Surf’n’golf i Biarritz

Text & bild: Jenny Olsson

Här finns Europas bästa vågor och skönaste surfhäng. Plus en hoper riktigt fina golfbanor. I Biarritz lever man livet – på skummande vågor och gröna greener. Men se till att få tid att utforska staden som bjuder på sköna kontraster och ett spännande kök.

Vågsurfing har aldrig varit mer inne och allt fler jagar nu den perfekta vågen. Om det är dags för dig att ställa dig på surfbrädan så hittar du en av de bästa platserna för surfing i Frankrikes allra sydvästligaste hörn. Näst på tur i vår artikelserie om franska golffrestelser är kustpärlan Biarritz.
Tidigare en liten anspråkslös fiskeby har Biarritz förvandlats till ett världsberömt resmål, på samma gång en chic badort och ett bohemiskt surfmecka. Det är svårt att inte trivas här. Det gjorde bland andra Napoleon III så bra att han i mitten av 1800-talet lät bygga ett sommarpalats åt sin maka Eugénie, beläget invid La Grande Plage med sina randiga parasoll. Palatset som har formen av ett stort E är numera omgjort till ett av Frankrikes finaste hotell, femstjärniga Hôtel du Palais.

Även om Biarritz genom tiderna har gästats av såväl filmstjärnor som kungligheter så är det ändå surfingen som präglat badorten allra mest. Ända sedan 1960-talet då sporten blev populär i Europa bär Biarritz på ett svårslaget surfarv vilket märks tydligt – varenda kotte bär runt på en bräda under armen. Den sköna kontrasten mellan överklass och surfkultur utgör en stor del av badortens charm.

Från skummande vågor till gröna greener
Biarritz ligger i Baskien, området som sträcker sig mellan Spanien och Frankrike. Naturen längs med atlantkusten, Côte Basque, är mäktig. Det vackra landskapet med sina slingrande vägar, grönklädda berg och det stora blå som ständig följeslagare lockar till både hiking, cykling och ridning.
Stränderna för surfing är fina hela vägen från norr om Biarritz ner till den spanska gränsen och slutar inte förrän i Galicien. Till vilken strand man ska åka är dock en dagsaktualitet och beror på faktorer som tidvatten, vindar och vågstorlek. Och förstås på hur duktig man är. Det gäller att inte underskatta naturens krafter utan ha respekt för havet.

Precis alla kan lära sig surfa oavsett ålder och fysiska förutsättningar. Det allra bästa är att ta några lektioner eller gå en surfkurs. Surfing är en tekniksport som kräver lång tids övning för att bli riktigt duktig, och det är viktigt att få in rätt teknik redan från början. Dessutom är det mycket roligare att delta i grupp, du lär dig att undvika alla nybörjarfällor och kan därför njuta mer av vågorna. Och det gör du! Att surfa är vansinnigt roligt, även om du bara lyckas stå kvar på brädan tiondelen av en sekund.

Ett anrikt golfarv
Har du svårt att slita dig från Atlantens temperamentsfulla vågor och de sagolika sandstränderna kanske golfen kan få dig på andra tankar. Inte långt efter att Napoleon III byggt Villa Eugénie i början av förra sekelskiftet började brittisk överklass att semestra i Biarritz. Britterna ville hålla sig aktiva på semesterorten och golf var förstås en önskvärd sysselsättning.
Med detta anrika arv har Biarritz idag således några av Frankrikes äldsta golfbanor. Totalt finns tio banor inom en radie av några mil. Samtliga håller hög standard och den vackra naturen borgar för härliga golfupplevelser så en vecka i Biarritz försvinner snabbt! Tillgängligheten är hög och prisnivån dessutom lägre än på exempelvis Rivieran. Men det gäller att se upp; längs Côte Basque blåser en ständig bris som emellanåt kan friska i ordentligt och menligt påverka ens spelresultat.
I hjärtat av Biarritz, inte långt från fyren som utgör kuststräckans landmärke, ligger klassiska Golf de Biarritz le Phare, invigd redan 1888. Denna vackra och relativt flacka parkbana smälter väl in i landskapet och bjuder på skön golf med fin utsikt. Med par 69 och endast 5 402 meter lång från vit tee, är det lätt att få för sig att det är en enkel bana. Så är inte vara fallet.

