A6 – den inkluderande klubben som ser golf som en sport för alla

27 hål – fördelade på tre slingor, där varje slinga är på nio hål. Med ett läge som många klubbar bara drömmer om. På hälften av hålen skymtar man Vättern. A6 Golfklubb i Jönköping jobbar stenhårt för att trivselfaktorn ska bli hög och för att banan ska hålla den standard som förväntas.
— Golfen börjar bli den där naturliga mötesplatsen. Vi vill vara en inkluderande klubb dit alla känner sig välkomna, säger klubbchefen Per Simonsson.

Det är den 19 april 2018. Solen skiner och ett hundratals människor har samlats på A6 Golfklubb i Jönköping. Radio P4 sänder direkt från golfklubben. Vissa är golfare, vissa är bara nyfikna åskådare. Det har äntligen blivit dags för öppning av banan. Sigurd, 93 år och Inga, 81 år, tillhör den kategori spelare som varit trogna sin klubb under många år. Därför är det självklart att just de ska få dra igång årets golfsäsong, det med att svinga ut på det första hålet. Öppningen av banan och säsongen, varje år har blivit en tradition och i år var temat, inkludering, jämställdhet och friskvård.
— Det är just det som är så roligt hos oss. Det finns ett otroligt engagemang från människor i alla åldrar. Det finns nybörjare och det finns eldsjälar, alla pratar med alla, det är gemenskap, säger Per Simonsson.

Sigurd och Inga fick öppna banan för säsongen.

Ordet gemenskap är ett av fyra ledord som klubben jobbar mycket med. Utveckling, Upplevelse och Närhet är de andra tre.
— För oss är det viktigt att man får den upplevelse som man betalar för. Utveckling är också viktigt. Man ska kunna utvecklas som spelare och banan, personalen ska fortsätta att utvecklas. Det här med närhet är på flera sätt. Dels på så vis att golfen ska kännas lättillgänglig och tilltala alla, men också rent geografiskt, vi ligger endast tre minuter från E4.

Närhet geografiskt – ja, det är nog svårt att hitta ett bättre läge än vad man kan stoltsera med på A6. Nyligen klubbades ett beslut i kommunfullmäktige om att man kommer att få behålla sitt fina läge. Det handlar alltså om 27 hål fördelade på just tre slingor. En av dessa slingor är en fullängd pay and play-bana. På det stora övningsområdet finns även en korthålsbana på sex hål. Driving rangen går inte heller av för hackor.
— Eftersom vi ligger så centralt som vi gör blir vi en naturlig samlingspunkt. Man åker gärna hit och slår lite bollar.

Att vara just en samlingspunkt för människor från hela Jönköping är viktigt menar Per Simonsson. Därför har man tillsammans med kommunens fastighetsbolag Vätterhem satt igång ett projekt HIO = Hjälpa, integrera, organisera, i vilket man tillsammans arbetar för att ungdomar från kommunens mer utsatta områden ska få chansen att testa golfsporten.
— Golfen börjar bli den där naturliga mötesplatsen. Vi vill vara en inkluderande klubb dit alla känner sig välkomna. I områdena utanför city är det mest fotboll och innebandy som gäller. Golfen har det som samhället behöver, den är bland annat fostrande. Golfens värderingar och friskvård ligger i tiden, kan vi bara jobba bort fördomar som finns, lite nytänkande och förändringsbenägenhet, då har sporten fantastiska framtidsutsikter.

För A6 Golfklubb är det viktigt att vara mer än en golfklubb. Man vill att det ska vara en upplevelse att komma hit.
— Inte allt för långt bort finns shoppingområdet A6 Center. Man ska kunna kombinera shopping och sedan njuta med en golfrunda eller promenad inom vårt rekreationsområde. Det ska bli naturligt att komma till oss. Vi vill vara ett naturligt stopp på vägen under semestern. Man måste uppleva vår fina bana och få chansen att äta något gott.

För att få till de där upplevelserna som förväntas, anordnar vi ständigt olika typer av aktiviteter. Det kan vara tjejkvällar, föreläsningar, utbildning, tävlingar och olika AW-aktiviteter. Klubbens AW-kvällar brukar vara väldigt uppskattade och man avslutar alltid med musikquiz eller någon annan typ av tävling.
— De senaste två åren har vi glädjande nog haft en mycket hög andel tjejer som blivit medlemmar i klubben, närmare 40 procent. Klubben jobbar aktivt med golfens Vision 50/50 som är en röd tråd i hela vår verksamhet, säger Per Simonsson.

Gemenskap är viktigt. Fredagsgolfen är en mycket uppskattad aktivitet på klubben.

A6 Golfklubb är en medlemsklubb där ungefär 70 procent av intäkterna är medlemsintäkter. Arbetet med utveckling av slingorna och rekreationsområdet som helhet har mycket hög prioritet.
— A6 GK för mig är som tänket i vilket vinstdrivande företag som helst. Vi har även strategiskt och professionellt börja att arbeta med vårt ”Nätverk A6 GK”, där vi tydligare försöker påvisa för företagen varför man ska synas inom golfen och på A6 området.

Det är viktigt att ha nöjda medlemmar, gäster och övriga intressenter, allt överskott investerar man på strategiska utvecklingsprojekt och nöjdare medlemmar. Tidsfaktorn är en av golfens största fiende, därför genomsyrar många av klubben beslut kring aktiviteter och projekt just med fokus på tiden.
— Vi kommer i framtiden se ett ökat tryck på golfklubbar med citylägen med tanke på tiden och detta har vi också med oss i beräkningen när det gäller investeringar.

Vad händer hos er i sommar?
— Det är tävlingar hos oss under hela sommaren. A6 Golfvecka är vår största enskilda aktivitet. Den spelas mellan 17-21 juli, vi spelar i fem dagar med fem olika spelformer. Vi utser även en Sommarmästare 2018. Det är den som samlat mest poäng under veckan. Ska man ut och resa i Sverige, varför inte stanna hos oss för att vara med någon dag. Detta blir regel billigare än att lösa vanlig greenfee. Vi räknar med + 500 starter och man bokar sig via ”min golf”. Läs mer om detta på www.a6gk.se.

[stextbox id=’fakta_golf’]

Om A6 Golfklubb:

Var: Jönköping
Bildades: 1985
Antalet hål: 27 hål varav en slinga är Pay&Play
Antal medlemmar: cirka 1500
Läge: Mitt i stan, tre minuter från E4
Kontakt: a6gk@a6gk.se
Hemsida: https://www.a6gk.se/a6gk

[/stextbox]