Grekland – fantastiska golfbanor på historisk mark

TEXT: Fredrik Kocon

Messinia ligger där den sydvästra delen av den grekiska halvön Peloponnesos grenar ut sig i det turkosfärgade Medelhavet. Med två nybyggda femstjärniga hotell och två fantastiskt fina golfbanor designade av Robert Trent Jones Jr och Bernhard Langer kan detta bli Medelhavets nya golfoas.

Av de cirka femton miljoner turister som gästar Grekland varje år brukar bara en bråkdel komma till Messinia. Dess gamla anor och kulturella sevärdheter har hittills mer lockat till enskilda reseinitiativ än till breda chartersatsningar. Man förstår inte riktigt varför, då denna dramatiskt kuperade landmassa med sina orörda stränder och intakta byar har kvar sin gamla lockande identitet som ”det genuina Grekland”. Maten är god, vinet är friskt och priserna låga.

Messinia är egentligen en från fastlandet av Korintkanalen avskuren halvö. Här började en stor del av vår äldsta historia. Platserna dignar av myter, minnesmärken och historia. Men allt på Messinia är inte kultur och minnesmärken, utgrävningar och vittrade tempel. Här finns orörda miltals långa sandstränder, klippbeskyddade små vikar och idylliska byar. Här behandlar man sina gäster med värme och värdighet. Det är därför inte underligt att Messinia nu sent omsider börjar upptäckas av allt fler. Nyligen började Langley Travel att flyga både från Stockholm och Göteborg till Kalamata på den södra delen av Peloponnesos.

Historiska marker
Från Messinia har man nära till flera attraktiva platser. Det vackra Medelhavet gör sig påmint hela tiden och staden Pylos, som ligger en bit ifrån har en av Greklands absolut vackraste hamnar. När man väl befinner sig i de här trakterna gör man rätt i att bege sig av på ett par givande utflykter. Bara två mil från Kalamata ligger Ancient Messinia. Det är en hellenistisk stad från 300-talet f Kr under utgrävning. Här finns antika teatrar, arenor och tempel. Till skillnad från många grekiska ruiner där man bara anar vad som varit, har Messinia en helhet som gör hela staden överskådlig. Chefsarkeologen har vågat resa de kolonner som på andra platser ligger kvar i dammet. Stadsmuren, förunderligt intakt, är ett mästerverk, stadion likaså. Messinia är redan nu en av Greklands stora sevärdheter.
Efter några dagar av historik och kultur känns det lagom att bege sig västerut mot kusten och Costa Navarino för lite golf och där hittar vi två nyöppnade golfanläggningar av världsklass.Golfbanorna på Costa Navarino drivs av Troon Golf som är världens största varumärke inom ledning, utveckling och marknadsföring av lyxiga golfbanor.

Den tidigare Ryder Cup-kaptenen och US Masters-vinnaren Bernhard Langer, i samarbete med European Golf Design, har designat den första 18-hålsbanan – The Dunes Course. Banan öppnade våren 2010 och ligger underbart vackert vid Medelhavet. Böljande fairways tar sig fram längs det typiskt grekiska naturen med oliv-och citrusodlingar. Flera hål går längs en liten flod som slingrar sig genom området, och närheten till havet är slående och ger en svalkande bris när hettan slår till. The Dunes Course är en riktig mästerskapsbana med stora, ondulerade greener och djupa pot bunkrar som vaktar greenerna. Den kan dock spelas och uppskattas av såväl proffs som nybörjare då utslagsplatserna är strategiskt placerade och hålens hinder går att spela runt från tee-kulorna längst fram, men ligger i vägen för dem som väljer att spela från backtee. Signaturhålet är tvåan – en par 4:a med en högt placerad tee och en fantastisk panoramavy över havet. Klubbhuset på The Dunes är otroligt vackert belägen och här är det lätt att bli sittande och njuta av utsikten över banorna, havet och hela regionen. Här finns även Flame Bar & Grill som serverar måltider, drycker och snacks.

Som Skåne fast varmare
Ifjol öppnade den andra banan på Costa Navarino – The Bay Course. Designer var ingen mindre än Robert Trent Jones Jr och han blev mycket imponerad av förutsättningarna för att skapa en fantastisk golfbana här. Banan ligger belägen i en bukt nära den pittoreska byn Pylos, med två kilometer strand i väster och vi kan bara hålla med den gode Trent Jones Jr. Den som går ut och spelar en sen runda får garanterat uppleva en magisk solnedgång. The Bay Course är lite kortare än sin granne men bedöms som något mer teknisk och premierar ofta den som planerar sitt spel mer. För en skåning som jag, kan jag tycka att The Bay Course är till karaktären ganska lik Rya Golfklubb medan The Dunes Course mer kan jämföras med Vasatorps TC-bana. Dessa två fantastiska golfbanor ska få sällskap av fler då finns planer på ett antal nya anläggningar i regionen.

Efter golfen beger vi oss till resorten The Westin Resort Costa Navarino som är av högsta klass där det råder en skön och avslappnad känsla. Anläggningen har uppvärmd inomhuspool och unika behandlingar som erbjuds i Anazoe Spa, som bygger på en kombination av uråldrig visdom och modern vetenskap – en idealisk miljö för att föryngra och koppla av. I området finns en mängd restauranger och för barnfamiljer är det här rena himmelriket med en mängd aktiviteter för de små. Vidare finns ett Sport & Entertainment Center med en rad olika aktiviteter som exempelvis bowling, squash, badminton, basket, volleyboll, tennis och minitennis för barn. Sist men inte minst havet. Värt att notera är att det milda klimatet till stor del beror av att temperaturen i havet endast varierar någon enstaka grad under året. Med andra ord en idealisk plats att prova på surfing eller dykning som är ett par av alla aktiviteter som erbjuds.

Ett annat boende och ett minst lika trevligt alternativ till Westin Resort är den nybyggda designresorten Langley Resort Buca Beach som ligger i närheten av flygplatsen i Kalamata. Här bor du modernt och njuter av Medelhavets klarblå vatten. Resorten ligger vid en 15 kilometer lång sandstrand och har både rymliga och väldesignade hotellrum och bungalows. Här finns två stora pooler, restauranger, strandbar, barnklubb och tennisbanor. Allting i Langleys koncept. I varje bungalow finns det flera separata lägenheter som passar väldigt bra för barnfamiljer och i den avskilda hotelldelen bor paren för sig.

Stolta trots krisen
Jag fick många frågor från greker och turistarrangörer om hur vi svenskar ser på alla skriverier kring Greklands ekonomiska kris. Många greker känner sig sårade och aningen kränkta över all uppståndelse i media. De var nyfikna och undrade om hur vi kunde välja att åka till Grekland trots alla artiklar om landets ekonomiska kaos. Min bild är att de själva uppmärksammat media mer än oss resenärer. Men helt klart har rädslan över hur vi resenärer agerar över det som skrivits i media lett till flygningarna från resebolag kraftigt minskat, vilket har minskat möjligheterna att åka till Grekland och sin tur resulterat i halvtomma hotell och låg beläggning hos aktörer som lever på turism.

Fredrik Kocon