Jagar sin första LPGA-seger

Om man ska försöka beskriva Dani Holmqvist med ett ord finns det bara ett enda som dyker upp: ambitös. Sedan hon kvalade till Ladies European Tour 2012, vid första försöket, har hon envetet kämpat sig framåt och uppåt och är i dag en av Sveriges starkaste kandidater till att slå igenom på allvar. I december spelade hon in sig på topp-20 under kvalet till LPGA vilket innebär fullt tourkort för 2018.

– Det var fantastiskt kul att klara kortet. Jag velade väldigt länge ända fram tills en timme innan anmälningstiden gick ut om jag skull åka och spela kvalet. Jag slutade tillräckligt bra på rankingen 2017 för att komma med i princip alla tävlingar förutom eventuellt några i början av året. Så jag visste inte om jag tyckte det var värt att kvala, det tar mycket energi och är nog den längsta veckan som finns i golf. Men nu är jag helt klart nöjd med att jag bestämde mig för att åka och att sätta en 3-meters putt på sista hålet för att inte gå till särspel var extra roligt, säger Dani när Golfbladet når henne på väg hem från Australien efter ISPS Handa Women’s Australian Open.

LPGA Tour gör ytterligare ett par stopp i Asien innan den landar på amerikansk mark i mitten av mars då Bank of Hope Founders Cup spelas på Wildfire Golf Club i Phoenix, Arizona.

– Jag spelar mot världseliten varje vecka och känner att jag går framåt i min utveckling. Målet är att bygga vidare på min golf, att fortsätta skapa min egen stil och identitet på golfbanan och utvecklas inom varje del. Jag tränar väldigt målinriktat och mycket för att nå mina olika mål inom respektive del av spelet, allt från närspel och puttning till det långa spelet och fysträning. För min del har drivet eller träningsviljan inte varit problemet utan mer att få ihop helheten och kunna göra det oftare. Jag har inte nått mina mål på LPGA och heller inte vunnit på LPGA, men jag har behövt backa tillbaka lite några gånger och har nu vunnit på varje nivå upp till LPGA vilket jag tror är viktigt för min del, säger Dani.

Trivs på världens bästa damtour
Dani har till skillnad från många andra av svenskorna gått en lite annan väg. Under collegetiden valde hon att parallellt med golfen investera i sin utbildning och studerade vid ett akademiskt universitet, anrika Berkeley i Kalifornien, där hon läste media, journalistik och marknadsföring.
– Jag ville inte bara vara en golfspelare utan ha en helhet. För min del är det viktigt att ha någon annan intellektuell stimulans än bara golfen för att må bra och att ha en utbildning att falla tillbaka på om jag inte nådde LPGA touren. Jag hade möjlighet att få ett fullt stipendium till en av världens främsta skolor och kände att det var få förunnat och en fantastisk möjlighet. Skolan var riktigt tuff och ställde höga krav, men jag är riktigt tacksam i dag för de åren. Jag planerar också att ha en karriär inom näringslivet den dagen jag är klar med golfen och då är en utbildning något som jag tror kommer att ge mig en del fördelar, säger hon.

Efter ett par säsonger på Symetra Tour och LET och med två säsonger på LPGA i ryggen, har Dani hunnit skaffa sig viktig rutin. Spelet har visserligen gått lite upp och ner och resultaten inte riktigt infunnit sig, men samtidigt ska man vara medveten om att LPGA är världens bästa damtour med världens bästa spelare i fältet varje vecka vilket gör konkurrensen tuff.

Hon är i gott sällskap av andra svenskor; Anna Nordqvist, Pernilla Lindberg, Madelene Sagström och Caroline Hedwall. Även Martina Edberg och Camilla Lennarth ansluter på LPGA i år då tjejerna slutade topp-45 vid tourkvalet vilket innebär kort med begränsad spelrättighet. Förväntningarna inför säsongen är höga – såväl från yttre håll som från Dani själv.
– Jag tycker att det är positivt och kul om det finns förväntningar och ”press” på mig. Det betyder att man förväntar sig att jag ska prestera. Men vad andra anser om hur jag borde spela är inget som jag kan lägga någon energi på, det är inget jag kan påverka. Det enda jag kan göra är att göra det bästa jag kan varje dag för att komma närmare mina mål och för mig är det mycket ”blod, svett och tårar”. Jag tror inte att det finns några genvägar till långsiktig framgång. Sen blir det väl helt klart mer press då vi endast är fem svenskor som spelar heltid på LPGA.

Hur skulle du beskriva din spelstil?
– Bra fråga, och jag vet faktiskt inte. Men jag skulle nog säga att den är åt det lite aggressivare hålet. Jag går gärna för två på par 5-hål oavsett om jag ibland behöver dra till med en driver från fairway för att nå.

