golfduo

Golfprofilerna berättar: Därför växer svensk golf

Allt fler svenskar börjar spela golf. Detta visar statistik från Svenska golfförbundet. Joakim Sabel och Johan Mikhelson Ringqvist är två av Stockholms största golffanatiker. De är övertygade om anledningen till varför golfspelandet stadigt ökar.

Svensk golf växer så det knakar. Sedan 2013 har antalet aktiva golfspelare i landet ökat för varje år. Enligt statistik framtagen av svenska golfförbundet tog sig hela 486 631 spelare sig ut på de gröna banorna under 2016. Och enligt stickprov av förbundet under årets säsong fortsätter kurvan att peka uppåt.

Två av dem som brinner allra mest för sporten är Joakim Sabel och Johan Mikhelson Ringqvist. Sabel som till vardags delvis ägnar sig att gå caddie åt Daniela Holmqvist på LPGA-touren och jobbar med företagsgolf åt Golfstar via Wedogolf medan Mikhelson Ringqvist driver Sveriges största golfklubb Ekholmsnäs på Lidingö (cirka 23 000 aktiva medlemmar).

Stockholmsduon ses dagligen och det slutar nästan alltid i djupa diskussioner om sporten i deras hjärtan. Bättre Nyheter satte sig ned med de båda golffantsterna på Ekholmsnäs för att försöka få svar på varför alltfler människor lockats till golfbanorna runtom i landet under de senaste åren.

Vad tror du är anledningen till att golfspelandet i Sverige stadigt ökat under de senaste åren?
Johan: —En stor anledning är att våra svenska spelare som Stenson och Anna Nordqvist har skördat stora framgångar tävlingsmässigt. Något som har lett till att sporten har fått mer tid i media. Sen kan jag bara tala ur personligt perspektiv och vi på Ekholmsnäs har lyckats väldigt bra genom att fokusera på flexibiliteten i spelarnas medlemsskap. Att man genom ett billigt medlemskap har råd att åka runt och spela på olika banor istället för att betala en stor klumpsumma och bara få spela på en och samma bana.

Jocke: —En stor trend i samhället är att folk är för mycket stillasittande. Då har golfen blivit ett bra komplement som passar människor i alla åldrar då man får vara ute i den friska luften och röra på sig tillsammans med nära och kära. En annan är att man satsat mycket på ungdomsverksamheten samt att man fått fler tjejer att börja spela.

Hur ska man locka ännu fler spelare till banan under 2018?
Johan: —Man måste vara tydlig med vad som gör att ens lokala klubb sticker ut från mängden. Om man är Bro Hof eller Ullna kan man ha en premiumprodukt eller för klubbar som oss så är det raka motsatsen. Svårast är det för alla klubbar som är någonstans i mitten. Då måste man hitta sin egen nisch och det är jättesvårt.

Jocke: —Man ska i högre utsträckning anordna ”öppen dag-golf” då man bjuder in hela samhället så att golf får testa på och få upp ögonen för golfen. Det är viktigt att visa att golf inte bara är en exklusiv sport för ett fåtal, utan en folksport. Sen måste man fokusera på juniorer och tjejer. Där går det fortfarande att öka antalet spelare rejält.

Här finns Ekholmsnäs Golfklubb

LÄS MER: Golfgurun skräddarsyr klubbor till alla — helt utan extra kostnad