla om allt från dagens segrare till att spela på vad en viss golfare får för resultat hål för hål.