Nyttiga alternativ på golfbanan – en självklarhet för både hälsocoachen och krögaren

Att äta bra både innan och efter en golfrunda är viktigt. Många golfrestauranger har idag stora salladsbord och betydligt bättre alternativ, än vad som fanns för bara fem år sen. På Troxhammar Golfkrog har man ett klart tänk över vad som serveras.

– Vi kombinerar maten på ett nyttigt sätt helt enkelt, säger krögaren Pär Klarby.

 

Det pratas mycket om vad som är nyttigt och vad kroppen mår bra av att få i sig. Varje dag kommer artiklar om hur du botar både det ena och det andra. Men vad du äter blir extra viktigt när du idrottar – alltså även när du spelar golf. Pär Klarby driver sen åtta år krogen på Troxhammar GK. Han menar att det för honom är givet att ha ett hälsosamt tänk när han sätter ihop menyn.
— Ja, det är för mig självklart att tänka mer grönt och mindre fett. Jag har alltid ett stort salladsbord och grönsaker till maten. Jag har ett brett urval. Vi har alltid dagens kött, dagens fisk, dagens vegetariska och dagens sallad.

 

Johan Widman är hälsocoach och även han trycker lite extra på hur viktigt det är med bra mat, både innan och efter en golfrundan.
— Se till att få i dig mycket energi innan en runda. En golfare är egentligen inte sämre än någon annan men ät mer frukt och grönt, tillaga din egen mat i så stor utsträckning som möjligt, håll dig borta från halvfabrikat och sockersötade drycker.

När det kommer till den klassiska korven på nionde hålet menar han att den inte nödvändigtvis är ett dåligt kostval.
— Kvaliteten på korv kan variera mycket. Är det en korv med hög kötthalt och mindre tillsatser är det bättre. Vill man göra sin del för miljön kan man istället välja ett vegetariskt alternativ. Men jag skulle ändå rekommendera att byta ut den mot en riktig måltid. Precis som Pär Klarby säger, mycket grönsaker är bra. Men det är även viktigt fibrer och protein.