Benestam om drömjobbet: ”Man kan inte bara trycka copy paste”

Johan Benestam är en av Sveriges mest kända banarkitekter. Till Bättre Golf berättar han om uppväxten, kärleken till sitt jobb och vad svenska golfklubbar i allmänhet borde fokusera mer på för att bli ännu bättre.

16 år, så länge har Johan Benestam designat golfbanor. Redan i unga år fattade han tycke för sporten i sitt hjärta. Fast inte på samma sätt som de flesta andra pojkar och flickor. Johans morfar älskade att arbeta i trädgården vilket fick barnbarnet att intressera sig för hur det går till när man tillverkar och sköter en golfbana. Efter sin första prao på Drottningholms Golfklubb började Bromma-sonen tidigt arbeta extra som banarbetare på hemmaklubben. Genom åren insåg dock Johan att det var själva skapandet av banan som låg honom extra varmt om hjärtat. Och efter en arkitektutbildning i Skottland var han redo att ge sig ut i branschen på riktigt.
— Att arbeta som banarkitekt är ett väldigt intressant och stimulerande yrke. I början av karriären var det lite segt att ta sig in på en homogen arkitektmarknad. De flesta var äldre herrar med ett gediget CV, men efter att jag skapat mig ett namn genom de banor jag renoverat och byggt från grunden började telefonen ringa allt mer, säger Johan.

Superior Golf Club, Kharkiv, Ukraina.

Numera är Johan en av Sveriges absolut högst rankade bandesigners och har arbetat med många varierande projekt både i Sverige och utomlands. Alltifrån omfattande projekt med stora budgetar till små klubbar med avsevärt mindre finansiella muskler.
— Det bästa är att man får jobba med sin stora hobby. Dessutom får man besöka många otroligt fina platser. Det finns många faktorer som bidrar till att varje projekt är unikt. Då blir min rutin väldigt viktig eftersom det gäller för klubbarna att använda sina pengar på absolut effektivaste sätt. Man kan inte bara trycka på copy paste och tro att det ska bli bra.

Trelleborgs Golfklubb.

Extra fokus lägger Johan givetvis på underlaget. Kärleken till banarbete lever kvar i allra högsta grad och passionen från barndomen har gett honom en kompetens som innebär ett enormt försprång jämte många konkurrenter. Tack vare denna har han stenkoll på omfattningen av olika jobb på banan. Något som hjälper honom mycket när han ska lägga upp en plan för sina kunder. En stor trend inom golfsverige för tillfället är att fokusera på sina bunkrar. Vilket Johan tycker är väldigt positivt. Dock är det viktigt med ordentliga kunskaper om vad som verkligen krävs för att skapa och underhålla sett klassiska golfhindret.
— Många lägger ned mycket tid och pengar på greener, fairways och tees men det är lätt att bunkrarna glöms bort. Det är ett viktigt och väldigt omfattande arbete. Det gäller förstås att man har förutsättningarna för att sköta dem rätt. Att sitta hemma framför tvn och tro att man enkelt ska kunna göra likadant på sin klubb är många gånger vansinne.

Kungl. Drottningholms Golfklubb.

Det finns en sak Johan ångrar i livet och det är att han som ung inte lade ner lika mycket tid på att spela golf som på banskötsel. Inom golfbranschen är det en enorm fördel att vara igenkänd vilket spel på elitnivå kunde ha bidragit till. Numera är dock Johan Benestam ett välkänt namn runtom i golfsverige. Trots att han lever efter ett motto som inte direkt rimmar jämnt med att synas och höras som allra mest.
— Jag lever efter mottot, esse non videri, som står för verka utan att synas. Mina skapelser får visa upp min kompetens inom landskaps- och golfbanarkitektur.

.