Annika Sörenstam om tävlingen som gjorde henne historisk: ”Jag hade ett helt annat fokus”

Idag är det exakt 15 år sen hela världens blickar riktades mot Annika Sörenstam. Då hon blev den första kvinna på 58 år, att spela på männens PGA-tour.
— Det är en av de bästa sakerna jag har gjort. Det kom vid en perfekt tidpunkt i min karriär, säger Annika Sörenstam själv till Bättre Golf.

Under flera år var hon ohotad världsetta. Det fanns ingen som var lika säker och det fanns ingen som var lika samlad som Annika Sörenstam. 2003 började det pratas om hur det skulle se ut om Annika Sörenstam ställdes mot den bäste herrspelaren – Tiger Woods, och resten av herreliten. Under en presskonferens berättade hon om hur redo hon var för det här och i samband med det kom inbjudningar från flera av de stora tävlingarna. Valet föll på Bank of America Colonial i Fort Worth.
— Jag hade varit världsetta länge och letade efter något som skulle fortsätta att göra mig motiverad. Jag var inte redo att hitta min peak än. Möjligheten kom vid en perfekt tidpunkt i min karriär kan man säga.

Förberedelserna tog fart och Annika Sörenstam trappade upp träningen och tränade både mer och hårdare än hon någonsin tidigare gjort.
— Jag hade ett helt annat fokus och skulle verkligen säga att det är en av de bästa grejerna som jag har gjort.

Hon är noga med att poängtera att hon inte gjorde detta för att tjejerna på LPGA-touren inte gav tillräckligt bra motstånd.
— Så var det inte. Det var fortfarande svårt att spela mot tjejerna. Jag behövde helt enkelt något för att fortsätta att pusha mig själv.

Samtidigt som Annika Sörenstam såg fram emot tävlingen och fortsatte att förbereda sig, på det sättet som bara hon kunde, fanns det de som var desto mindre taggade över det historiska ögonblicket. Stjärnan Vijay Singh berättade öppet att han ville se henne missa kvalgränsen och hon inte borde vara på plats – överhuvudtaget.

När torsdagen sen kom föll det sig så att Annika Sörenstam skulle slå ut på hål nummer tio. Många var svenskarna som satt bänkade framför tv:n och det syntes tydligt att merparten av de åskådarna som var på plats, var där för att få vara en del av den här unika stunden.
— Det var en hel del folk där. Man blev nästan blind av alla kameror, men jag försökte koncentrera mig på att träffa fairway. Det är klart att man var nervös, säger Sörenstam i en radiodokumentär som Sveriges Radio gjorde.

Annika Sörenstam avslutade dag ett på 71 slag, ett över par. Den andra dagen blev det en 74-runda. I och med detta tog äventyret slut. Hon fick nöja sig med en 96:e plats och på presskonferensen hade hon svårt att hålla tillbaka tårarna.
— Varför jag gråter, jag vet inte. Jag ville inte att det skulle ta slut. Killarna jag spelade med var så snälla.

Trots att hon inte klarade kvalgränsen var nog de flesta i golfvärlden, ja till och med i idrottsvärlden i stort, överens om att kvinnorna faktiskt kan spela med herrarna. Något som innan 2003 hade ansetts vara helt omöjligt. Före tävlingen hade Annika Sörenstam tränat tillsammans med Tiger Woods, en av världens bästa spelare genom tiderna. Han var inte sen med att hylla sin träningspartner.
— Jag tycker att det hon gjorde för golfen som sport och för kvinnor var helt makalöst. Det krävs otroligt mycket mod för att göra det.

[stextbox id=’fakta_golf’]

Det här är Annika Sörenstam:

Födelseår: 1970
Bor: Florida
Födelsestad: Stockholm
År som professionel: 15
Totalt antal vinster: 89
Vinster på LPGA: 72
Major-vinster: 10

[/stextbox]