Autopeg – företaget som ger dig möjligheten att fokusera på träningen

Visst kan det vara jobbigt att gång på gång böja sig ner för att ”pegga” upp bollen när man är inne i ett tränings-flow på rangen? Det finns faktiskt en lösning. Den stavas Autopeg.
– De som har testat den har i princip uteslutande varit lyriska, det är väl därför man fortsätter att satsa både tid och pengar på att produkten ska kunna nå marknaden på riktigt, säger företagets grundare Kjell Granqvist.

Historien började för ungefär fem år sen. Kjell Granqvist skulle spela en golftävling med en äldre dam och tyckte att det vore en bra idé att gå ner på rangen och värma upp först. Damen höll inte alls med. Dels för att mattorna var dåliga och dels för att det eviga ”peggandet” var både jobbigt och tidskrävande. Kjell som själv sedan länge driver ett eget företag inom avancerad mekanikkonstruktion började genast fundera på en lösning.
– Jag tänkte att det måste gå att tillverka något som ”peggar” åt en. Hur skulle plattformen och mekaniken se ut? Jag hade inget att utgå ifrån så det har blivit en hel del uppfinnande, konstruktion och testande.

Ungefär 6000 timmar senare hade Kjell plockat fram en första version av Autopeg. Det fungerar precis som vanligt – fast utan krångel. Det är det som är poängen. Man köper sin hink, häller bollarna i ett hål och sen ställer man sig på mattan. För att ställa in höjden tar man den klubba man önskar slå med och lägger klubbhuvudet på någon av sensorerna och justerar peg-höjden till önskat val..
– Byter du klubba gör du om proceduren. Så länge du inte ändrar peg höjden så kommer peggen att vara kvar på samma höjd.

Foto: Autopeg.

Läs mer om Autopeg här.

2015 var Autopeg med nere på Bokskogen då Handi-golf-VM spelades. Kjell menar att det var mer än häftigt att se hur personer med olika typer av funktionshinder var enormt hjälpta av hans hjälpmedel.
– Både jag och golfarna blev helt fascinerade. Den öppnar möjligheter och låter fler vara en del av golfen. Världsstjärnor som Manuel de los Santos (har amputerat ben) valde att slå in sig på Autopeg direkt innan tävlingsrundorna, trots att det var första gången han provade. Jag kände att här kan vi verkligen göra skillnad!

Just nu står en Autopeg på Fagersta GK och där går det tydligt att det finns en efterfrågan.
– Jag har sett många äldre gå upp på mattan. Jag pratade med en farbror där och han berättade att han aldrig har slagit så många drivar på rangen, att han åker dit flera gånger i veckan, enbart för att använda Autopeg.

Alla som någon gång stått och nött något på rangen vet att övning ger färdighet.
– Jag skulle säga att träningen blir mer effektiv. Du kan slå femtio drivar och hitta ditt flyt och sving på riktigt. Det enda du behöver göra är att justera stansen. Du kan helt enkelt fokusera på träningen, på teknikutvecklingen och inte på andra saker som bara tar din tid.

Autopeg finns självklart på Facebook!

Kjells vision för Autopeg är att slå sig in på marknaden i USA. Det finns få andra produkter som liknar Autopeg, något som han ser som en stor fördel.
– Tanken är att sälja till tio procent av klubbarna där, det skulle betyda att den kommer att finnas på ungefär 1700 klubbar. Jag har haft en stående på en klubb i Palm Beach, Florida och de gillade den. Golf är till viss del en konservativ sport och en del kan vara tveksamma till nya saker. Men som sagt, de som har testat Autopeg har varit lyriska.

Sedan starten har Autopeg utvecklats en hel del – mestadels utseendemässigt.
– Den nya varianten är smäckrare, mindre bullig och har rakare kanter. Jag hade en del tankar på innovativ design rent utseendemässigt från början. Men nu ligger fokus helt på perfektion i funktionaliteten och att få ner priset så mycket det bara går så att alla som kan bli hjälpta av Autopeg kan få möjligheten, avslutar Kjell.