Experten inför PGA-finalen: ”Då gäller det att hålla i spelet ordentligt”

I veckan avgörs slutspelet på PGA-touren på East Lake i Atlanta. Vi slog oss ned med Cmore Golfs rutinerade kommentator Mats Hallberg. För att summera säsongen och höra om förutsättningarna inför den stora finalen.

Hur ser förutsättningarna ut inför veckans avgörande?
De fem som ligger först, alltså Bryson DeChambeau, Justin Rose, Tony Finau, Dustin Johnson och Justin Thomas har klart störst chans. Om någon av dem vinner så är det avgjort. För alla de andra krävs det att de i toppen inte spelar bra, framförallt DeChambeau, för att det ska finnas chans. Alla 30 spelare har en teoretisk chans att vinna, för topp 20 är den väl rimlig, även fast det blir svårt för de flesta.

Detta är favoriterna hos Betsson. Vilka gör upp om titeln?
Mina favoriter är Rose och Thomas, de verkar vara i bäst form. Jag tror att Thomas har en bra möjlighet att ta hem det för andra året i rad. Han har skuggat lite och kommit topp 5-10 på många tävlingar under den senaste tiden. Det är också en fördel att slå ur underläge. Mcllroy verkar bara bli bättre och bättre och känns som en möjlig vinnare av tävlingen. Men i och med att han ligger på 17e plats måste han ha en hel del flyt med de andra resultaten om det ska gå vägen.

Du tror alltså inte på Bryson DeChambeau som leder?
Nej jag tror man tappar rätt mycket energi av att vinna två tävlingar i rad. Plus att uttagningen till Ryder Cup blev ett så stort delmål och att han efter det omedvetet kände sig lite nöjd. Samma sak för Tony Finau som också blev uttagen för första gången. Medan Dustin Johnson som självklart också är en stor favorit har varit ganska svag på slutet och verkar ha det jobbigt privat.

Vilka ställen på banan kommer bli avgörande?
Tävlingen spelas alltså på East Lake i Atlanta. Där har man vänt på slingorna vilket lett till att den svåraste passagen numera är hål 7-9. Då gäller det att hålla i spelet ordentligt. Banan har par 70 och inte speciellt många birdie-chanser förutom på slutet faktiskt. På de sista tre hålen finns goda chanser att tjäna slag, framförallt på sista hålet som är en stor eagle-möjlighet.

Varför är inga svenskar med?
Ja tyvärr är det ju så. Alex var 43a och Stenson 57a vilket inte var tillräckligt bra helt enkelt. Man behöver minst en bra tävling av de tre första och det fick ingen av dem riktigt till. Norén var på gång efter ett bra andra-varv sist men föll dessvärre tillbaka lite i listan på slutet. Medan Henrik under längre tid har störts av armbågsskadan han ådrog sig i juli, som lett till att han tappat lite momentum. När man kommer in så här sent på säsongen är ju alla så bra att man måste vara på topp. Samtidigt kan det vara svårt att hitta koncentrationen och skärpan efter en lång säsong. Det är små marginaler som avgör.

Vilka är dina bästa minnen från säsongen?
Jättekul med Alex Noréns fina spel i början när han var tvåa i San Diego och trea i West Palm Beach. Det känns som att han tagit ett kliv till från Europa-topp till världsstjärna. Sen är ju Tiger och hans comeback är en historia för sig. På det sättet han spelar golf och att han varit så bra. Jag trodde nog inte att han skulle kunna komma tillbaka till den här nivån. Även att Mickelson vinner igen vinner efter fem år är häftigt. Att han vid 48 års ålder fortfarande brinner för golfen är väldigt imponerande.

Vilka spelare bör man hålla ett extra öga på framöver?
Aaron Wise är en spelare som inte nämns så mycket men slår väldigt bra. Han har tagit en seger och flera topplaceringar i år och känns som en spelare som mycket väl kan gå hela vägen till den absoluta världstoppen. Sen är CT Pan från Taiwan en spelare som verkligen slagit igenom i år. Det ska bli spännande att följa hans utveckling.