Angenäma golfupplevelser i Tjeckien

TEXT OCH BILD: Johan Lindeberg

När vi svenskar planerar en golfresa är vi för det mesta stereotypa. Soldyrkarna drar till Spanien, Portugal, Turkiet, Kanarieöarna eller Mallorca. De mer sofistikerade väljer norra Tyskland, södra Frankrike och norra Italien. Golfnördarna drar till Skottlands och Irlands linksbanor, och skalpjägarna spelar bara banor på Europas topplistor.

Tänk vad mycket man missar genom att vara för snäv i sina tankar.

Tjeckien är ett av Europas yngsta länder och har mycket mer att erbjuda än många tror. I nästan 100 år hade Tjeckoslovakien i stort sett bara två golfbanor Karlsbad (Karolovy Vary) och Marienbad (Royal Marianske Lasne). Båda banorna var den direkta frukten av dessa två orters hälsobringande badkultur. Hit reste förmöget folk från hela Europa för att ”dricka brunn”, dvs inmundiga mängder av svavel- och mineralhaltigt vatten ur olika naturliga källor ur marken, bada i olika kombinationer av örter, salter och lera samt roa sig kungligt däremellan. Om det inte vore för den engelske kungen Edward VII hade det säkert dröjt betydligt längre än till 1900-talets början för golfen att etablera sig i området. Numera är det mest ”vanligt folk” som i första hand reser på kur till de många Spahotellen i Karlsbad och Marienbad för att rekreera sig, och så en och annan golfspelare såklart.

Efter Sovjetunionens sammanbrott och Tjeckoslovakiens delning i Tjeckien och Slovakien formligen exploderade möjligheterna för både tjecker och turister att kunna spela golf i landet. I dagsläget finns det drygt 120 golfanläggningar av olika slag, varav ungefär 50 med 18 hål eller fler. De flesta av dessa ligger runt de mest populära orterna, men man kan spela golf i hela landet från gränsen mot Tyskland till landets östra gräns mot Polen och Slovakien. Med flyg kommer man enkelt till Prags moderna och rationella flygplats och eftersom avstånden inte är stora, når man de västra regionerna på lite mer än en timme med bil eller buss.

I dessa trakter finns tre av landets bästa anläggningar, med stora, generösa klubbhus, bra mat och massor av gott tjeckiskt öl och ej att förglömma, riktigt bra golfbanor. I Karlsbad finns två av banorna, Karlovy Vary GC vid nordöstra infarten till staden och Astoria Golf Resort vid den sydöstra.

Astoria Golf Resort är en ny skapelse och ståtar med att vara en av Gary Players designbanor. En mycket väl genomtänkt layout som redan inför första slaget bjuder upp till dans genom en generös öppen fairway som man slår ned emot från tee. Banan är lagom kuperad under första sex hålen, sedan övergår landskapet till att bli mer likt ett delta, med den allestädes närvarande floden Tepla som ringlar sig fram genom landskapet. Många bra hål radar upp sig och det mest spektakulära av dessa är det 15:e som har något så speciellt som två fairways med ett skogsparti emellan. Det blir som två helt olika hål och det kortaste slaget, från högra fairwayn är det svåraste in mot greenen.

Väl inne i klubbhuset och ute på den enorma terrassen med utsikt över dalgången och mot den vackra korthålsbanan Honey Course, är det bara att slappna av och ”hygga sig” som danskarna så kärnfullt kallar det. Här finns all tänkbar service från den vänliga och serviceinriktade personalen. Varje golfresa till regionen bör innehålla ett stopp på Astoria Golf Resort, om inte annat för dess skönhets skull. Gillar man banan riktigt mycket kan man med fördel bo i det slottsliknande Art Golf Hotel som ligger endast 500 meter från klubbhuset.

Golf Resort Karlovy Vary är en riktigt angenäm upplevelse. Banan är mer kuperad och är även mer av skogskaraktär med hål som letar sig fram mellan träden, uppför kullar och ned i dalar. Det finns flera mycket bra golfhål här och bland de mest speciella är 9:an, en kort par femma ned i en dal och och upp för en backe mot en väl inbunkrad green där den timrade raststugan bildar fond mot skogen bakom greenen. Även här har klubbhuset en rejäl terrass där nöjda golfare kan njuta av en kall öl efter ronden.

Royal Golf Club Marianske Lazne ligger en dryg timme med bil/buss från Karlsbad precis utanför Marienbad och är ytterligare en golfpärla. Klubben, som med sin kungliga glans givetvis har en speciell prägel, är den mest respektabla i Tjeckien. Precis som på de andra banorna håller allt på anläggningen högsta standard. Golfbanan är rätt flack och därmed fri från branta stigningar och sluttningar och det är ofta trädridåer som separerar hålen från varandra. Även om dessa ridåer inte är speciellt täta eller tjocka, skapar de en fin inramning som gör att hålen spelas i separata rum.

Jag välkomnar alla till att pröva en annorlunda golfupplevelse, och den som vill bygga på med kulturupplevelser blir inte besviken på det heller.

Johan Lindeberg