Dags för Golf-SM med fötterna: ”Väldigt socialt och kräver inga förkunskaper”

På Alvesta Golfklubb kan besökarna spela golf på flera olika sätt. Inför 2018 satsar klubben för fullt på en ny variant, footgolf. Den 3 juni anordnar klubben SM-kval i en spelform som gynnar spelare från en helt annan sport.

Golf kan spelas på flera olika sätt. Och behöver inte nödvändigtvis betyda klubba och sving. Det kan minst lika gärna innebära spel med fötterna. Genom så kallad footgolf. Fotboll har länge varit både Sveriges och världens i särklass populäraste sport. På senare år har det även börjat avspegla sig inom golfbranschen. Då det på många ställen i landet finns möjlighet att sparka sig runt 18 hål med en fotboll.
— Footgolf är väldigt socialt och kräver inga förkunskaper på samma sätt som golf. Alla kan ju sparka på en boll medan det kan ta tid att lära sig svinga en klubba. Samtidigt är banorna uppbyggda med tees, fairways och greener precis som traditionella golfbanor, säger Lars Prick klubbchef och pro på Alvesta GK.

Bli medlem

I fjol firade den Småländska landsortsklubben 30 år. Redan året innan invigde klubben sin alldeles egen footgolf-bana. Med blott två år på nacken blir banan i år värd för en kvaltävling till självaste SM. En tävling som går av stapeln den 3 juni då alla kan anmäla sig och ha en likvärdig chans att ta hem det åtråvärda SM-guldet.
— Vi hoppas att så många som möjligt verkligen tar chansen att få delta i ett SM i en ny sport. Det finns inga åldersklasser eller andra krav på att delta mer än att man ska vara 18 år. Så vem som helst har chansen att vinna. Jag tänker sparka minst en runda så att jag har chans att gå vidare, säger Lars skämtsamt.

Läs mer

Footgolf börjar bli en alltmer utbredd sport i Sverige. Både bland folk som är intresserade av klassisk golf och fotboll. Sporten ger alla landets fotbollsfantaster möjligheten att också briljera på golfbanan. För trots att banan liknar traditionell golf i utformning är det en stor fördel att vara van vid att sparka istället för att slå.
— Footgolf är verkligen något alla kan tycka är kul. Men det är klart att fotbollsspelare som har lite mer längd i sparken har en fördel. Samtidigt är det rätt smala banor så det är inte direkt någon fördel att sparka långt och snett.

Boka nybörjarkurs

Den relativt nya sporten leder dagligen till att fler får känna på miljön på en golfanläggning. Något som leder till att många väljer att ta chansen att testa på riktig golf samtidigt som de är på golfklubben och spelar footgolf. Alvesta Golfklubb jobbar i allt högre utsträckning tillsammans med områdets fotbollsklubbar. För att förena de två älskade sporterna på en och samma plats.
— Både footgolf och vanlig golf är lika på så sätt att det är något hela familjen kan göra tillsammans. Utan att det spelar någon roll hur gammal eller duktig man är. Vi hoppas förena de båda och skapa en härlig miljö där folk umgås och mår bra.

Anmälan Footgolf-SM