– Svårigheterna ligger i de tekniska utmaningarna och det är inte helt enkelt att scora. Sjuttio bunkrar finns utplacerade för att påminna oss, om det nu är nödvändigt, att golf först och främst är ett spel som kräver eftertänksamhet och skarpsinne, säger klubbens direktör Claude Rousseau.
Särskilt par 3-hålen sätter en på prov, i synnerhet hål nummer 5 där precisionsskytte krävs. Att välja fel klubba straffar sig direkt; fyra gruvor suger åt sig alla bollar som inte är rätt adresserade. Greenen består dessutom av två platåer; spela kort om flaggan så att du får en uppförsputt.
Även hål 12 bjuder motstånd, blott 115 meter långt men med en sluttande green som är bedrägligt svår att komma åt. Dessutom kan bambuträden på vänster sida försätta dig i ett tufft läge.
Banans längsta par 4, hål 15, kan få dig att fundera på om inte surfing egentligen är lättare än golf.

– Det femtonde är banans svåraste hål. Från tee bör man sikta mot den vänstra fairwaybunkern varifrån man har en bättre vinkel in mot en stor, sluttande green som vaktas av tre bunkrar framför. Svårigheten ligger i andraslaget där man har flera valmöjligheter. Antingen att spela kort och låta bollen rulla in mellan bunkrarna, eller att attackera green förutsatt att man snabbt kan få stopp på bollen, råder Claude Rousseau.

Hav, himmel och hård vind
Golf de Chiberta är även den en golfbana med anor. Den designades faktiskt 1927 för hertigen av Windsor som var en ivrig golfare. Mannen som fick uppdraget var aktade Tom Simpson, som tog tillvara på den sandiga mon och skapade en typisk brittisk linksbana med hål som alternerar mellan hav och tallskog.
Chiberta är underbar att spela – vansinnigt svår när det blåser. Särskilt under de första nio får du dig en släng av den sleven när man spelar längs med stranden. Klubbchefen Estelle Nocera Raguno-Sirot berättar att banan passar alla typer av spelare men är mer eller mindre svårspelad beroende på vädret.
– God kontroll och en smart spelstrategi behövs för att ta sig an banan på bästa sätt. Man behöver kunna sätta bollen i spel från tee. Sedan är närspelet viktigt eftersom brittiska bunkrar med naturlig sand är knepiga och greenerna är snabba, säger hon.

En kort respit från vinden får man när man kommer in i mer skyddade partier på hål 11 och hål 12. Just hål 11, en svår par 4 som spelas vinkelrätt mot havet, är banans signaturhål.
– Hål 11 i motvind kräver först och främst en bra och välplacerad drive mellan bunkrar, sedan ytterligare ett bra andraslag in på green. Greenen är lång och ena delen blind, mellan två vallar, så det är inte helt enkelt, säger Estelle Nocera Raguno-Sirot.
Konditionen på fairways och greener är exceptionellt bra. Sedan 2011 har merparten av banans tee och bunkrar genomgått en uppgradering och renoverats för att ytterligare framhäva Tom Simpsons originalplan. De sista kvarstående arbetena på hål 15-17 slutfördes nu i vintras. Vad du än gör, missa inte att spela Golf de Chiberta.

Spelstrategi krävs på Seignosse
En av regionens – och även Frankrikes – bästa banor hittar man ett par mil norr om Biarritz: Golf de Seignosse. Banan ritades av amerikanen Robert van Haage som ligger bakom över 250 golfbanor i 16 länder.
Van Haage fick sig en riktig utmaning när han i mitten av 1980-talet tog sig an detta kuperade och vildvuxna stycke sandmark, men han lyckades förvalta det på allra bästa sätt. Banan har en härlig layout med fairways som slingrar sig fram mellan korkekar, hundraåriga höga tallträd och flera sjöar.
Eftersom Seignosse ligger en bit från havet spelar du oftast i skydd från vinden. Men metodik och precision behövs likväl för det finns många andra fällor att hamna så det gäller att ha koll på slagen. Svår men rättvis – ett mästerverk, helt enkelt.

