Hasse Brontén och Måns Möller teamar upp – i årets roligaste golftävling

Humorgolfen – en tävling som har spelats i flera år nu. Sen förra året samarbetar välgörenhetstävlingen med Viggo Foundation. Den 4 juni är det dags för årets tävling, som kommer att få besök att flera stora humorprofiler.
— Det man gör på Viggo Foundation är jättebra, det är viktigt, säger Hasse Brontén som är mannen bakom tävlingen.

 

Varje år i början av sommaren invaderas Drottningholm GK av roliga människor – riktigt roliga människor. Det är nämligen då som Humorgolfen går av stapeln. I år kommer bland annat Niklas Andersson, eller som han själv kallar sig – medelmåttan från Hisingen, att vara på plats. Även profiler som Karin Frick och Andreas Weise kommer att spela tävlingen till förmån för Måns Möllers Viggo Foundation, som har som mål att möjliggöra för barn med neuropsykiatriska diagnoser att idrotta.

Vad händer egentligen den 4 juni Hasse?
— Vi samlar massa sköna humoristiska profiler som får spela tillsammans med ett proffs. Vi kommer att ha lite roliga moment på hålen. Till exempel får man böta om man hamnar i en bunker. Man kan även köpa ett snöre för att förbättra resultatet. Snöret kostar 500 spänn. Alla pengar som samlas in kommer att gå till Viggo Foundation.

 

FOTO: Jonas Koel / Bildmedia

 

Det låter ju väldigt roligt – känns som det passar deltagarna?
— Det brukar vara riktigt trevligt. Vi börjar med en god frukost där vi även är lite seriösa och berättar om vad Viggo Foundation är. När vi sen har spelat klart avslutar vi med en middag som alltid är uppskattad.

 

FOTO: Jonas Koel / Bildmedia

Läs om Humorgolfen på deras hemsida.

Förutom att man kan köpa ett snöre, vad mer gör ni för att samla in pengar?
— För att förvirra så har vi till exempel haft fem flaggor på ett hål. Vi auktionerar även ut saker under middagen. Ett år hade vi till exempel Zlatans matchtröja.

Vad har du själv för relation till det som Viggo Foundation gör?
— Egentligen bara genom Måns. Tycker det är man gör är jättebra och viktigt. Det är roligt att se hur Måns son, Viggo och hans kompisar verkligen tycker om att idrotta. De åker på läger tillsammans – precis som alla andra barn, de behöver det lika mycket.

För Måns Möller var det självklart att teama upp med komikerkompisen Hasse Brontén. Han passar på att berätta mer om sonens funktionshinder och om kompisens engagemang.
— Hasse är en väldigt duktig entreprenör och tar tag i saker. Humorgolfen går ut på att man ska ha väldigt roligt ihop med proffsspelare. Det är ju inget allvar i själva eventet på det viset men att det har en grund i något vettigt gör det ännu roligare att delta, säger Måns Möller.

Du har själv varit med och spelat. Kommer du att vara med även i år?
— Dessvärre krockar det med mitt cyklande, som jag genomför för Viggo Foundation. Så jag kommer att befinna mig någonstans i Europa den dagen, men medverkar såklart via satellit.
— Viggo kommer att vara på plats och hjälpa till. Många av de barn som har en NPF-diagnos har en ”grej” de gillar. Viggos grej är att hälla. Så under Humorgolfen får han i uppgift att stå i bunkrarna och hälla. Det ger honom en glädje i att delta. Att vara extra bra på något.

Spelar Viggo golf?
— Tanken är att han ska lära sig. Många av barnen som Viggo Foundation stödjer har lättare att lära sig ”ensamsporter”, om man säger så. Lagspel är mer komplicerat för att det kräver en viss koncentration att ta instruktioner. Det blir lätt rörigt. Det fina med golfen är att det är ett ensamfokus, med bara en boll i luften i taget.

Hur ser förväntningarna ut, om vi jämför med förra året. Vilka siffror hoppas ni på?
— Förväntningar är svåra att ha, men att det rör sig om ett sexsiffrigt belopp vågar jag nog säga. Fast det handlar om så mycket mer än själva beloppet. Bara genom själva omnämnandet får fler nys om Viggo Foundation och vi märker direkt av ett intresse från många nya människor som vill engagera sig och donera till verksamheten. Engagemanget bidrar med så mycket utöver det vi får under själva eventet.

Hur ser du på framtiden? Tror du att samarbetet fortsätter även nästa år?
— Det är inte jag som bestämmer men det är fantastiskt att vi fått det här stödet. Humorgolfens insamling betalar för många verksamheter inom föreningen, vilket är helt fantastiskt. Familjer har kunnat åka till Sälen och barnen har fått gå i skidskola. Jag brukar säga att det största hindret för Viggo och de som är som honom är att deras funktionshinder inte syns. De kan göra allt som andra barn kan, men de behöver hjälp från extra resurser. Tack vare Humorgolfen och människors donationer har vi råd att ge dem detta. Vi märker hur barnen växer, hur de får en självkänsla i att kunna genomföra de här aktiviteterna. De som valdes sist på gympan i skolan, vågar tro på att de också verkligen kan. Idrotten blir en nyckel för dem att känna sig bättre och skaffa sig en bättre självbild.

 

FOTO: Robert Eldrim

Läs mer om Viggo Foundation här.