Skaldjursdelikatesser och toppbanor på Prince Edward Island

Text: Andrew Marshall
Foto: Paul Marshall
Översättning: Fredrik Richter

Vi befinner oss mitt i hjärtat av provinsen Nova Scotia i Kanadas syostkust och har just kört förbi en skylt som visar att vi är precis i mitten av ekvatorn och nordpolen. Bilens cruise control är inställd på en lagom hastighet och till några sköna låtar på radion reser vi genom en tät tallskog som sträcker sig så långt ögat kan se.

Efter att ha passerat den 13 kilometer långa och spektakulära bron Confederations Bridge, lämnar vi fastlandet och anländer till Prince Edward Island (som lokalborna kallar PEI), där vi ska spendera en veckolång golf- och gourmetupplevelse. Vi kommer att spela sex av öns bästa banor, bo på häftiga hotell och provsmaka några av världens finaste skaldjur. Ön är bara 28 mil lång och är Kanadas minsta provins, men här vimlar det av bra golfbanor. Tio av Prince Edward Islands lite drygt 30 golfbanor är rankade topp-100 i Kanada och alla ligger inom 45 minuters bilresa från varandra.

8th hole, Dundarave Golf Club

IAGTO (International Association of Golf Travel Operators) utnämnde nyligen Prince Edward Island till ”årets oupptäckta golfdestination” och detta mycket tack vare det fantastiskt vackra landskapet, alla fina golfbanor, ett förvånasvärt bra klimat, den otroligt trevliga lokalbefolkningen och att det även finns mycket att göra vid sidan av golfen. Skaldjursälskare vallfärdar till ön och här finns ett överflöd av matställen som servererar läckra lokala specialiteter som ostron, hummer, krabba, musslor och kammusslor.

Röd bunkersand
Vårt hem de första två nätterna blir Rodd Brudenell River Resort, som ligger beläget på öns östra del bara en kort bilresa från den historiska kuststaden Georgetown och med 45 hål av högsta kvalitet (Dundarave, Brudenell River och Divine Nine). Efter en skön nattsömn, följt av en ”Duffers Breakfast” bestående av två ägg, bacon, korv och kaffe, står vi på det knepiga öppningshålet på Dundarave GC, som är ritad av de prisbelönta arkitekterna Michael Hurdzan och Dana Fry.

Banan öppnade 1999 och är mest känd för sina bunkrar som inte bara är stora och välplacerade utan även innehåller den unika röda sand som finns på Prince Edward Island. 120 röda sandbunkrar av olika former och storlekar kantar fairways och skyddar de snyggt konturerade greenerna. Banan slingrar sig genom en fantastisk terräng, som gett en oerhört varierande bana som bjuder på hed- inland- och linkshål. Några hål går genom tät tallskog (där du är helt isolerad från de övriga hålen), några spelas längs med den vackra Brudenellfloden, andra ligger i öppen äng och slutligen några som spelas vid vattendrag och våtmark.

Under åren har Dundarave fått besök av några av de bästa spelarna i världen, till exempel spelades Legends of Golf 2006 här med Jack Nicklaus och Tom Watson. Det kanadensiska golfmagasinet Score har rankat Dundarave, som är en del av Brudenell River Resort, bland de sex bästa golfresorterna i hela Kanada.

Vi får lite bättre möjligheter till en lägre score när efter lunchen ger oss iväg och spelar den mer förlåtande Brudenell River Golf Course. På denna mysiga och vackra bana finns sex par-3or, sex par-4or och sex par-5or, och har rejält breda fairways kantade av stora tallar och här finns även en mängd dammar som omger de välskötta greenerna. Det vackra 10:e hålet, ett korthål på 125 meter, heter Shimmering Water och är det hål som vi minns bäst från banan.

På kvällen äter vi på Clam Diggers Beach House & Restaurant i Georgetown, som är en typisk lokalrestuarang på ön där skaldjur levereras av lokala fiskare. Kammusslor anländer i stora säckar och humrar som fångats alldeles i närheten lastas av från båtarna direkt till köket. Vi sätter oss på deras uteservering och tar en kall öl och tittar ut över den fantastiska solnedgången och njuter av Clam Digger Mussels och Ocean Fresh Chowder.

Här har du hummern
Den tredje banan på vår resa har en vacker utsikt över öns norra stränder och heter The Links at Crowbush Cove, där Thomas McBroom, en av landets bästa golfarkitekter, har byggt en bana med en riktigt häftig layout runt stranddynerna. Böljande fairways, en mängd små potbunkrar, knädjupt ruff och utmanande och ondulerade greener gör att The Links at Crowbush Cove inte bara är en av Kanadas bästa banor, utan även en av de vackraste.

