Hunden på banan, fiasko eller succé – så gör du din hund till din bästa vän även på golfrundan

Varför gå hundpromenaden efter golfrundan – när du kan slå två flugor i en smäll. Idag är det många golfbanor som tillåter hund, men det är viktigt att den vet hur den ska bete sig. Barbro Rydén driver Hunduddens träningscenter och hos henne får du verktygen för lyckade 18 hål med hund.
— Alla hundar kan vara med på banan, även en chihuahua.

 

Nu är det inte långt kvar innan det är dags att snöra på sig golfskorna, putsa drivern och koppla hunden – golfsäsongen närmar sig med stormsteg. Det är inte bara du som älskar en härlig 18-håls runda, även din fyrbenta kompis tycker att det är rätt trevligt att känna det mjuka gräset under tassarna. Därför har många av Sveriges klubbar valt att tillåta hundar – självklart i koppel. På Abbekås GK har man sett en klar ökning och tycker att det är självklart att hunden ska få vara med.
— Det finns de som inte har inte har möjlighet att lämna hunden ensam av olika anledningar. Då är det bra om den kan följa med. Ganska ofta kommer det folk med husbil eller husvagn, där hunden också är med och då blir det ganska självklart att hunden också får följa med på banan. Utan tillåtelse av hund skulle det förmodligen göra att en del golfare väljer en annan bana, säger klubbchefen Lasse Stark.

Enligt honom är det väldigt viktigt att hunden vet hur den ska bete sig.
— Det är ägarens ansvar att se till att hunden fungerar på banan.

Det där med att ta ansvar för hur hunden beter uppe på tee, ute på fairway eller runt bunkrarna – det hjälper Barbro Rydén dig med. Hon driver Hunduddens träningscenter och träffar ofta personer som gärna vill ha med hunden på banan, men som inte kan, för att hunden till exempel jagar bollar.
— Det känns konstigt att man ska lämna hunden hemma. Då ska du först gå 18 hål och sen, när du kommer hem, gå ut en timme med hunden.

Barbro rekommenderar att man börjar träna sin hund så tidigt som möjligt.
— Har den börjat jaga bollar, eller skälla, då är det svårare att träna bort det. Jag skulle säga att det är bra att gå en kurs direkt när hunden är liten, eller iallafall innan den kommer med ut på banan för första gången. För hunden är det ni gör tillsammans en stor spännande jakt, när ni jagar den där bollen under 18 hål. Det ska fortfarande vara roligt, men hunden måste veta vad som gäller.

Kanske tänker du – kan min chihuahua följa med på banan? Självklart kan den det tycker Barbro, det viktiga är att du ger den rätt förutsättningar.
— Den orkar såklart inte lika mycket som en labrador till exempel. Många vagnar, även hyrvagnar, har en lite korg där det är perfekt att bädda för hunden. Jag skulle säga att alla hundar passar på golfbanan.

Tre tips för dig som funderar på att ta med hunden:

1. Se till att det blir en roligt stund även för hunden.

2. Ge hunden goda vanor från början.

3. Tänk på att de kan bli varmt. Hunden behöver också vatten och skugga under rundan – och kanske lite godis.