Niklas Kronwall spelar hellre golf än fikar – men det går inte alltid som planerat: ”Blir en del slicar”

Han är en av Sveriges största ishockeyspelare genom tiderna och hans tacklingar är så hårda att de har fått ett eget namn. Niklas Kronwall är killen som när han var liten varvade hockeyspelandet med att plocka bollar på rangen – för en tjuga.

 

Golf är en sport som passar alla. Självklart finns det de som har enklare för sporten och där det mesta kommer naturligt. Golf och ishockey kräver båda riktigt fint känsla i händerna och kikar man på likheterna mellan de två finns det faktiskt en hel del. Därför är det inte helt otippat att många av våra svenska hockeystjärnor är låghandicapare. En av dessa är Detroit-backen Niklas Kronwall, som började med golfen tidigt och har kommit att uppskatta den mycket tack vare den sociala biten.

Hur kommer det sig att du började spela golf?
— Jag började när jag var ungefär tolv år, på Viksjö GK. Jag spelade inte regelbundet då utan det blev lite mer då och då. Ingen i min familj spelade så jag kan inte säga att jag fick med mig det hemifrån. För att tjäna lite extra pengar plockade jag bollar på rangen. Jag tror att jag fick ungefär en tjuga varje gång. Det var roligt att vara där i den miljön, men också att spela.

Foto: Viksjö GK.

Vad är det bästa med golf tycker du?
— Det är jätteroligt och det är socialt. Jag tycker att det är roligt att gå ut och spela de fyra timmarna som det tar, och samtidigt kunna umgås. Det är härligt! Sen är det ju lite tävling vilket jag gillar. Det blir ju inte samma sak att sätta sig och umgås över en fika.

Hur skulle du beskriva dig själv som golfare?
— Jag sprider bollarna en hel del. Det blir en del slicar. Men när jag har en bra dag, då skulle jag ändå säga att bollarna hamnar där de ska. Det var längesen jag förde score men jag brukar väl spela på ungefär 12-14.

Som hockeyspelare, tror du att du har en fördel på banan?
— Jag tror att hockeyspelare generellt har det ganska lätt för sig. Jag är väl kanske inte direkt en av dem. Mina golfskills är högst average. Den av mina hockeykollegor som är vassast, det måste vara Gustav Nyquist som jag spelar med i Detroit.

Niklas Kronwall med lagkamraten Henrik Zetterberg.

Hur mycket golf hinner du egentligen spela?
— Det blir inte jättemycket. Självklart blir det lite mer under sommaren. Det är svårt att få ihop det med hockeyn och småbarn. Förhoppningsvis blir det mer när jag lägger av.

Vilken bana spelar du helst?
— Oj, det finns många bra banor. Är jag hemma i Sverige måste jag säga Bro Hof. Hela anläggningen är fantastisk. I USA har jag många fina i närområdet. I norra Michigan finns det flera stycken men det är svårt att säga en. Jag var i Skottland och på Irland för ett tag sen, riktigt fint.

Foto: Lennart Hyse.

Vad händer annars i sommar?
— Det blir golf i juli faktiskt. Jag ska till Skottland igen, och till Spanien. Jag försöker att vara mycket på landet också. Sen blir det Ystad en del eftersom min fru kommer därifrån. Förutom det kommer jag även vara med under välgörenhetsmatchen som spelas mot Järfälla HC. Flera proffs från Stockholm kommer att vara med och spela för att inspirera barn och ungdomar, roligt för dem att se killarna på plats.