Ryder Cup-kaptenen inför uttagningen: ”Finns en liten chans”

Det är inte långt kvar till årets stora golfhändelse, Ryder Cup. Vi tog tempen med Team Europas svenske assisterande kapten Robert Karlsson. För att få reda på vilka som kommer spela, förväntningarna på den omtalade banan och hur tävlingen kommer att sluta.

28 september, dagen vi alla golfälskare har gått och längtat efter så länge nu. Då peggar det europeiska Ryder Cup-laget upp för att göra upp med sin amerikanska dito om golfens kanske mest prestigefulla trofé. Inför årets tävling har en svensk helt säkrat sin plats i det europeiska laget, assisterande förbundskapen Robert Karlsson. Vi fick en pratstund med den svenske veteranen för att ta tempen på Team Europe inför årets största golfhändelse.

Vilka är dina uppgifter i rollen som assisterande kapten?
Thomas (Björn, kapten) delar ut olika arbetsuppgifter löpande. Under matchdagarna har vi hand om varsin match, men vi gör också ett stort arbete utanför själva spelet. Framförallt genom att analysera och serva Thomas med viktig statistik som ska hjälpa honom att ta rätt beslut.

Hur går tankarna inför den spännande laguttagning som många pratar om?
Av de åtta platserna för direktkvalificerade är sju mer eller mindre klara. För resterande fem platser finns det åtta till tio spelare som i nuläget kan vara aktuella, beroende på hur de spelar de sista veckorna. Vi ska skapa ett lag där spelarna kompletterar varandra på bästa sätt. Naturligtvis är rankingen väldigt viktig, men också variabler som hur man kompletterar de som redan har spelat sig in, hur ens spel passar in på Le Golf National (banan) och om man visar en positiv formkurva.

Vilka svenskar har möjlighet att ta sig in i laget?
Alex Noren och Henrik Stensson är naturligtvis mest aktuella. Det finns också en liten chans för Alexander Björk om han spelar fantastiskt bra de sista veckorna. Alex är i stort sett klar, Henrik har en stor erfarenhet som naturligtvis är viktig, medan Alexander har en längre väg.

Hur kommer Le Golf National vara som Ryder Cup-bana?
En otroligt bra bana med en mix av svåra hål och bättre ”birdiemöjligheter”. Dessutom en riktigt bra avslutning. Det är en väldigt utslagsgivande bana som ställer höga krav på spelarna. Samtidigt gäller det att ta tillfället i akt och våga vara offensiv på ”rätt ställen”. Det kommer helt klart bli stor underhållning för publiken.

Vad är det som gör Ryder Cup så speciellt?
Att det är en lagmatch i en individuell sport. Vi som är med bygger en otrolig team-känsla som verkligen är unik inom golfen. Samtidigt som man representerar sig själv och sitt land så representerar man ju en hel kontinent. Det skapar en speciell atmosfär.

Om du måste våga dig på ett tips. Hur går det?
Det kommer bli en väldigt jämn och händelserik match. Två mycket bra lag och en riktigt utslagsgivande bana kommer leda till att det blir väldigt spännande. Det kommer att hända mycket innan sista putten är slagen på söndag eftermiddag men jag är övertygad om att vi kommer orka hela vägen och vinna till slut.