Framgångsrikt helhetskoncept på turkiska rivieran

TEXT: Bobbi Holmén

Golf i Turkiet är synonymt med Belek (som geografiskt ligger i den asiatiska delen av Turkiet). Visst finns det banor på andra håll i landet, men satsningen i den lilla orten strax utanför Antalya har överskuggat det mesta – inte minst i det svenska golfmedvetandet. Under en runda i Sverige träffade vi på en man som proklamerade att han inte hade några avsikter att spela golf i Turkiet, men han var mycket nyfiken på Belek. Säkert hade han hört ryktena om den omhuldade tillvaron som väntar där, lite som att stiga in i en kokong av medelklass-lyx där det svåraste beslutet som måste fattas under vistelsen är från vilken vinkel man ska attackera de massiva bufféerna.

I dagsläget finns det fjorton 18-hålare och tre niohålare i Belek-området. Anläggningarna ligger mer eller mindre som ett pärlband längs kusten, med Tat (27 hål), National (18), Antalya (36) och Kaya (18) strax väster om orten Kadriye som i sin tur ligger väster om Belek. Mellan Kadriye och Belek ligger Carya (18), Sueno (36) och Cornelia/Faldo (27). Öster om Belek återfinns The Montgomerie (18), Robinson/Nobilis (18), Gloria (45) och Lykia (18). Genom att klubbarna ligger väl samlade är det inga som helst problem att spela en ny bana varje dag. Problemet är att det lätt blir en dyr historia.

Stor efterfrågan
Om du – som de flesta – åker på en organiserad golfresa inkluderar din vistelse oftast spel på en eller två banor, som ditt hotell antingen äger eller har ett samarbetsavtal med. Vill du spela andra banor hänger det på vilka avtal som finns mellan hotellet och de banor du vill spela huruvida du behöver slå ihjäl spargrisen. Det finns ett antal greenfeepaket att köpa, men inget känns som något man skriver hem om. Vi hoppas på en utveckling med ett koncept typ ”Belek Golf Safari” där man erbjuds olika antal rundor och själv kan välja vilka av alla banor man vill spela på. På det här sättet skulle Belek utnyttja den potential som finns i att ha ett kluster av bra banor. Tyvärr lär det dröja innan det blir någon safari-golf i Belek, helt enkelt för att trycket från golfsugna européer är så stort att det inte finns några skäl för aktörerna att lägga tid och kraft på att utveckla sina erbjudanden. Faktiskt är efterfrågan på golf i Belek så stor att den definierade lågsäsongen (när banor och hotell erbjuder rabatter) blivit allt kortare, vilket i sin tur innebär att du numera kan åka på att betala högsäsongspris för ”lågsäsongsväder”. Med detta sagt ska vi tillägga att vi under två besök i mitten av februari haft utmärkt golfväder.

För den som dyker upp och hoppas hitta lite starttider för spontangolf kan frukosten vara i fara om du överhuvudtaget ska komma ut. Många hotell är dock varse problemet och erbjuder tidigare frukostar för den som behöver. Vårt tips är att styra ditt Belek-besök till veckor som inte är semestertider i stora golfländer som Sverige, Tyskland och Storbrittanien – och se till att boka starttider hemifrån! Är du på plats utan starttider finns det sätt att komma ut. Ett är att kolla med klubbarna om de fått några återbud (golfresearrangörerna blockar mycket av starttiderna och kan ofta boka av utan kostnad fram till 24 timmar innan). Du kan också åka ut till klubbarna och hålla dig i närheten av startern för att se om det blir några no shows (rekommenderas bara om ni är max två personer). Med hårt tryck på banorna får du räkna med att en runda ofta snittar kring fem timmar. Marshalls finns men de är dåliga på att be folk att släppa igenom snabbare bollar.

För dig som åker på egen hand flyger Turkish Airlines direkt såväl som via Istanbul. Transfern i Istanbul är normalt hyfsat kort och smärtfri. Ibland kan du få golferbjudanden när du flyger med bolaget – kolla vad som gäller. Vi tycker att Turkish Airlines är ett av de bästa bolagen vi flugit med, inte minst för maten som alltid varit av hög kvalitet och ingått i biljettpriset. Från flygplatsen i Antalya är det 30 min bilresa till Belek.

