Centrala klubbens kamp för golfen: ”Får folk att må bättre och leva längre”

Det positiva friskvårdsbeslutet kom väldigt lägligt för Linköpings Golfklubb. Nu breddar Sveriges mest centrala golfbana möjligheterna till aktivitet på sin anläggning. Målet är att bli en samlingsplats för alla som tycker om att motionera och röra sig i naturen i den växande storstaden, men också att bevisa för kommunen varför golf är en nödvändighet i dagens samhälle.

År 1945 bildades Linköpings Golfklubb. Den klassiska föreningen som om blott två år firar 75 års jubileum är framförallt känd som Sveriges mest centrala golfbana. Blott tre kilometer från Linköpings centrum spenderar uppemot 150 000 personer varje år tid på anläggningen som under merparten av året kretsar kring golf.
— Vårt unika läge mitt i stan är en stor fördel för oss eftersom folk åker förbi hela tiden. Särskilt om vi kan visa att vår anläggning är öppen för alla. Då kommer många välja att åka ner till den lokala golfklubben när de vill ha kul med vänner och familj. Jag har själv två småbarn och inte så mycket tid över. Därför försöker jag hitta aktiviteter som är så nära mig som möjligt när vi ska gå ut och ha roligt tillsammans, säger Steven McDaniel klubbchef på Linköpings Golfklubb.

Boka medlemsskap på Linköpings GK

Linköpings Golfklubb satsar på olika typer av aktiviteter för att locka folk från storstaden att motionera på den anrika anläggningen. Klubbens huvudfokus ligger givetvis på golf. Efter vårens positiva friskvårdsbeslut, som lett till att anställda runt om i landet kan lägga sitt bidrag på att spela golf, kommer sporten med största sannolikhet få ett ordentligt uppsving.
— Det stora med beslutet är att golfen blir bekräftad som en riktig idrott. Vi golfare har ju alltid vetat om det. Att man blir väldigt trött och får bra motion av en golfrunda. Men det är många som aldrig upplevt det. Därför är det viktigt med bekräftelse som visar att golf är träning precis som vilken sport som helst, säger Steven.

Här finns Linköpings GK

Friskvårdsbeslutet kommer lägligt för Linköpings Golfklubb. Att vara Sveriges mest centrala anläggning i en stad med stor och ständigt ökande befolkning är inte alltid en dans på rosor. Kommunen letar ständigt efter nya möjligheter att bygga bostäder för att få plats med alla sina hundratusentals invånare och då är marken där golfanläggningen är belägen givetvis ett gynnsamt alternativ. I och med att Linköpings Golfklubb arrenderar marken har kommunen alltid sista beslutet om vad den ska användas till. Därför måste klubben ständigt bevisa varför deras stora grönområdet ska finnas kvar.
— Vi är en stor tillgång för kommunen eftersom vi varje dag får folk mellan 5-95 år att må bra. Dessutom erbjuder vi aktiviteter mitt i stan hela året runt. Vi jobbar också mycket med hållbarhet eftersom naturen behövs för att samhället ska fungera. Bygger man bort parkerna kommer man aldrig kunna bygga upp dem igen, säger Steven.

Ta ditt gröna kort Linköpings GK

I dag finns cirka 10 000 golfare i Linköping vilket är cirka 6-7 procent av storstadens befolkning. Och med tanke på att kommunen räknar med att växa från cirka 165 000 invånare till uppemot det dubbla under de kommande åren finns stor potential för ökning när golfen i Sverige ser ut att gå mot en ny storhetstid. Dessutom siktar Sveriges mest centrala golfklubb på att erbjuda alternativ till sin huvudaktivitet. Skidåkning och en restaurang av hög klass är är redan populära komplement. Under 2018 hoppas klubben inviga en ”Footgolf-bana” för att locka fler att ta del av den härliga golfmiljön.
— Det är viktigt att påpeka att alla har råd att spela golf. Inte bara dem som har mycket pengar. Golfen har fortfarande stämpeln att det är dyrt och tar för lång tid. Därför att det viktigt att slå hål på den myten och tala om att det är en folksport som inte kostar så mycket som folk tror, säger Steven.

Åk längdskidor på Linköpings GK

Linköpings Golfklubb går en ny vår till mötes. En vår som innebär nya satsningar. Bland annat har klubben skapat ett friskvårdspaket som inkluderar rangekort och lektioner med klubbens duktiga tränare. De går också in i golfsäsongen med en ny slogan ”Make it nice”.
— När man kommer till oss ska man alltid känna att det är lite bättre än förväntningarna. Att det är en plats som man vill återkomma till. Vi lägger stort fokus på det personliga bemötandet så att alla våra gäster ska trivas. Oavsett om man är här och spelar golf eller gör andra aktiviteter ska man ha en fin känsla när man är här, säger Steven.

Ta golflektion på Linköpings GK

Samtidigt fortsätter kampen för att få golfen att framstå som en nödvändig del av samhället. I en tid fylld av stress vill Steven McDaniel att deras naturområde ska vara en plats där människor i Linköping kan koppla av och bara njuta av allt det positiva som golfen har att erbjuda.
— Det har gjorts studier som visat att denna typ av lågintensiv motion gör en både friskare och piggare. Att spela golf får alltså människor att både må bättre och leva längre.

Boka golfpaket på Linköpings GK