Träning och repetition – nycklar till en bättre golfsving

Golf – en sport som både förundrar och irriterar. För att bli en bättre golfspelare behöver du ständigt träna. Göra små, små förändringar i svingen som på sikt leder till ett mer stabilt spel med rakare slag. Detta kräver tid på drivingrangen. Läs vidare för att ta reda på varför träning på rangen är så otroligt viktigt.

Att slå en lång rak drive ner på fairway kan vara den bästa känslan som finns. För att nästa gång slå drivern push-slice rakt in i skogen. Golf är en sport som frambringar känslor – åt båda hållen. Vad är det som gör att golf går så mycket upp och ner? Och hur ska du göra för att få en bättre golfsving?

 

Filma dig själv

Ett av de bästa tipsen för att svinga bättre är att filma sig själv. Folk blir ofta förvånade när de ser sin egen sving. Att de gör misstag som de inte ens själva var medvetna om. Och att göra förändringar är svårt – ofta syns väldigt liten skillnad på svingen trots att man själv tyckt sig gjort stora förändringar.

Genom att studera rörligt material av din sväng, gärna i slow-motion, kan du se vad du gör fel eller vad som ser konstigt ut. Idag finns det också många appar för golf. Dessa appar hjälper dig förbättra din sving, ger dig tips och du kan dessutom föra in statistik på ditt spel samt ladda upp filmer.

Titta på videor och läs bloggar

Att ta en lektion från en pro i all ära. Men det finns oändligt med information och inspiration online från duktiga golfare som ger dig tips på hur du ska svinga. Vanliga misstag, tips på övningar och hur du ska tänka. En enkel titt på Instagram räcker ofta för att kostnadsfritt se instruktionsvideos från duktiga golfare som kan hjälpa dig.

Repetition, repetition, repetition

Tro däremot inte att det räcker med att läsa/se ett bra tips, träna på det en gång och sen göra det ut på banan. Kroppen fungerar inte så. För att din kropp ska kunna göra förändringar, oavsett om det handlar om en sving eller något annat, krävs repetition.

Detta gäller egentligen inte bara för en golfsving. Precis som inom många andra områden behöver du träning för att förbättras. Vare sig det handlar om att bli en bättre skidåkare, bättre på att laga mat eller för att tex. bli bättre på kortspel som poker – övning ger färdighet. Du kommer inte runt det faktum att du behöver träna för att bli bättre.

Besök rangen ofta

Det går inte att undvika, du behöver besöka rangen ofta. Hellre ofta och kort än sällan och länge. För att din kropp ska vänja sig vid förändringar i hur du svingar krävs att du repeterar förändringarna över en längre period. Räkna med minst tre besök på rangen vid tre olika tillfällen. Tre olika korta tillfällen på olika dagar är bättre än ett långt pass under en dag.

Börja smått

Låt oss ta ett exempel. Du slicar ofta dina utslag med drivern. Du har förstått att det beror till stor del på att du slår inifrån-ut och behöver ha ett rakare svingspår. Hitta en lämplig övning för att göra detta och bege dig till rangen och öva. Fokusera endast på den delen och försök förbättra svingspåret – inget annat.

Kontrollera hur och om din sving blivit bättre genom att filma dig själv. Gärna också genom att jämföra med hur din sving såg ut innan. Se om du kan upptäcka någon förändring. Om du inte ser någon skillnad behöver du troligen öva mer. Nyckeln är som nämnt: repetera och träna ofta.

Slutligen – sluta aldrig att förbättra din sving

För att bli en bättre golfare behöver du förbättra din sving. Lättare sagt än gjort. Minsta förändringar i hur du roterar, hur hårt du svingar, hur du håller handlederna gör stora förändringar i bollens flykt.

Jobba ständigt på din sving och ge inte upp om det inte ger resultat med en gång på scorekortet. Med tiden kommer ändringar i svingen synas i resultat. Övning, repetition och tålamod är de tre nyckelorden.