Hyllade knepen som gör dig till en bättre och gladare golfare

Text: Fredrik Richter

Begreppet Vision54 är idag nästan 30 år gammalt. Det var Kjell Enhager som i början av 1990-talet tillsammans med Pia Nilsson på uppdrag av Svenska Golfförbundet jobbade fram en ny coachfilosfi där basen var att försöka förstärka en golfspelares positiva känslor samt att ge verktyg att prestera när det verkligen gäller.

Siffran 54 kommer ifrån en score på 54, dvs 18 under par på en bana med par 72, enligt tankesättet att de flesta har gjort en birdie på alla hål på sin hemmabana. I alla fall en nettobirdie. Alltså går det att göra 18 birdies på ett varv. Vision54 är inte bara en siffra utan även en filosofi om attityd, process och disciplin.

I USA är Pia Nilsson tillsammans med sin partner Lynn Marriott erkänt stora golfcoacher. Kanske betydligt större än vi tror här hemma. Det blev Petra och Mikael Jinglöv från Stockholms GK varse om när de i höstas for iväg till Phoenix för att träffa Pia och Lynn, lära sig konceptet och sedan sprida Vision54:s budskap här hemma i Sverige. Vision54 golfskola har i flera år blivid vald till bästa golfakademi i USA och deras coachprogram Coaching For the Future (54Coach) får ideligen högsta betyg av tränare och coacher.

Petra som har spelat i landslaget och på Europatouren hade Pia som landslagscoach i 10 år och har själv jobbat med konceptet som spelare. Trots detta blev Petra och Mikael djupt imponerade, inte bara av konceptet under sin tid i Phoenix, utan även vilket renommé som Vision54 hade i USA och vilka spelare och tränare som tagit till sig konceptet. Där fanns spelare och tränare från såväl PGA-, som LPGA- och Europatouren och alla var överens om att Vision54 gjort dem till bättre tränare och spelare.

Så vad handlar det om? Golfbladet var med när en Vision54 workshop presenterades på Stockholms GK av Petra och Mikael tillsammans med klubbens pro Per Jacobsson, som tidigare spelat bland annat på Challengetouren och som också genomfört coachutbildningen i USA.

Även om konceptet till mångt och mycket handlar om att ändra sin mentala inställning till att se sina möjligheter får vi prova på ett antal teknikövningar som ger oss alla rejäla aha-upplevelser. Vi får stå på små pilatesbollar och svinga, vi testar att blunda genom svingen, slå när folk stör och pratar, allt för att lära sig att vara helt närvarande under själva slaget och skifta fokus från tanke till känsla.

Vi får även testa ”Tai-Chi-golf”, vilket innebär att vi genomför vår sving i en extremt långsam rörelse, där vi blir varse om balans, viktförflyttning, andning, teknik och anspänningar och resultatet är lika skrämmande som fascinerande.

”Jag såg en spelare från Japan som tog åtta minuter på sig att svinga, det var otroligt imponerande att se”, berättar Pelle.

Den stora vikten i Vision54 läggs dock på den mentala biten. Att skapa medvetenhet om olika aspekter av ditt golfspel och dig själv, aktivt hantera det du kan kontrollera och påverka och gå in i sig själv, istället för att påverkas utifrån. Det kan vara nog så läskigt. Men här ligger konceptets stora framgång. Det är enkelt att förstå, enkelt att genomföra, och av allt att döma, enkelt att därmed bli en bättre och gladare golfare – på banan. Det gäller att vara disciplinerad även i sin träning. Det man tränar på blir man ju som bekant bra på.

Vision54 består av nio punkter uppdelat i tre kluster:

De första tre punkterna kallas BTT och står för Balance, Tempo och Tension Awareness. Denna del handlar om att kroppens balans, tempo och spänningsnivåer ska vara optimala när det är dags för dig att slå ett slag.

Den andra delen heter Performance Routine och tar upp tre viktiga delar före, under och efter du har slagit.

  1. Think Box. Varje slag kräver att du fattar ett självsäkert beslut som du litar på. Det gäller även att du är närvarande och engagerad innan du går fram för att slå ditt slag.
  2. Play Box. Varje slag kräver även att du är fokuserad och närvarande genom hela rörelsen. Tänkadet gjorde du i Think Boxen. Här vill du ha en känsla så att du kan slå till bollen beslutsamt. Och gärna utan att stå över bollen för länge. Ju kortare tid du behöver här, ju bättre.
  3. Memory Box. För varje slag du har slagit vill du hantera vad hjärnan ska lagra. Var neutral för slag du inte tyckte om. Var positiv till alla slag som var OK eller bättre. Här bygger du självförtroende för framtiden.

Den tredje och sista delen heter ”Best You”.
Här handlar det om att ta ansvar för dina känslor och kunna studsa tillbaka från en motgång. Att kunna prata med dig själv på ett positiv och produktivt sätt och kunna tysta ner dina tankar när det behövs. Och framförallt, att bli medveten om vad du gör när du spelar bra och när du spelar dåligt, lära sig av detta och sedan coacha sig själv bättre på golfbanan.

Efter denna intressanta och givande workshop väntar jag nu bara på att snön ska försvinna så jag kan bege mig ut på banan och testa om det funkar! För vem vill inte bli en bättre och gladare golfare?

”Be yourself, everybody else is already taken” – Oscar Wilde