Dani Holmqvist: ”Golfen har gett mig så otroligt mycket”

Nästa vecka inleder Daniela Holmqvist LPGA-säsongen på Bahamas. I en intervju med Bättre Nyheter Golf berättar den svenske stjärnan om uppväxten, proffslivet och nycklarna till att få fler tjejer att spela golf.

Daniela Holmqvist växte upp i Stockholmsförorten Lidingö i en minst sagt sporttokig familj. Pappa Hasse var under 80-talet en av landets allra bästa fotbollsspelare med 27 landskamper och en proffssejour i länder som Schweiz, Tyskland och Italien på kontot. Dock var det pappa själv som avrådde sin dotter från att följa i hans fotspår. I stället blev det en annan nära släkting som blev Danielas stora förebild, hennes morfar Curt som under hennes uppväxt vann veteran-EM i golf.
— Jag blev faktiskt mutad av min pappa med ett husdjur för att inte spela fotboll, tror att det hade med skaderisken att göra. Mitt första golfminne är när jag fick en avkapad McGregor wedge när jag var 2-3 år och sedan dess har golfen alltid funnits där. Min morfar började spela golf i 44 års ålder och vann senare Old boys EM så från början handlade det nog mest om att det var kul att hänga med honom och slå iväg saker.

När Daniela började spela golf på allvar valde hon att lämna norrort för att söka sig till de södra delarna av huvudstaden, mer specifikt Ågesta Golfklubb i Farsta. Där bedrevs en stor tjejsatsning då hundratals tjejer träffades flera gånger i veckan både för att träna på svingen och för att umgås. Daniela berättar att det var just denna satsning som var den stora faktorn till varför hon blev helt fast i ”golfbubblan”. Samtidigt som hon hyllar sin moderklubb passar hon på att rikta en liten känga till de företag runtom i landet som bara intresserar sig för den manliga delen av sporten.
— Jag tycker Sverige är fantastiskt bra på jämställdhet och det gäller även inom golfen. USA ligger till exempel långt efter, framförallt är herr- och damgolf mycket mer uppdelat. För att attrahera fler tjejer till sporten tror jag att man måste tänka lite utanför boxen. Kanske ha 9-håls event eller kliniks med någon vinprovning efter för att kunna attrahera en ny målgrupp som inte annars skulle ha testa golf. Jag tror också att man kan ha lite fler lagtävlingar för att göra miljön mer avslappnad och att golf blir något socialt.

Sedan två säsonger tillbaka spelar den svenska stjärnan på LPGA-touren. De kvinnliga golfarnas finrum, där hon ställs mot de allra bästa spelarna i världen. Men redan långt innan dess tog hon flyttlasset över Atlanten för att bosätta sig i USA. Där tog hon examen på Berkeley University i Kalifornien, innan nästa steg blev Jupiter i Florida för att satsa på golfen på heltid. I Florida har hon spenderat merparten av sin vardag under de senaste proffsåren. Ett liv som både består av toppar och dalar beroende på hur hennes spel ser ut.
— Att leva som golfproffs är nog ganska likt att vara egen företagare. Man är sin egen chef, det är mycket press och man bestämmer oftast sina egna arbetstider och så vidare. Det är en del frihet men man kan också bli sin egen fiende då det kan vara svårt att ”släppa” golfen efter träningen och ibland kanske man gör för mycket. Det är otroligt spännande att få kunna uppleva och resa så mycket som man får göra. Men jag måste säga att efter en lång säsong så är ”lyxen” för mig att få sova i min egen säng och äta en hemlagad måltid.

Nu laddar Daniela inför en ny säsong på touren. Första tävlingen spelas i Bahamas med start den 25 januari. Tillsammans med henne på touren under 2018 finns ytterligare fyra svenskor Anna Nordqvist, Pernilla Lindberg, Madelene Sagström och Caroline Hedwall. Under senare år har svensk golf börjat ta större krafttag för att locka både unga och äldre kvinnor till golfbanorna runtom i landet. Daniela försöker hjälpa till så mycket hon bara kan för att få fler tjejer att följa i hennes fotspår och tycka att golf är det roligaste som finns.
— Jag försöker hinna med att hjälpa unga golfspelare så mycket som jag kan och hinner. Jag har varit på tjejläger, ”volontärat” för First Tee, träffat juniorgrupper och föreningar. Då försöker jag dela med mig av min resa och förmedla hur den har varit både positiv och negativ så att de får en ärlig uppfattning om livet som golfspelare och kan välja sin egen väg som är rätt för just dem.

Om det är någon som vet vad hårt arbete och uppoffringar betyder så är det Daniela Holmqvist. Hon berättar om länga och hårda träningspass, tuffa nätter i mittensätet på flygplan och att hon inte ens minns sist hon hade möjlighet att fira midsommar med familj och vänner. Men för Daniela råder det ingen som helst tvekan om att det har varit värt mödan. För henne har golfen alltid varit nummer ett. Ända sedan hon som liten flicka stod och svingade med dem där plastklubborna från leksaksbutiken.
— Golfen har gett mig så otroligt mycket, även fast det är tufft många gånger. Den har gett mig en topputbildning på Berkeley i USA, den har tagit mig över hela jorden, men den har också fått mig att växa som person, både på och utanför banan.

Följ Daniela Holmqvists golfkarriär