Uppfyllda drömmar på Mauritius

Text & foto: Jacob Sjöman

Bilfärden från flygplatsen upp till Belle Mare Plage på Mauritius östkust slingrar sig häftigt fram längs kustlinjen där imponerande höga berg skjuter upp i det grönskande landskapet. Den smala asfaltsvägen tillåter visserligen inga högre hastigheter men det gör absolut inget, vägytan är ändå jämn och här råder det ett lugnare semesterläge från det att man hämtat ut väskorna på flygplatsen. Det turkosblåa havet som glittrar utanför bilrutan ligger nästan helt stilla denna decemberdag och får mig att vilja stanna bilen för en stund och bara hoppa i vattnet. Att sedan få se vackra kokospalmer som lätt vajande silluetter gör inte badlusten mindre, tvärtom.

Hemma i Sverige ligger snön fortfarande djup framför garageporten och solen täcks troligen av gråa moln. Det enda som jag kan tänka mig påminna om Sverige är den kritvita sanden som vid lite kisande och en hel del dålig fantasi skulle kunna se ut som snö. Men där stannar likheterna, med en välkommen temperaturskillnad på över 30 grader lämnar vi tankarna på Sverige för ett tag. Utmed vägen ser jag bybor i färgglada kläder som vittnar om ett mångkulturellt ställe, det finns många olikheter i det mesta, men som ändå verkar ha en sorts harmoni och samklang i sig. Det svåra med det här resmålet är att efter att ha hört väldigt goda betyg om denna destination, är mina förväntningarna högt ställda redan från start, vilket i sig alltid kan vara lite farligt. Allra högst är trots allt förväntningarna på golfbanorna, som jag hört av mina vänner ska vara i världsklass på Mauritius. Jag är lika nyfiken som ett barn på julafton för att ta reda på svaret.

Väl framme vid Belle Mare Plage, stegar jag fram till hotellobbyn och blir direkt serverad en fantastisk härlig utsikt över en infinity-pool. Vid hotellincheckningen väntar sedan ett varmt välkomnande. Med vänlig engelska och med en touch av fransk accent hälsar en av hotellets kvinnliga receptionister mig hjärtligt välkommen. I samma veva som jag satt mig ned i lobbyn för att avnjuta min välkomstdrink anländer den kände skotten Colin Montgomerie. Han tittar upp energiskt omkring med stora ögon på arkitekturen och berömmer genast hotellpersonalen för den lyckade nyrenoveringen som skett här under senare delen av 2016. Jag kunde inte för allt i världen tro eller se framför mig att skotten överhuvudtaget kunde vara såhär entiusiastisk och glad över något. Man har ju knappt sett honom le vid golftävlingar man besökt genom åren och han har alltid för mig verkat vara rätt tillknäppt. Det här i kombination med att han som flitig proffsgolfare på både Europatouren och European Senior Tour borde ha besökt och sett tusentals vackra hotell ute i världen måste det ändå vara svårt att få sådana fina lovord som hotellet på Belle Mare Plage nu fick.

Hursomhelst, min bild av Colin Montgomerie som lite butter och tvär får nog lov att omvärderas efter denna upplevelse. För här visar han defintivt upp en gladare sida. Kanske har det att göra med att det är Mauritius tänker jag? Efter närmare efterforskning och kanske en liten bit närmare sanningen visar det sig att just Colin vunnit de senaste två åren på European Tour här så det är självklart att han trivs på Mauritius. Men hans starka beröm och intryck av hotellet stärker ändå min egen bild av att Belle Mare Plage kan vara riktigt, riktigt bra. Fast å andra sidan har jag bara sett hotellobbyn än.

En avkopplande atmosfär
Efter en kringvandring och upptäcksfärd runt hela området kan jag sedan konstatera att Colin inte är ute och cyklar med sina lovord. Belle Mare Plage är en enastående resort som ligger längs en lång och promenadvänlig sandstrand. Att läget sedan är beläget i en skyddad vik gör inte saken sämre, tvärtom. Här råder också en avkopplande atmosfär, nära till en lugn, bred strand där till och med vattenskidåkningen som sker precis utanför verkar vara närmast ljudlös. Just vattensport, tillsammans med golfen såklart, är populärt här och utbudet är brett. Man kan testa på kite surfing, dykning, eller redan nämnda vattenskidåkning.

Färgen på vattnet är precis så turkosblå man önskar och ibland kan man nästan få för sig att det är lika bra sikt under vattnet som det är uppe på land. På hotellet blandas traditionell Mauritisk stil med moderna inslag och redan när du kliver in i entrén och ser den fantastiska utsikten över infinity-poolen, stranden och havet utanför så klappar hjärtat snabbare. Rummen är mycket fina och stora med havet som närmaste granne. Där kan man vakna till vågornas lugna brus eller läsa en bok på balkongen. Ett tips är att passa på att njuta av det exotiska köket som serverar smakfulla läckerheter.

Variationen är stor då de sju restauranger som finns här bjuder på allt från finare kulinariska matupplevelser till lättare rätter som hamburgare och sallader på stranden. Vinälskare ska absolut passa på att besöka den välfyllda vinkällaren som finns på Belle Mare Plage och be om en rundtur. Dessutom finns chansen att gå en matlagningkurs hos resortens kockar. Något man också bör prova på att koppla av på något av de två Spa som finns här, antingen på Spa de Constance eller på Shiseido Spa där du garanterat blir bortskämd och kan njuta av de senaste behandlingarna. Vill man ha fler aktivitet erbjuds även tennis, squash, fitness center och mycket mer.

