Carlborgs grymma tips: ”Så tränar jag för att slå extra långt”

”Long drive” är en tävlingsform inom golfen som blir alltmer populär. Längst i Sverige slår den femfaldiga världsmästarinnan Sandra Carlborg. På Arninge Golfklubb höll Sandra en av sina hyllade Clinics då hon lär ut konsten att slå långt.

Tio år gammal började Sandra Carlborg att spela golf. Lika många år senare blev den långtslående junioren proffs och jobbade sig hela vägen till Europatouren. Det var dock först då Sandras kompis Jessica Wahlström fick henne att testa på en ny gren inom golfen som hon fick sitt stora genombrott. Jessica var nämligen först i Sverige med att utöva Long drive, en tävlingsform som helt enkelt handlar om att slå längst. Något som visade sig passa Sandra som handen i handsken.
— Jag har alltid slagit långt så Jessica tyckte väl att det här var något som skulle passa mig bra. Efter att ha tränat en vecka ställde jag upp i min första tävling 2008 och vann direkt. Efter det fortsatte jag med Long drive som hobby vid sidan av den ”vanliga” golfen, säger Sandra.

För tre år sedan fick Sandra nog. Golfen var kul men samtidigt en tuff bransch och hon bestämde sig för att lägga de stora tourerna bakom sig för att satsa helhjärtat på sin stora hobby, att slå långt. Sedan dess har hon radat upp titlar av allra finaste slag. Bland annat fem VM-guld, det senaste i fjol då hon besegrade amerikanskan Heather Manfredda genom ett slag på hela 292 meter.
— Jag älskar verkligen hela grejen med ”Long drive”. Man behöver inte tänka så mycket som i ”vanlig” golf och det är mer fart. Man skulle kunna kalla det för golfens Rock ’n’ roll, säger Sandra.

Utöver att tävla anordnar Sandra Clinics runtom i hela landet då hon lär spelare på landets alla klubbar att få lite extra tryck i klubban. En av klubbarna som Sveriges mest långtslående kvinna besöker under säsongen är Arninge Golfklubb. Ett event som hon ser lite extra fram emot. Hon har nämligen aldrig varit i den gröna oasen intill Ullnasjön i Täby strax norr om Stockholm. En plats som är enormt omtyckt för banans fina kvalité men också för den härliga stämningen som råder på klubben.
— Att komma till en ny klubb är alltid extra roligt. Och när Lasse (klubbdirektör Arninge Golfklubb) ringde och frågade om jag ville komma dit så var det inget snack om saken. Även fast jag egentligen har fullt upp med Nordea Masters. Jag har hört mycket gott om klubben och det är verkligen en fin miljö att få göra det jag brinner som allra mest för. Att få inspirera genom att dela med mig av mina kunskaper.

För att slå långt krävs oerhört god teknik. Men också mycket träning utanför golfbanan. Sandra är på gymmet så gott som varje dag, ibland flera gånger. Till skillnad från den klassiska golfen är alla inom Long drive otroligt starka och vältränade. En gymträning som består av mycket basövningar som marklyft och knäböj men också av mer komplexa övningar. Men styrkan i all ära, vad som avgör längden i ett golfslag är de tekniska detaljerna. Sandra ger sina bästa tips för att slå långt.
— Vikten mitt på fötterna, vrida upp höfterna i baksvingen, starta nedsvingen med höfterna så att du får med dig hela kroppen och behålla vinkeln på händerna så länge som möjligt. Det är nog de mest grundläggande tipsen. Men det är svårt att förklara. Det är lättare när jag samtidigt kan visa hur det ser ut. Man får helt enkelt komma ut till banan och svinga med mig.