Golfsveriges blivande storstjärna: ”Hade aldrig nått hit utan min pappa”

Tack vare pappa John hittade golfsveriges stora framtidshopp till sporten.
Nu siktar Linn Grant på att ta världen med storm, men det var långt ifrån kärlek till golfen vid första ögonkastet.
– Det var mest glassen som lockade, skrattar Ryaspelaren.

Med en avkapad klubba i ena handen och sin pappa i den andra besökte en ung Linn Grant rangen för att slå sina första slag. Ett drygt decennium senare lyfter hon trofén i Ladies British Open Amateur Stroke Play Championship och klassas som en av Sveriges mest lovande spelare.

Att Linn Grant haft förutsättningarna att nå långt med sin golf går inte att tvivla på. Pappa John Grant var själv en framgångsrik spelare och tog med dottern till Rya GK med förhoppningen att kärleken till golfen skulle smitta av sig.
– När hon var liten hängde hon med när jag tränade, säger John. Men hon var inte särskilt entusiastisk från början. Det kom när hon började med juniorträning och fick handicap. Innan tyckte hon mest det var kul att kunna vinna en glass.

Foto: Göran Söderqvist

Att glassen till en början var en stor faktor är också något som tävlingsmänniskan Linn Grant skrattande bekräftar.
– Jag tyckte inte alls att det var särskilt kul att spela på banan när jag var liten. Jag följde med och slog ett slag lite då och då, det var mest den där glassen som lockade. Men jag är en tävlingsmänniska och när jag fick handicap ville jag bli bättre än de andra och det märkte jag att jag blev om jag tränade mycket.

– Vi skiljer oss lite åt när det kommer till golfen, instämmer John. Jag brinner mer för själva sporten medan den för Linn fungerar som ett verktyg för att nå en den där rushen som kommer av att stå över en putt som hon måste sänka. Linn kan stå på rangen och träffa lagårdsdörren, men hon är som bäst när det verkligen gäller.

Foto: Göran Söderqvist

Att Ryaspelaren kan lägga i en extra växel när det gäller är något hon också bevisat många gånger under sin ännu unga karriär. Upprepade landslagsframträdanden, flera internationella segrar och en plats i junior Solheim Cup-laget är bara några av de senaste årens framgångar och har gjort att hon numera nämns i samma meningar som namnen på storstjärnor.

För 18-åringen själv väntar sista året på idrottsgymnasiet innan hon gör som sin far gjort och packar sina väskor för studier på college i USA. Allt i ledet för att nå sitt högt ställda slutmål.
– Mitt slutgiltiga mål är att vara rankad etta i världen, säger Linn med omisstagligt självförtroende. Det gäller att träna otroligt mycket, den som tränar mest är den som blir bäst. Sen gäller det att hitta bra rutiner och hela tiden sätta upp nya mål. Jag kommer ingenstans om jag inte alltid vill bli bättre.

Foto: Göran Söderqvist

Med, landslagsspel, en rad tunga titlar redan i bagaget och sin pappa fortsatt vid sin sida fortsätter Linn Grant nu att blicka framåt. Utan att glömma vem hon till stor del har att tacka för framgångarna.
– Jag har uppskattat min pappa väldigt mycket redan från början, säger hon. Det har vart jättebra att ha någon att snacka golf med när man gör en sådan här satsning. Jag hade definitivt aldrig varit där jag är nu om det inte hade varit för honom.