Hög standard
Det finns nästan 50 hotell med fyra eller fem stjärnor i Belek-området och dessa är i lika hög grad som banorna förklaringen till att Belek blivit så populärt bland golfare. Standarden är överlag mycket bra, servicen utmärkt. Turkarna har som få andra konceptualiserat golfen och de flesta hotell erbjuder ungefär samma helhetsupplevelse. Det kulinariska handlar för de flesta golfare om bufféer. För att maten ska funka för alla är man generellt återhållsam med kryddningen. Testa de lokala specialiteterna för lite mer färgstark mat. Bufféerna är smått gigantiska men under en hel vecka blir det ändå lite tröttsamt, så bryt gärna av med ett besök till någon av à la carte-restaurangerna som de flesta hotell har. Ofta ingår en sittning där under en buffé-vecka. Vilket hotell du ska välja – tycker vi – handlar primärt om vilka banor du vill spela.På många hotell kan man även få alkoholen inkluderad i all inclusive-upplägget. Det här kan ha sina sociala poänger, genom att det samlas människor i baren istället för att de sitter och småsuper på rummen. Vet man däremot med sig att man har svårt att hantera sin bägare kan det lätt bli några glas för mycket och den där tidiga starttiden kan vara i fara. Vi hade en white russian-upplevelse där det definitivt var mer russian än white i glaset.

En ända med förskräckelse
Den första anläggningen vi gick i närkamp med var Sueno. För den som vill ha närkontakt med golfen är hotellet svåröverträffat. Se till att få balkong åt rätt håll och du har magnifik utsikt över hål 9 och 18 på båda banorna. Åt andra hållet kan du skymta havet, om du hamnar tillräckligt högt upp. Hotellet är – för att vara Belek – litet och riktigt mysigt, med stora öppna gemensamhetsutrymmen mot golfbanorna. Uteserveringen ligger femstjärnigt. Rummen är mycket bekväma, med panoramautsikt och väl tilltagna balkonger.

En kul grej på toaletterna (som visar att de har en ”baktanke” med servicen) är stjärtduschar. Det sitter en liten sprutgrej på insidan av toalettkärlets baksida och kranhandtaget sitter ner mot golvet bakom stolen. När du gjort nr 2 vrider du på handtaget. Vi upptäckte att man kunde få ganska bra fart på stjärtsprutet, så se till att du inte böjer dig framåt under själva proceduren och åker på ett ofrivilligt lavemang. Vi vågade aldrig riktigt testa grunkan fullt ut i det här läget. Tvålen är i form av en golfboll så du kan träna puttar när du duschar. Gratis trådlöst Internet finns i lobbyn.

Suenos banor heter Dunes och Pines. Båda har ondulerade fairways som böljar fram i landskapet. Visst kan man ha synpunkter på att ett perfekt utslag till mitten av fairway ändå kan rendera ett andraslag i svagt nerförs- eller uppförslut, men vi tycker inte att det är något att hänga upp sig på och dessutom bidrar onduleringen till att banorna är mycket estetiskt tilltalande. Skicket på båda är mycket bra och layouten är kul och omväxlande. Det krävs att du har med en banguide för att ha koll på hindren. I guiden hittar du också bra speltips för varje hål. Under våra rundor på Suenos två banor var det inte alls samma trängsel som på andra banor.

Dunes är den klart bredare och därmed mer förlåtande. Greenerna var under vårt besök extremt snabba. Banan är 5282/4072 meter från gul/röd och par 69. När du lämnar hål 17 för att gå till hål 18 är det lätt att istället hamna på hål 9, så var uppmärksam. Flera par 4 är vilsamt korta.

Pines är smalare. Greenerna var snabba, men inte lika extremt som på Dunes. Under vårt besök hade de flyttat fram gul tee på samtliga hål, så var uppmärksam varifrån du slår ut när du kollar banguiden. Vi sticker ut hakan och säger att Sueno sammantaget erbjuder ett av de bästa golfpaket du lär hitta i utbudet hos svenska golfresearrangörer. Det enda negativa vi kan säga om anläggningen är att banorna är lite väl lika varandra, med då är vi riktiga gnällspikar.

Gloria gör ingen besviken
Den andra anläggningen vi testade var Gloria, länge synonymt med golf i Belek för svenska besökare. Idag har det ursprungliga hotellet (Gloria Golf) fått sällskap av ytterligare två hotell: Gloria Verde och Gloria Serenity. Fortfarande är nyligen renoverade Gloria Golf populärast bland golfare, men allt fler upptäcker det mindre Verde. Gillar du designhotell är det Serenity du ska satsa på. Gloria har även villor att hyra inne på själva golfbanområdet.

Eftersom vi alltid känt oss underlägsna andra golfare bestämde vi oss för att undvika Gloria Golf och istället försöka hålla en låg profil på Gloria Verde. När vi checkade in fick vi ett plastkort som inte bara öppnade dörren till vårt rum utan också fungerade som betalkort på Glorias samtliga hotell och på golfklubben. Ingen som bor på Gloria Verde kommer att bli besviken, vare sig på standarden eller på servicen. När det gäller bufféerna är de överlag så stora och omfattande i Belek att man lätt grips av prestationsångest när man kommer in och ser allt. Här är Gloria Verde inget undantag. Fråga efter deras utmärkta cappuccino till frukosten.