Inte långt därifrån hittar man Hossegor, ett annat guldkorn. Hossegor öppnade 1930 och är idag en av områdets attraktivaste klubbar att bli medlem i. Det räcker att du peggar upp för att förstå varför.
I likhet med Seignosse är banan motsträvig, såvida du inte är rak från tee. Trädalléerna är många. Den verkliga utmaningen väntar på hål 15 och 16, två långa doglegs där man på tee får en lätt klaustrofobisk känsla. Fixar du par här så grattis.
I gengäld är det inte mycket vatten att tala om. Dessutom genomförde banarkitekten Cabell B Robinson för några år sedan en del förändringar av greener, bunkrar och tee boxar, vilket har gjort banan mer förlåtande.
Har du hyrt bil kan du även passa på att bege dig till Golf de Moliet signerad Robert Trent Jones som ligger ytterligare en halvtimmes bilfärd norrut. Tretton av hålen är omgivna av pinjeskog medan de övriga fem sträcker sig utmed Atlantkusten. Den natursköna banan är rankad bland de bästa i Europa och är både teknisk och utmanande. Vacker är den dock oavsett hur bra eller dåligt man spelar.

Surf och golf under samma dag
En av dagarna måste du styra kosan söderut. Du befinner dig nu i en trakt känd för sin karakteristiska kultur, mysiga fiskebyar och utmärkta kök. I den trivsamma lilla badorten Saint-Jean-de-Luz på gränsen till Spanien finns förutom en härlig sandstrand samt finfina Golf de Chantaco som Harry Colt ritat. Denna historiska klubb i hjärtat av Baskien är minst lika tilltalande som byn och det är svårt att inte trivas.
Trots det havsnära läget slingrar sig Chantaco fram genom en skog där man oftast spelar i skydd för vinden. Men vädret i den här trakten är nyckfullt med Atlanten på den ena sidan och Pyrenéerna på den andra och särskilt off-season behöver du sätta utslagen och ha ett någorlunda habilt närspel för att till fullo njuta av Chantaco. Parkbanans första nio är ganska tekniska och där gäller det att navigera mellan bunkrar, och bitvis kuperade fairways. På de sista nio öppnar hålen upp sig men det finns en del ruffytor du bör passa dig för.
Har du fler dagar till förfogande väntar ytterligare en handfull trevliga banor längs den baskiska kusten, däribland Arcangues och Makila. Fyra av dem samarbetar och erbjuder med sitt Golf Pass Biarritz 2-4 greenfee till ett förmånligt pris.

Om man under en och samma dag vill hinna med att både surfa och spela golf är det allra bästa att ansluta sig till ”gryningspatrullen”, det vill säga ta första vågen tidigt på morgonen för att därefter spela. Ett lika trevligt alternativ är det omvända; sikta in dig på en fin kvällssurf vid Côte Basque efter en dagsrunda. En god middag på någon av stadens alla restauranger är sedan allt som behövs för att avsluta på bästa sätt.
Baskien är en av Europas stora matregioner och mat står högt på agendan – pratar man inte om surfing här så pratar man om mat. Mattraditionen är rik och tillgången till fina råvaror stor. Frossa i färska skaldjur och fisk av hög kvalitet och smaka på specialiteter som baskisk ost, bayonneskinka och piperade, en lök- och paprikaröra med torkad Espelettepeppar. Oavsett om du äter haute cuisine på en gourmetrestaurang eller tar en after surf på en enklare strandrestaurang så håller det mesta som serveras hög klass.
Pintxos, den baskiska versionen av tapas, är förstås ett måste. Varför inte sticka till Spanien för en dag eller två? Matnördsmeckat San Sebastián med sina stimmiga tapasbarer och stjärnkrogar ligger bara fem mil bort.

FAKTA
Fakta/Biarritz
Belägenhet: Sydvästra Frankrike vid Biscayabukten
Invånare: ~ 27 000
Resa dit: Ryan Air flyger direkt Skavsta-Biarritz (flygtid ca tre timmar). Air France flyger från Paris CDG samt Paris Orly. Med Iberia kan man flyga via Madrid till San Sebastián fem mil söder om Biarritz. Juni-augusti går det också att resa med Norwegian till Bordeaux (ligger 20 mil norr om) och därifrån åka tåg eller hyrbil. Snabbtåget TGV från Paris är ytterligare ett alternativ (restid ca fem timmar).
Bästa restid: April–oktober. Undvik dock juli och augusti då det är fullt pådrag och Biarritz invaderas av både turister och fransmän.