Charlotta Sörenstam kör sitt eget race – i sommar kommer hon till Sverige för lag-SM

Hon är golfaren som tillsammans med sin syster Annika Sörenstam tidigt etablerade sig som ett av Golfsveriges starkaste syskonpar. Idag bor hon i Florida men kommer hem varje år för att representera sin klubb i lag-SM, 2018 är inget undantag.

 

Det skvallrades under flera år om att systrarna Sörenstam, Annika och Charlotta, knappt kunde vistas i samma rum och att de inte pratade med varandra, överhuvudtaget och samtidigt som Annika gjorde succé världen över, valde Charlotte att gå sen egen väg. Hon satsade på sitt eget spel och sin egen karriär, men hon menar att hon har Annika att tacka för en hel del.

Kände man av konkurrensen mellan dig och Annika redan som små?
Jag tycker att det var en bra stämning, vi båda hjälpte varandra att bli bättre.

Stämmer det att ni inte gick ihop under en tid?
Vi var aldrig ovänner. Det var bara att vi inte umgicks så mycket på grund av våra egna karriärer och att vi är väldigt olika som personer. Det gör det ibland svårare att kommunicera. Nu när vi är äldre har vi lärt oss att kommunicera.

Hur har det varit att stå i skuggan av henne?
Både fördelar och nackdelar, men det är mest på grund av att folk kan vara rätt grymma med kommentarer och så vidare. De kan ibland vara svåra att ta.

Du gick som sagt din egen väg och nu arbetar du på en klubb i Florida, berätta!
Jag jobbar som ”Director of Instruction” på Charlotte Harbor National Golf Club, som ligger i North Port, Florida, nära Sarasota. En kompis köpte klubben i september förra året och ville att jag skulle följa med honom ner. Han behövde en instruktör och tycker att jag är duktig. Det är är den första klubben som jag jobbar på och jag tycker det är jätteroligt. Planen är att bygga en akademi på rangen, men först ska vi bygga om alla greenerna. Det kommer vi att göra redan i sommar. Vi bygger även en ny ”short game area”, som jag är med och designar, det ska bli kul. Vårt mål är att var en av de bästa klubbarna i Florida.

Har det varit naturligt för dig att gå in i rollen som instruktör?
Egentligen inte men jag är glad att det blev så eftersom jag trivs med att hjälpa människor att bli bättre. Det har dessutom visat sig att jag är rätt så bra på det.

Du bor i Florida, men hur ofta kommer du hem till Sverige?
Jag åken bara hem när jag spelar Lag-SM eller behöver nytt pass. Våra föräldrar spenderar bara fem månader där, så det finns inte direkt någon anledning att åka hem.

Kommer du att spela lag-SM även i år?
Ja, det gör jag. Det ska bli kul. Vi har förlorat tre spelare de senaste åren men vi har nu två nya, en av dem är ung och är med för att lära sig, den andra är BBGKs ny assistant pro.

Vad roligt, lycka till! Vad händer annars i sommar?
Jag har ungefär en tävling per månad vilket gör att jag spelar mer.

Till sist, vilken bana spelar du helst?
Jag gillar banan som jag jobbar på. Jag sköt banrekord 61 (-10) för tre veckor sen. Men jag gillar även banan jag bor på för att den är väldigt smal vilket ger bra träning från tee.