Golfåret 2021 – majortävlingarna att se fram emot

År 2020 ligger bakom oss och förhoppningsvis kommer 2021 att flyta på betydligt bättre, utan alltför många inställda eller flyttade evenemang. Förra året bjöd som bekant på en och annan ändring i schemat, men än så länge ser åtminstone de stora majortävlingarna för herrar ut att kunna genomföras under sina sedvanliga månader.

Tävlingarna duggar överlag tätt i årets golfkalender – mycket tack vare att många av förra årets turneringar har hittat nya datum under 2021 – men det är ingen tvekan om att just majortävlingarna tillhör årets höjdpunkter. Det är dem som drar till sig mest uppmärksamhet, som det erbjuds mest odds på hos spelsajter (om du gillar att betta på golf, läs mer på bettingsidor.se) och som utövarna drömmer extra mycket om att vinna. Det är prestige, det är historia, och det är golfunderhållning i sin ädlaste form.

Här är datumen för årets majortävlingar för herrar:

The Masters (5–11 april)

Det var bara några få månader sedan vi såg Dustin Johnson segra i The Masters på ett imponerande manér. Johnson slutade på totalt 268 slag efter de fyra rundorna, vilket är rekord i tävlingen, två slag bättre än Tiger Woods (1997) och Jordan Spieth (2015).

Johnson kammade hem sin seger så sent som i november, eftersom det rådande världsläget förvandlade vad som vanligtvis är en vårtävling till en hösttävling. År 2021 pekar dock det mesta på att tävlingen kommer att kunna genomföras under april månad, då den vanligtvis går av stapeln.

The Masters genomförs årligen på Augusta National Golf Club i Georgia, USA, och den har existerat ända sedan mitten av 1930-talet.

PGA Championship (20–23 maj)

PGA Championship har traditionellt sett varit den majortävling som är sist ut under året, då den brukade spelas i augusti. 2019 beslutades det dock att flytta tävlingen till maj, men precis som med The Masters så tvingades PGA Championship att planera om under 2020, och tävlingen genomfördes återigen i augusti. Precis som i The Masters så var det en amerikan som vann i PGA Championship – Collin Morikawa segrade före Paul Casey och Dustin Johnson.

2021 byter PGA Championship datum ännu en gång, och nu är det tillbaka till maj som gäller och plats nummer två i ordningen för majortävlingar.

Till skillnad från The Masters så spelas PGA Championship vanligtvis på olika banor från år till år. Den senaste tävlingen spelades på TPC Harding Park i San Francisco och i år spelas den på Kiawah Islands havsbana i South Carolina.

U.S. Open (17–20 juni)

Den totalt sett tredje, och i USA sista, majortävlingen som spelas är U.S. Open. Tävlingen är en av världens äldsta med en historia som sträcker sig hela vägen tillbaka till 1895. Precis som med PGA Championship så hålls tävlingen på olika banor varje år.

Under den senaste upplagan på Wing Foot Golf Club, i Mamaroneck i New York, vann Bryson DeChambeau. Det innebär att samtliga majors på amerikansk mark under 2020 vanns av en inhemsk spelare.

2021 kommer tävlingen att spelas på Torrey Pines Golf Course, som ligger i La Jolla (San Diego). Fjolårets tävling fick flytta på sig till september, men i år är den tillbaka i juni då den vanligtvis genomförs.

The Open Championship (11–18 juli)

Det blir inte mer anrikt inom golfen än “The Open”. Tävlingen ses som golfens äldsta av sitt slag och har funnits i över 160 år, efter att ha grundats 1860. Tyvärr kunde inte The Open genomföras alls under 2020 på grund av världsläget, men 2021 är tävlingen tillbaka igen.

Planen är åtminstone att den ska genomföras i mitten av juli på Royal St George’s Golf Club i Kent, England. Tävlingen spelas på olika banor runt om Storbritannien från år till år, men den kändaste spelplatsen – dit den ofta återvänder – är St Andrews i Skottland.

Vi svenskar minns säkerligen med glädje hur Henrik Stenson vann The Open 2016 på makalösa 264 slag – ett delat rekord, samtliga majortävlingar inräknade.