Slår rutinerade stjärnorna på fingrarna — så kan dansken säkra sista Ryder Cup-platsen

Alex Norén kan få nordiskt sällskap i Ryder Cup. Då den unge dansken Thorbjörn Olesen har goda chanser att säkra den sista direktplatsen till Team Europe på hemmaplan, när Made in Denmark avgörs på Europatouren nu i veckan.

Henrik Stenson, Sergio Garcia, Paul Casey, Ian Poulter, Rafa Cabrera Bello, Thomas Pieters, listan kan göras lång på rutinerade europeiska stjärnor som riskerar att missa årets stora golftävling, Ryder Cup. Om mindre än en månad peggar Team Europe upp på hemmaplan i Frankrike för att ta sig an det på förhand overkligt starka amerikanska laget fyllt med stjärnspäckade namn som Dustin Johnson, Brooks Koepka, Justin Thomas och högst sannolikt Tiger Woods.

Alex Norén är redan kvalificerad och den högst rankade svensken ser nu ut att få nordiskt sällskap. Men alltså inte genom landsmannen Stenson. Utan smått överaskande är det den unge dansken Thorbjörn Olesen som efter en oerhört fin säsong sitter i Pole Position för att spela hem den sista direktplatsen till Team Europe. Dessutom spelas veckans avgörande tävling ”Made in Denmark” på hemmaplan, utan många av danskens största utmanare i startlistan. Detta innebär att det räcker för 28-åringen att sluta topp-6 i veckans tävling på Himmerland Golf & Spa Resort i Farsö för att säkra den åttonde och sista direktbiljetten.

Olesen kan fortfarande snuvas på sin livs tävling om någon i den brittiska duon Eddie Pepperell eller Matthew Fitzpatrick vinner veckans tävling samtidigt som dansken slutar längre ner i fältet. Dock ska det otroligt mycket till för att detta ska bli verklighet. Dessutom har det nordiske stjärnskottet också en räddningsplanka utöver det vanliga då landsmannen tillika kapten Thomas Björn får ta ut fyra Wild Cards för att fylla sitt lag. Dock är det lätt att förstå att både Olesen själv och Björn vill slippa detta dramatiska scenario. Särskilt med tanke på alla de stjärnspäckade namn som missat ”topp-8” och måste förlita sig på sin kapten för att ta en av de åtråvärda platserna. Made in Denmark inleds under torsdagen och avslutas på söndag.

 

Följande spelare är klara för årets Ryder Cup:

Team Europe:
Francesco Molinari
Justin Rose
Tyrell Hatton
Tommy Fleetwood
Jon Rahm
Rory Mcllroy
Alex Norén

Team USA:
Brooks Koepka
Dustin Johnson
Justin Thomas
Patrick Reed
Bubba Watson
Jordan Spieth
Rickie Fowler
Webb Simpson

Här är Europas senaste stora stjärna:

(FOTO: Göran Söderqvist)