Ett golfmecka att tacka slumpen för

Text & bild: Martin Hardenberger

Efter drygt en timme i bil är vi äntligen framme. Golf de Pals, tidernas första Europatourtävling spelades mellan tallarna här – och det är som att berättelserna om Christy O’Connor och company för alltid kommer att viskas i katalanska barrträdens långa skuggor. Efter spel på fyra, än så länge spanska, klassiker, reser vi hem med ett leende på läpparna.

När vi landar i Barcelona är det kaos. Protesterna och demonstrationerna avlöser varandra och spansk polis tar till våld mot oskyldiga som uttrycker sin önskan om ett självständigt Katalonien.
Av det syns ingenting till på flygplatsen, konflikterna har präglat den svenska nyhetsrapporteringen både i tidningarna och på TV.

Vår resa går österut mot längs kusten mot Girona och längs vår väg från flygplatsen swishar lägenheterna förbi bredvid oss. Gång på gång ser vi katalanska flaggor hänga ut genom fönstren.
Det går inte att missa, och det går inte heller att undvika att reflektera över vad som skulle hända om Katalonien skulle bli självständigt. En sak är säkert. Spanien blir av med en rad högklassiga golfbanor, med omsättning som många, många andra bara kan drömma om.

Den första bekräftelsen får vi redan när vi efter dryga timmens bilfärd anländer till Golf Platja de Pals, spelplatsen för den första Europatourtävlingen någonsin 1972.

Klockan närmar sig två på eftermiddagen och här har varit fullbokat sedan klockan åtta samma morgon. Banan var inte bara ett populärt hem för Spanish Open och Europatouren, utan också den första banan som byggdes i Costa Brava.

Fångens passion
Pere Coll i Rigau föddes i L’Estartit. Han var en bondpojk med stora ambitioner, inte minst var hand duktig i skolan och han tog jobb som sekreterare innan han reste till Cuba för att söka sina drömmar.
Han lyckades.

Först bröt han det rådande monopolet och öppnade en tändsticksfabrik innan han började exportera cubanska cigarrer till USA. Så småningom skeppade han även hem dem till Spanien. Detta var redan 1867, men förmögenheten den gode Pere Coll i Rigau skulle tjäna sig visade sig med tiden avgörande för hela det katalanska golfväsendet.

Efter att ha gift sig med Eugenia Llach 1890 återvände han tillsammans med sin familj fyra år senare till Katalonien. Pere Coll i Rigau var nu en av traktens rikaste män och efter sin hemkomst investerade han i en stor yta land där han lät plantera mer än en miljon tallar.

Pere Coll i Rigau hade vid det här laget inte en tanke på golf, men hans nybildade skog stoppade i alla fall havet från att äta mer av landet samt öknen från att växa.

Han räddade på det här sättet sin mark. En golfbana skulle så småningom växa fram på initiativ av Baltasar Parera Vilar. Baltasar träffade Per Coll i Rigaus barnbarn Rosa i Cuba, de gifte sig och så småningom ärvde de den kustnära marken i Costa Brava.

Första banan i Costa Brava
Mycket är att tillskriva slumpen. Baltasar var i Cuba sedan han tagits som fånge under det spanska inbördeskriget (1936-1939) och tog längre tid på sig än de flesta andra för att flytta hem efter det att Francisco Franco kommit till makten.
Redan i Cuba hade Baltasar haft ambitioner om att bygga en golfbana och när han kom hem till Spanien var han fullt besluten i att göra slag i sak.

Baltasar Parera var förutom Rosa också förälskad i spelet golf och ville meddetsamma bygga en bana i trakterna där han växt upp.
1963 kontaktade han Fred W. Hawtree. Hawtree, en av tidens mest framstående golfarkitekter, blev i sin tur förälskad i marken och den 20 juni 1964 togs det första spadtaget.
Två år senare slogs dörrarna upp till de första nio hålen. Costa Bravas hade fått sin första golfbana och gästerna välkomnades.

Banan var mycket populär och snart blev en expandering oundviklig. Det blev nio nya hål och ett större klubbhus. Det hela stod klart 1970. Två år senare spelades Spanish Open för den 46:e gången på banan.

Tävlingen innebar starten för vad som i dag är känt som Europatouren. Hemmaspelaren Antonio Garrido vann efter särspel med landsmannen Valentin Barridos. Ikonen Christy O’Connor slutade två slag bakom.
Golf Platja de Pals hade satts på den internationella golfkartan.
När Golf World International 2003 släppte sin lista över de 100 bästa banorna i kontinentala Europa fanns banan med på listan – och det har den gjort sedan dess.

I fjol firade Golf Platja de Pals 50 år, och historierna har bara blivit fler och fler och fler.


När vi i dag talar om Costa Brava pratas det sällan om Golf Platja de Pals. Det talas om de storslagna superbanan PGA of Catalunya, de enastående vyerna på Golf d’Aro Mas Nou eller lyxen på Golf Empordá. De är alla enastående banor som hamnar högt upp på de varje golfkonnässörs lista.

Men hade det inte varit för Golf Platja de Pals så hade det kanske inte pratats om Costa de Brava över huvud taget.

 

Banor att spela i Costa Brava

PGA of Catalunya
Kommentar: Destinationens stora guldklimp är en bana som av många rankas som Kontinentaleuropas bästa (Stadium Course). Här hittar vi två 18-hålare av högsta klass. Banan är lång och layouten är utmanande. Dyr greenfee, men det är värt varenda krona. Bonusinformation är att Europatouren haft sitt slutkval här både 2015 och 2016.

Club Golf Platja de Pals
Kommentar: En klassiker där raka utslag premieras över långa. Precis som de andra banorna i området spelar vi på en sträv typ av Bermudagräs och underlaget är ganska mjukt. Bäst golf tidiga dagar då slitaget är ganska hårt på banan, dock är det oerhört vackert när skuggorna faller över fairway.

Golf d’Aro Mas Nous
Kommentar: Ta med kameran! Det här är bana där främst vyerna sticker ut som något utöver det vanliga. Det är smalt och ganska kort, samtidigt lär du förlora den del bollar då du allt som oftast är ”toast” om du missar fairway. Väldigt kuperad!

Golf Empordá
Kommentar: En anläggning med hotell och två 18-hålare från 1989. Två fina banor designade av amerikanen Robert von Hagge. Spana in 18:e green, dubbelgreenen är en av världens största.