Trådlöst Internet finns gratis på rummet oavsett vilket Gloria-hotell du bor på. Även här hade de stjärtdusch och nu hade vi repat mod och bestämde oss för att testa. Med ändan på sittringen vred vår testpilot rejält på kranen och det lilla munstycket i porslinets bakkant skickade iväg en spikrak och intensiv stråle rakt fram.

Att man överhuvudtaget kan få ett blåmärke på pungen var en ny upptäckt för oss. Och när vår testpilot väl fick grepp om sin fröpåse och räddade den från tortyren, sprutade vattnet rakt fram och ut i glappen mellan sittring och porslin. Eftersom han själv hoppade jämfota i badrummet hann det spruta ut en hel del vatten på golvet innan tillskyndande resurser fick grepp om kranen.

Själva golfklubben ligger 700 meter bort (gratis transport) och erbjuder två 18-hålare och en 9-hålare. The Old Course är klart bäst, en riktigt vass layout som kommer att dra ner brallorna på dig om du är vinglig från tee. Banan har de klart snabbaste greenerna av Glorias banor. Du kommer inte in efter nio hål och det är inte alltid den ambulerande kiosken dyker upp när du vill – så ta med vatten så att du har för 18 hål.

New Course är… nyare. Det är en trevlig bana, men layouten är inte lika vass som på Old Course och skicket var inte heller lika fint under vårt besök. Dock erbjuder banan betydligt mer utrymme och det gör att många föredrar den. Hål 17 är Glorias häftigaste par 3.

Niohålaren heter Verde och faktiskt gillade vi denna mer än New Course. Riktigt kul och varierad layout. Själva klubbhuset är mycket trevligt och den härliga uteserveringen erbjuder fri uppsikt mot första och tionde tee samt nionde och 18:e green på New Course. Här kunde vi sitta länge och tröstdricka öl och fundera på vad som gick fel den här gången också.

Ett pärlband av banor
Tat Golf erbjuder 27 hål och en rejäl portion naturupplevelse. På flera hål ackompanjeras din dåliga dagsform av bruset från vågor som slår mot stranden, påminner lite om El Saler utanför Valencia. Det finns rejält med utrymme för den som inte utövar titthålskirurgi med klubborna. Spelar du 18 hål ska du utan någon som helst tvekan satsa på 1-18. Omklädningsrummen är inte lika fina som på de flesta andra klubbar. Under vårt besök startade de bollar på hål 1, 10 och 19 och det krävs ju inte en tankesmedja för att lista ut att det blir stopp när alla ska vidare efter första nio – hoppas att det var en engångsföreteelse.

Carya Golf är en av de nyaste anläggningarna i Belek och här är allt mkt fräscht och lyxigt. Här finns gott om utrymme och snabba greener. Par 4-hålen är relativt korta, förutom på slutet. Under vårt besök var det ett bra tempo på banan, vilket kan ha berott på att man flyttat fram gul tee på varje hål (gillar vi inte!) samt hade en Marshall ute som körde runt och såg bestämd ut (gillar vi!).

The Montgomerie är en riktigt trevlig och varierad bekantskap inte helt olik Carya. Även här finns gott om plats för vingelpellar som oss och greenerna är bland de snabbaste du kan hitta i Belek. Spelar du normalt från gul tee hemma ska du satsa på vit här (du kommer ändå att ha svart tee bakom dig). Klubbhuset är lika lyxigt som på Carya.

Antalya golfklubb har två banor: Sultan och Pasha. Den förstnämnda är ansedd som en av Beleks vassaste och lockar många duktiga golfare – samt även oss. Skicket är självklart bra och vatten är i spel på flera hål. Med sina ca 6000/5000 meter från gul/röd tee är det en ganska kämpig historia. En i vår boll hade glömt sina golfskor och försökte smyga ut med vanliga promenaddojjor – tvärstopp. Vi hittade dock en caddie med stort hjärta (och fötter) och starttiden var räddad.

Pasha är enligt vårt tycke en lika trevlig upplevelse, dock betydligt kortare vilket vädjade till våra orkeslösa sidor. När vi lirade match här kom vi in så sent att vi på 18 fairway fick använda en tändare för att kunna identifiera de bollar som vi lyckades hitta i mörkret. Klubben hade dock – som flera andra – belysning över 18 green så det gick att avsluta i mörkret. Trevliga faciliteter rakt igenom, som oftast är fallet i Belek.

Bobbi Holmén