Efter fyra hål som spelas i ett skogsområde, byter banan skepnad och man spelar några fantastiska hål i vid kusten vid St Lawrence-viken. Speciellt två hål sticker ut. Det läckra 8:e hålet är en par-3 på 195 meter bland sanddynerna och kräver ett riktigt bra slag över en liten insjö vid havet. Beroende på vindstyrkan när du spelar kan klubbvalet för att komma över vattnet vara allt från en järn-7 till en driver. Ett annat minnesvärt hål är det 11:e hålet som heter Sully’s Run. En par-5 som spelas från en upphöjd utslagsplats, och kräver tre riktigt bra slag varav det sista över en damm mellan fairway och greenen. Innan du slår ut, se till att gå upp till backtee, utsikten därifrån är värt hela greenfeen med sanddyner och saltvatten som sträcker sig så långt ögat kan se.

Efter att ha spelat Crowbush kör vi till huvudstaden Charlottetown och checkar in på The Great George, ett vackert historiskt boutiquehotell med anor från 1800-talet. Hotellet ligger bekvämt i hjärtat av staden, och består av 60 vackert renoverade rum plus en samling prisbelönta småhus längs Charlottetowns mest kända gata. Vi klättrar entusiastiskt uppför trästegen till verandan i vårt eget privata hus och vrider nyckeln i låset till vad som kommer vara vårt hem i tre nätter.

Senare på eftermiddagen promenerar vi ner till vattnet för att träffa den fjärde generationens fiskebröder Mark och Cody Jenkins som har arbetat med Top Notch Lobster Tours i flera år. ”Jag har varit involverad i fiske hela mitt liv,” säger Mark. ”Hummer är en stor industri här och ikväll kommer du att få en snabbkurs om hur man fångar dem. Under två och en halv timmes resa tar vi två hummerfällor, en krabbfälla och sen avslutar vi med en traditionell PEI-hummermiddag.”

När båten lämnar hamnen mot det öppna havet, serverar Cody kylda drycker, medan Mark entusiastiskt berättar fascinerande fakta om hummern. ”Den största hummern som någonsin fångats var i Nova Scotia – den var nästan fyra meter lång, vägde över 20 kilo och var 130 år gammal”, säger han.

Under kvällen berättar Mark mer om sitt liv på ön över ljudet av gäster som hugger in i en utsökt kvällsmat av hummer, potatisallad och nybakad bröd. ”Förutom att erbjuda våra hummerresor, spenderar Cody och jag runt 10 till 12 timmar om dagen att kontrollera fällor. På vintern är vi riktiga kanadensare och spelar hockey och dricker mycket öl, säger han med ett flin. ”Vi gör våra egna hummerfällor gjorda av enbär, eftersom det inte ruttnar. Faktum är att det fortfarande finns en fälla vi använder som vår far byggde för 20 år sedan.”

Mer golf och mer skaldjur
Tidigt nästa morgon kör vi vidare till Stanley Bridge för spel på Andersons Creek Golf Club. Den lär vara en av öns riktiga höjdarbanor och ligger i en vacker och varierande terräng. Här finns både skogshål och flera hål med inland linkskaraktär med ibland rejäla höjdskillnader. Vattenhinder är i spel på hälften av hålen och den mest framträdande naturliga egenskapen hos denna välgjorda bana är namnet Andersons Creek som man korsar inte mindre än fyra gånger under rundan. En mängd olika tees för att passa spelare på alla nivåer, plus ett riktigt häftigt klubbhus gör att vi verkligen gillar denna charmiga anläggning.

”Nummer 3, 4, 13 och 15 är de viktigaste hålen som många golfare identifierar oss med, säger startern Wayne Denman, när vi förbereder oss för slå ut på ettan. Han har varit starter på klubben i många år och ger oss några kloka råd om den bästa strategin för att ta itu med banan. ”Och glöm inte musslorna i baren efter er runda, de är gratis!” avslutar han innan vi beger oss iväg. Ett riktigt bra hål kommer tidigt i rundan när vi når trean, en 340 meter lång par-4. Från den upphöjda teen går den trädkantade fairwayen brant utför, och efter en bra drive krävs ett riktigt bra inspel då greenen är välbevakad och ligger i den skogsklädda amfiteatern. Efter en riktigt trevlig golfrunda njuter vi av en tallrik med musslor och en öl i klubbhuset. Livet är underbart!

Mer skaldjur är på menyn senare den dagen när vi kommer tillbaka till Charlottetown. Ingen resa till Prins Edward Island är komplett utan att njuta av några ostron, och bara en kort promenad från vår bostad på Great George Street ligger den intima Claddagh Oyster Bar, som är en av de bästa platserna att prova dem. Vi sätter oss i baren och beställer ett dussin ostron med stämningsfulla namn som Lucky Limes, Raspberry Points och Shiny Seas.

I baren jobbar servitören och ostronexperten Brett hårt. Han känner på ett ostron för hitta var han ska sätta in kniven och sveper sedan skickligt knivbladet genom muskeln som är kopplad till skalet. Efter en stund placeras en rejäl samling ostron framför oss, som är redo att ätas som de är eller kanske med en stänk citron eller lite stark sås.
”En stout eller en kyld Sauvignon Blanc är den perfekta drycken till ostron”, säger Brett, och vi kan bara hålla med.

