Drömmen som blev verklighet: Så skapade han nordens bästa golfbana

Med visionen att skapa Sveriges bästa mästerskapsbana skred Björn Örås till verket. Idag rankas Bro Hofs Stadium Course som en av världens bästa banor, men vägen mot toppen beskriver ägaren själv som en lång och dyr resa.

Målsättningen var skyhög. Bro Hof Slott skulle bli Europas bästa golfanläggning och det var med kompromisslöshet som spadarna sattes i marken i Bro utanför Stockholm när Björn Örås livsverk började ta form.
— I slutet av 90-talet hade Sverige inte någon bana i världsklass, säger Björn Örås. Då var det bara Barsebäck G&CC som gällde och som publik där hade man dålig överblick. Det var då planerna på en egen bana började smidas och år 2001 kände jag ”nu jäklar”.

Foto: Lennart Hyse.

Läs mer om Bro Hof

Att Björn Örås brinner för sitt verk går inte att ta miste på. Med passion och stolthet berättar han historien om hur en nedgången gård utanför Stockholm förvandlades till ett ståtligt slott och klubbhus för inte mindre än två banor i absoluta världsklass.
— Vi ägnade ungefär ett år bara med att leta mark. Vi behövde minst 100 hektar till varje bana och att vi ville skapa två banor, varav den ena skulle vara mästerskapsbanan ”Stadium Course”, visste vi från början. Stadium Course stod klar i september 2007 och blev omedelbart rankad som nordens bästa bana.

Sedan dess har såväl lovord som utmärkelser haglat över anläggningen och Björn Örås ögonsten har haft äran att stå som värd för Nordea Masters inte mindre än fem gånger under de senaste åtta åren.
– Banan är designad för att stå som värd för stora mästerskap. Men då gäller det ju också att Sverige har sådana tävlingar och den enda vi hade då var Nordea Masters. Men under krisen 2008 var tävlingen nedläggningshotad och där stod jag plötsligt med en jätteinvestering i en bana som riskerade att bli utan tävling.

En mästerskapsbana utan ett mästerskap riskerade att sätta käppar i hjulet för Bro Hofs framfart. Den lösningsorienterade Björn Örås såg endast ett alternativ.
– Jag köpte tävlingen och ägde den fram till för tre år sedan, säger han. Att plötsligt ha ansvar för både Bro Hof Slott och Nordea Masters var ju förstås ett äventyr som jag inte alls hade räknat med från början. Men vi satsade friskt och hade otroligt bra startfält.

Foto: Lennart Hyse.

Med landets största golftävling säkrad riktades nu fokus åter mot det långsiktiga målet – att för första gången i historien locka Ryder Cup till Sverige. En gedigen satsning inleddes.
– Vi arbetade ett helt år med att få Ryder Cup till Bro Hof. Men i slutet av 00-talet fann sig Sverige likt många andra länder i ekonomisk kris och drog tillbaka sin ansökan. Vi fick inget som helst stöd av stat eller kommun, det var sorgligt. Vi behöver stöd, det är sådana enorma budgetar för ett sådant arrangemang som är svåra att få ihop på annat sätt. Det är pengarna som styr.

Foto: Lennart Hyse.

Bli medlem på Bro Hof

Att planerna på att stå som värd för ett av världens största sportevenemang numera lagts på is och att Björn Örås själv nyligen tog beslutet att kliva ner från VD-posten betyder dock inte att utvecklingen på Bro Hof saktat ned det minsta. Anläggningen har numera cementerat sin position som en av världens högst rankade och detta tack vare en ägare med fortsatt stora visioner för sitt livsverk.
– Att sätta upp en hög målsättning är den lätta biten, det är det många som har gjort tidigare. Men när det sedan kom till att förverkliga den drömmen har det varit en väldigt lång och dyr resa. Det som krävs för att lyckas är att man har förståelsen för vad som krävs. Det gäller att vara envis. Men skulle jag göra om det – nej, skrattar Björn Örås.