TEXT OCH BILD: Michael Broström
Utöver Dubai och Ras Al Khaimah börjar Abu Dhabi sticka upp som resmål. Här finns tre riktigt bra banor i mästerskapsklass – och det är inte underligt att klassen är hög överlag med tanke på att Abu Dhabi är ”rika storebror” i Förenade Arabemiraten.
De rika oljefyndigheterna i Abu Dhabi, huvudstaden i Förenade Arabemiraten och bara en timme söder om Dubai, har gjort det möjligt att göra saker här som kanske annars hade mötts med tvekan när kostnaden kommit på tal. Så mycket pengar har man att man utan att blinka gav lillebror Dubai lånegarantier när finanskrisen slog till. Kanske är det också en av anledningarna till att världens högsta torn numera heter Burj Khalifa, efter Shejk Khalifa bin Zayed Al Nahyan, härskare i Abu Dhabi och Förenade Arabemiratens president.
Vi tar in på Westin Abu Dhabi Golf Resort & Spa, femstjärnigt såklart, i ett land där lyx tycks vara standard. Här finns Abu Dhabi Golf Club, spelplats för Europatourens Abu Dhabi HSBC Golf Championship, med det kända klubbhuset i form av en rovfågel.
18-hålsbanan, National Course, är ritad av Peter Harradine och stod klar i början på 90-talet. Det är en oas av grönt med ökenliknande waste areas runtomkring hålen. Från vår tee är banan inte särskilt svår utan tvärtom en riktigt behaglig upplevelse. De 90 bunkrarna på banan får många besök, men sanden är lätt att spela ifrån och greenerna härligt snabba och jämna så det går att rädda sig ändå. Golfbanan sköts och drivs på entreprenad av Troon Golf, ett i Sverige ganska okänt företag, men faktiskt världens största golf management-företag, med verksamhet i 27 länder och högkvarter i Arizona. Deras stora erfarenhet och tydliga riktlinjer gör att allting flyter fint, all personal vet vad de ska göra och som gäst får man en riktigt bra upplevelse från det att man träder in i klubbhuset till att man hämtar sin golfbag, med klubborna putsade såklart.
Efter en behaglig lunch och lite siesta medan värmen lägger sig lite blir det tid att slå lite på den mycket stora rangen. När solen går ned tänds belysningen – inte bara på rangen utan även på Garden Course, resortens niohålsbana som blir en perfekt avrundning på kvällen. Den är inte särskilt lång, men det är lite annorlunda att spela i elljus och det krävs ett andra varv för att man ska få ordning på det.
Efter en dusch och byte till en skjorta och kavaj promenerar vi ned till en av resortens sex restauranger, Agadir, där rätterna har ett marockanskt tema. När vi ätit oss igenom alla de fem rätterna, plus kaffe och en liten kaka, är det skönt att veta att hotellrummet och den stora och sköna sängen inte är långt borta.
Nästa bana på schemat är Yas Links, en riktigt häftig upplevelse, med Formel 1-banan och Ferrari World i fonden. Banan är ritad av Kyle Phillips, mannen bakom världsberömda Kingsbarns, och precis som där har enormt mycket arbete lagts ned för att få banan att kännas som att den alltid har legat här. Det tidigare träskliknande området har dränerats, 1,8 miljoner kubikmeter massor har knuffats runt av bulldozers och sedan sandcappats med över 300 000 kubikmeter sand.
Åtta hål spelas längs vattnet, man ser ut över den lilla lagunen från alla hål och går på hårda fairways där vinden har fritt spelrum – en total linkskänsla från start till mål, möjligen med undantag för regnet och kylan som definitivt inte finns här. När vi går upp mot ettan passerar vi också en skylt som förkunnar att stimpmetertalet, greenernas hastighet, är elva. Och det krävs stort fokus för att få puttningen rätt på de emellanåt ganska rejält undulerade greenerna.
Alla hål känns riktigt bra, men bäst är kanske sista nio, där flera hål lånat idéer från de bästa linksbanorna i Skottland. Tolvan och femton delar på en enorm dubbelgreen och hål fjorton, ett drivbart par 4, kittlar i magen. Än mer kittlar det på hål 18, 646 yards från backtee, ”bara” 589 yards från vår tee, två tee längre fram. Och vatten längs hela vänstersidan. Greenen tycks ligga ute i vattnet, men en mycket lång bunker kan rädda oförsiktiga inspel och fegar man till höger blir chippen upp från svackan där riktigt tuff.
I klubbhuset passar vi sedan på att njuta av det fräscha och traditionellt inredda omklädningsrummet med full service innan det är dags för lunch. Här finns den lite mer formella restaurangen Barranca’s, med rätter på ett medelhavstema, men i våra golfkläder passar vi bäst i Hickory’s Bar med sin brittiska pubkänsla. En klassisk fish & chips passar perfekt innan det blir en snabb eftermiddagsrunda i ett försök att få revansch på banan.
Innan solen går ned tar i oss också bort till Ferrari World, en nöjespark helt på Ferrari-tema med bland annat attraktionen Formula Rossa, där man spänns fast rejält och sedan får uppleva åsnesparken i ryggen när man accelererar upp till 240 km/h och 52 meter upp i luften på mindre än fem sekunder. Den Ferrari-intresserade kan titta på många utställningsbilar från olika tidsåldrar och även prova en riktig racingsimulator.
Tyvärr börjar det sedan bli sent och vi får åka hem, vilket gör att vi missar intilliggande Yas Marina Circuit, där F1-loppet Abu Dhabi Grand Prix körs. Här kan man prova att köra snabba bilar helt själv, få en förevisning av Grand Prix-racingens historia eller sitta med som passagerare i en modifierad F1-bil i hastigheter på upp till 300 km/h!
Sista dagen i Abu Dhabi tillbringar vi på Saadiyat Beach. Den Gary Player-designade banan här uppvisar tydliga tecken på att Players talang i sanden varit en faktor när han ritat hålen. Bunkrarna är omväxlande stora hav och små djupa pottbunkrar och det är inte utan att man önskar att man var lite bättre på bunkerslag när man för sjuttielfte gången slår ned sig i sanden.
Den vackra seaside-banan med böljande fairways och intressant formade greener spelas runt lyxhotellet St Regis och ett par av hålen spelas precis intill stranden och havet. Variationen är stor och den som vill ha en riktig utmaning kan spatsera tillbaka till backtee, 7806 yards, men vi får nog med stryk från vår tee, den blå på ”bara” 6733 yards, vilket i den hårda vinden gör att några hål inte går att nå på rätt antal slag och andra blir en munsbit när man lätt blåser över hindren från tee.
Några dagar i Abu Dhabi är ett riktigt bra alternativ till vintern, och den avslappnade lyxkänslan och de fantastiska banorna gör resan väl värd pengarna.
Michael Broström