”Att inte bjuda på en banguide är ungefär som om en restaurang inte skulle skylta med menyn”

Få saker är en lika stor tillgång på en golfklubb som banguiden. Caddee uppfyller behovet på bästa sätt genom en guide i absolut toppklass, som finns i tryckt version, på webben eller som laddas ner gratis i mobilen.

Några månader varje år står en golfklubb i blom. Då står banan, restaurangen, shopen och träningsområdet fyllda med glada och entusiastiska spelare. Men vad händer resten av året? Hur presenteras banan under vinterhalvåret när golfspelare och företag planerar framtida medlemskap eller företagsdagar?
— Med vår hjälp kan klubbarna visa upp sin bana med Europas vackraste golfgrafik året om. Tack vare alla nya digitala möjligheter har exponeringen av banans hål och bansträckning ökat med närmare 400% de senaste 10 åren. Förr i tiden behövde man ta sig ut på klubben för att se banan, men idag går det att se den närsomhelst och varsomhelst, säger David Hamilton, VD för Caddee Golf.

Mer om Caddee

Närmare 200 svenska golfbanor har idag en banguide från Caddee. I Sverige använder sig kunderna av gratiskonceptet vilket garanterar att golfhålen alltid hålls uppdaterade. Banguiderna finansieras av klubbarna själva, men många klubbar tar hjälp av hålsponsorer och egna annonsörer. Det finns många exempel på klubbar som t o m ger ett årligt överskott, förutom ovärderlig goodwill och marknadsföring.

Hur gör man en proffsig banguide? Allt börjar förstås med inmätningen. Lantmäteriutrustning med millimeterprecission används. Efter inmätningen tar det svåraste arbetet vid. Det tar Caddee’s erfarna grafiker runt en vecka att rita en 18-hålsbana inklusive den viktiga banöversikten som många klubbar använder till välkomstskyltar och scorekort m.m. För att golfhålen ska bli aptitliga råder alltid solsken över banan. Det ger vackra skuggor som förstärker banans konturer. Viktigast är förstås all längdinformation, den ska vara snabb och enkel att förstå oavsett vilken tee man spelar ifrån. Flera av Caddee’s medarbetare har tourerfarenhet vilket borgar för att urvalet av mått blir rätt och lagom.

Mer om Caddee

Natalie Wille arbetar som kund- och marknadsansvarig på Caddee. Tills nyligen har hon varit golfpro med spel på bland annat Europatouren. Hon påpekar att en banguide är mycket mer än bara mått. Mått kan man ju idag få på flera sätt som t ex med avståndskikare och gps. Spelmässigt står banguiden framför allt för den strategiska planeringen. En ambitiös golfspelare planerar hålet redan från tee och då är en skalenlig banguide oersättlig. ”Vad händer på det här dogleghålet”, ”hur långt är det över diket”, ”hur ser det ut bakom greenen” eller ”hur ska jag planera par 5:an för att nå mitt idealavstånd med wedgen”.

Banguiden fyller fler viktiga funktioner enligt Natalie.
— En snygg banguide blir ju ett effektivt sätt för klubbarna att visa upp sin produkt, både före, under och efter besöket. Innan besöket är det en del av beslutsprocessen. Att inte bjuda på en banguide är ungefär som om en restaurang inte skulle skylta med menyn. Efter besöket är det en del av efterköpskänslorna. Många sparar på sina banguider och påminns om ett lyckat besök och kanske tipsar sina kompisar.

Mer om Caddee

Utöver den tryckta upplagan finns Caddees alla banguider i digital form, både på deras hemsida som innehåller en banguideportal samt i Caddee App som hittills laddats ner över 135.000 gånger. Genom att hålla nere priset och hjälpa sina avtalsklubbar att hitta smarta finansieringslösningar har Caddee gjort guiden till en relativt billig investering. I flera fall betalar klubben ingenting alls eftersom de låter lokala företag stå för notan.

Varför tror du att just Caddee blivit ett sådant framgångsrecept frågar vi David Hamilton som grundade verksamheten för 18 år sedan.
— Nyckeln är att många klubbar insett att intäkten för att sälja sin banguide i praktiken är obefintlig och dessutom når den då bara ett fåtal procent av greenfeegästerna, vilket var det första vi undersökte när vi startade. Istället kan de nu använda banguiden som ett av sina effektivaste marknadsföringsverktyg. Gratis, uppdaterad och Caddee gör allt jobbet. Alla är nöjda.

Mer om Caddee