Vem tränar du för i dag?
– Jag har ingen bestämd tränare som dikterar vad jag ska göra men jag använder mig ibland av experter inom olika områden, utvärderar och inkorporerar det som jag tycker passar mig i mitt spel. Jag vill själv vara ytterst ansvarig för min golf och min tekniska utveckling. Är jag hemma i Jupiter så brukar jag fråga och ta hjälp av Richard S. Johnson och Jesper Parnevik, de är lite som storebrorsor för mig och har båda haft fina framgångar.Tränar mycket både fysiskt och mentaltProffsgolfen har med åren blivit allt mer fysisk. Dani är ingen främling för att träna hårt även i gymmet, tvärtom. Stor skillnad för hennes fysiska utveckling är samarbetet med fystränaren Kolby Tullier,

– Jag lägger ganska mycket tid på fysträning och att ta hand om min kropp. Kost är också viktigt. Jag gör det eftersom jag anser att kroppen är mitt främsta verktyg för att prestera på topp. Jag tränar nog 5–6 gånger i veckan vilket kan anses som mycket, men det är essentiellt för mig både fysiskt och psykiskt.Ändå är nog det mentala spelet en av hennes allra starkaste sidor. Dani har lätt att tända till men klarar samtidigt av att hantera känslorna och bibehålla fokus.

– Det pågår nog en hel del i huvudet för alla ute på banan och jag jobbar kontinuerligt med de bitarna också med en expert. Phil Mickelson sa i en intervju att man antingen måste vara överintelligent eller riktigt korkad för att bli framgångsrik inom golf, och jag tror att det ligger en del i det. Fast vilken kategori jag själv hamnar i är ytterst oklart.

Du fyller 30 år om bara ett par månader. Hur ser du på framtiden?
– Väldigt positivt! Jag känner att jag är i en bra fas i mitt liv, på rätt ställe vid rätt tidpunkt. Jag har ett fantastiskt jobb, jag är klar med min utbildning, jag bor på ett ställe som jag älskar, jag har en familj och vänner som stöttar. Jag tycker dock att det är en onödig åldersfixering inom damsport, ibland låter det som att någon som har fyllt 36 är alldeles för gammal för att syssla med sport, även fast det kanske är just i den åldern som hon spelar sin bästa golf.

För att bli framgångsrik på banan är det samtidigt viktigt med balans i livet. Vad gör du vid sidan av golfen?
– Jag lagar mycket mat, tycker det är kul med långkok. Jag kollar på serier, umgås med vänner, läser böcker och målar en hel del. Just nu är jag inne i en fas då jag målar snobbiga pudlar, ytterst oklart varför just det motivet, och jag har nu också pudeln på min golfboll.

Apropå pudlar så lär du tycka mycket om djur och har bland annat varit med och samlat in pengar till hundorganisationer. Varifrån kommer det intresset?
– Jag har alltid älskat djur och trivs att umgås med dem. Min caddie Jocke Sabel är livrädd för djur och han anser är jag är någon slags ”Doktor Doolittle” då jag kan spontankrama en häst eller mata en tvättbjörn på banan. Har du några egna djur?– Jag har haft lite olika djur, just nu har jag min ögonsten Wilma, en fluffig liten katt med starka åsikter. Hon bor dessvärre i Stockholm. Det finns nog en hund eller katt som kommer att flytta in hos mig i Jupiter i framtiden. Blir det bara ett djur så kommer hon att få heta Berkeley, blir det två så får de heta Kroken och Snoken efter muränorna i ”Lilla Sjöjungfrun”.

Personligt/Daniela Holmqvist

Född: 3 maj 1988
Bor: Jupiter, Florida
Familj: Singel, katten Wilma
Blev proffs: 2012
Hemmaklubb: Ullna Golf Club
Främsta meriter (i urval): 8 segrar (Symetra Tour, Australientouren, Svenska touren samt juniortävlingar), 15 andraplatser, Conference USA Freshman of the Year, State of Louisiana Freshman of the Year, NCAA individuell vinst (2 ggr), NCAA lagvinst (6 ggr), utmärkelsen “Golfer of the Month” (mars 2012)
Favoritbanor: Bro Hof GC, Ullna GC, Sweet Grass i Michigan, Cypress Point i Kalifornien.
Förebilder: ”Jag har många förebilder, mina föräldrar framförallt men jag inspireras dagligen av olika personer som jobbar hårt och går sin egen väg. Just nu tycker jag att Elon Musk och hans visioner för världen är uppfriskande.”
Intressen: Idrott, matlagning, att läsa, måla och umgås med vänner
Roas av: Riktigt torr humor
Senast lästa bok: ”Omgiven av idioter” av Thomas Erikson
I hörlurarna: Mestadels housemusik

Text: Jenny Olsson
Foto: Getty Images