Taste The Town
Det är måndagsmorgon straxt före nio och vi ansluter guide Bill Dobbin och två andra par för Taste The Town – en tre timmar lång kulinarisk vandringstur i historiska Charlottetown där vi besöker flera platser för att prova några av öns unika maträtter, inklusive stadens främsta skaldjursmarknad vid vattnet, Gahan House Pub & Brewery och Spirit Shop för att prova en lokal vodka gjord av öns älskade potatis. Det blir en riktigt intressant och kulinarisk resa där vi fascineras över kvaliteten på råvarorna och restaurangerna i staden. Och hur stolta och engagerade stadens invånare är över maten här.

Apropå potatis, en potatisodling stod en gång där Glasgow Hills Resort & Golf Club, platsen för vår näst sista runda, finns idag. Banan ligger vid den vackra byn New Glasgow bara en 20 minuters bilresa från Charlottetown. Här får man spektakulära vyer över floden Clyde och St Lawrence-kusten. Glasgow Hills är rankad topp-70 i Kanada och är en kuperad och riktigt utmanande mästerskapsbana. Tack vare ett stort utbud av olika utslagsplatser kan alla njuta här. Och njuter, det gör man. Inte bara av den fina golfbanan utan även av den fantastiska miljön och den otroliga utsikten från många hål.

Tillbaka i Charlottetown efter vår runda äter vi på Sim’s Corner Steakhouse & Oyster Bar, ett nytt tillskott i huvudstadens restaurangutbud som serverar enastående skaldjur och lagar även öns främsta stekar.

En värld av ostron
Nästa dag kör vi till Fernwood på öns sydkust för Future Seafoods Tong & Shuck ostronplockningsturer. ”Först trodde vi inte att någon någonsin skulle betala pengar för att se folk plocka ostron. Men folk älskar våra turer”, säger delägaren Brian Lewis, när vi hoppar ombord på en traditionell fiskebåt från hamnen i Bedeque Bay.

”På våra turer får alla testa att plocka ostron, och även lära sig hur man öppnar den och äta de färskaste ostronerna de någonsin kommer att smaka på.”

Ute på det spegelblanka vattnet visar Brian kunnigt ostronplockandets konst. Med sina två ostronstänger, som ser ut som en blandning av en stor sax och en stor kam, gräver han upp några ostron och lägger dem på en liten plattform som är fäst vid båten. Ett ostron tar normalt tre år på sig att mogna, och alla som inte är stora nog läggs varsamt tillbaks i vattnet.

Brian öppnar ett ostron och sväljer det helt. ”Jag tröttnar aldrig på ostron, det är som att smaka på havet”, säger han. ”En av fördelarna med mitt jobb är att jag får äta dem så ofta jag vill. De är fulla av zink, vilket är bra för potensen. Det är konstigt att jag inte har fler barn!”

Avslutningsrundan
På morgonen den sista dagen kör vi från Dalvay vid havet till den västra delen av Prince Edward Island för vår sista golfrunda på det här äventyret. Det blir på Mill River Golf Course som är ritad av Robbie Robinson och byggdes 1969. Här är fairways breda, greenerna rejält inbunkrade här finns även ett antal vackra sjöar och bäckar. Mill Rivers är den enda kanadensiska banan som varit värd för TV-programmet Big Break, en reality show där manliga och kvinnliga deltagare från hela Nordamerika tävlar i en rad utmaningar.

”Mill River är en utmaning för alla golfare, och banan är känd för sina många dogleghål” säger klubbens head pro Mark Roberts. ”Det är en strategisk golfbana där du verkligen måste tänka inför varje slag, försöker du gena över ett dogleg kommer du sannolikt att komma i trubbel.”

Signaturhålet är det 7:e hålet som verkligen visar vad Mill River handlar om. I mitten av fairway på denna svåra par-4 på nästan 400 meter ligger några dammar som måste undvikas till varje pris, det smalnar sedan av mot green som vaktas av träd på båda sidor. Strategin är att välja en sida, antingen vänster eller höger, men du får inte slå rakt från tee. En bra drive kommer att lämna dig med ett mellanjärn till greenen.

Från Mill River kör vi en kort sträcka längs kusten till ett unikt boende för vår sista natt. Den historiska West Point-fyren från 1875 är öns högsta, och delar av det tidigare boendet för fyrvaktarna har elegant omvandlats till ett vackert värdshus. Efter att ha klättrat upp i tornet för en fantastisk utsikt sätter vi oss på vårt egna privata däck och korkar upp en flaska vin. Med vågorna som slår i sundet på Northumberland Strait och den pampiga svartvita fyren bredvid oss, lyfter vi våra glas och skålar för en fantastisk vecka på Prince Edward Island.