Två golfbanor av hög klass
Belle Mare Plage har två golfbanor och båda håller mycket hög klass. The Legend Course är den äldsta av de två, och är en välskött och vacker bana där flera hål ligger inbäddade i bevuxen mangrove-terräng. Höjdpunkterna är flera, extra speciellt är det sjuttonde, ett fint korthål längs med vattnet och avslutningshålet, en riktigt läcker parfemma.

Bägge är starka hål med både utmaningar och estetisk klang. Legend Course är visserligen relativt smal men samtidigt väldigt rolig, det är hela tiden omväxlande hål där man får forma slagen med eftertanke och med greener som kräver sin skicklighet för succé. Den andra av hotellets banor är The Links Course. Man kan lätt tro att det är en platt, öppen bana om man bara fokuserar på namnet men så är inte fallet. Den här banan är något mer öppen, mer kuperad och med fler nivåskillnader än Legend Course. Detta ger en i mitt tycke en perfekt kombination för ypperlig golf av bästa slag och en närhet till två riktiga roliga golfbanor med olika karaktärer.

Jag håller The Legends Course högst av dessa, men rekommenderar dig samtidigt att även testa spel på The Links Course då bantyperna kompletterar varandra föredömligt. Går det dåligt på ena banan kan det vara så att det går bra på den andra. Vissa har säkert sett Mauritius tidigare som en destination dit alla bröllopspar åker till, men faktum är att Mauritius gått starkt framåt starkt som en intressant golfdestination. Med sjunkande priser, bra väder och möjligheterna till utmärkt golf är det verkligen värt att åka hit. Om man slår snett då? Ja, åk hit ändå. Det finns nämligen inga giftormar eller andra farliga djur runtom banorna. Det finns inte ens hajar i havet. Dock finns härliga hjortar som man ofta kan se ute på Legend Course och omkring vattenhindren vilket är ett välkommet inslag och skänker en välkommen karaktär till banan.

Inte oväntat heter restaurangen strax bakom artondes green, Deer Hunter Restaurant. På kvällen tillhör det heller inte ovanligheterna att se hjortarna komma ner till vattenhindret bakom nian som är fullt synligt från restaurangens terrass. Hjortarna får visserligen inte vara helt privata men det får du absolut som gäst här. Helhetskänslan känns genomgående exklusiv och man märker sällan av att det skulle vara trångt eller några köer vid något tillfälle.

Det är fullt möjligt att håla i på artonde hålet på Legend Course för att minuten senare befinna sig i det ljumma vattnet vid den kritvita sandstranden vid hotellet. Vill man göra utflykter från Belle Mare Plage kan man antingen ta sig till huvudstaden Port Louis, som är en större stad med cirka 150 000 invånare och med lite mer liv och puls. Staden ligger på den nordvästliga sidan av ön. Alternativt besöker man Mauritius västkust och hittar andra fina stränder för att se något extra.

Vi ska inte glömma bort vår skotte Colin Montgomerie som jag nämnde här i inledningen, Colin som ju är här för att spela finaltävlingen på European Senior Tour och jagar sin tredje titel. Det är för övrigt fullt logiskt att finaltävlingen förlagts just hit av European Senior Tour, för det är ett fantastiskt boende för både spelarna och deras familjer med service i toppklass. Barnen har också sina egna äventyr att skaffa nya vänner på Constance Kids Club som är den fria heldagsbarnklubben.

Seniorernas favorittävling
Förutom Colin, är även svensken Magnus Persson Atlevi med i startfältet i MCB Championship Tour. Magnus bor på hotellet en bit bredvid som heter Le Prince Maurice som ingår i Constance Hotels precis som Belle Mare Plage gör. Jag gör ett besök på Le Prince Maurice och träffar honom för en liten intervju och plåtning. Han berättar att det är det här man längtar efter. Att få komma hit till ställen som Mauritius och vara med i finaltävlingen. Magnus slår sedan energiskt ut med armarna och visar miljön runt sitt hotell och utbrister:
– Du ser ju själv, det är ju definitionen av paradiset här!

Jag kan bara nicka instämmande med Magnus, det går inte att säga emot honom.

Man kan förstå att livet leker för Magnus på mer än ett plan dessa dagar, han har spelat bra hela säsongen på European Senior Tour och hamnar efter denna tävling i Mauritius sluta som totaltvåa i Order of Merit. För knappt ett år sedan stod Magnus och instruerade på juniorträningar på Lunds Akademiska GK. Det är en härlig framgångsaga. I tävlingen slutar Magnus på en 22:a plats, spelet stämmer inte riktigt men han kommer iallafall på övre halvan. Colin Montgomerie får se sig slagen efter två onödiga dubbelbogeys under finalrundan och slutar trea efter att den suveräne Barry Lane vunnit på fjorton under par. Totalvinnare för Senior Tour blir engelsmannen Paul Broadhurst, och vår svenske Magnus Persson Atlevi slutar alltså som totaltvåa i sin debutsäsong på European Senior Tour.

Min egen totalvinnare gällande golfdestinationer som besökts 2016 blir defintivt Belle Mare Plage Resort på Mauritius. Vilket ställe och vilken upplevelse! Får du chansen så åk hit!. Men tänk gärna på att drivern kanske bör nog vila lite i värmen på Legend Course, det kommer din score må bra av.