Därför är PINGs nya G400 Max världens bästa driver

I februari lanserade PING sin G400 Max driver i maxstorleken 460 kubik. Tillverkarens senaste driver är den mest förlåtande som finns på marknaden. PINGs Nordenchef Patrik Bäckbom berättar hur det går till när man tar fram en golfklubba av absolut högsta klass.

Bubba Watson tog nyligen hem sin tionde titel på PGA-touren när han spelade hem Genesis Open på Riviera Golf Club i Los Angeles. Till sin hjälp hade amerikanen en klubba som är något utöver det vanliga. I februari lanserade PING nämligen sin nya driver G400 Max. En uppgradering av tillverkarens succé från i höstas. Då var klubban 440 kubik, nu är den uppe i maxstorleken 460.
— Det är många små komponenter och delar som gör att en klubba blir riktigt bra. Vi tittar mycket på bilindustrin för att se hur man kan få mindre luftmotstånd. Sedan är materialval och att placera tyngdpunkten på rätt ställe väldigt viktigt. Vi har bra ingenjörer som inte lämnar någonting åt slumpen och hela tiden försöker flytta fram gränserna, säger Patrik Bäckbom Nordenchef på PING.

PING G400 Max beskrivs som världens mest förlåtande driver. En egenskap som mäts i MOI (moment of inertia) som på svenska översätts till ”tröghetsmoment”. Kort sammanfattat är MOI ett mått på hur mycket en klubba vrider sig i svingen. Därför går en driver med högt MOI rakare än en motsvarighet med lågt. PING G400 Max har ett MOI på 9902, klart högst i hela golfbranschen.
— Det finns ingen annan driver som ens är i närheten av lika högt MOI som G400 Max. Detta framför allt tack vare tungstenen (volfram) längst bak i klubban. Tittar man på klubban ser den inte ut att består av så många delar men den är faktiskt uppbyggd av nio olika unika material. Sedan handlar det om otroligt små justeringar som gör att drivern kan bli bättre än vad som gjorts tidigare, säger Patrik.

Utöver funktionalitet finns flera andra variabler att ta hänsyn till för att få fram en så kallad bästsäljare. Utseendet vad gäller färg och form är givetvis enormt viktigt. Men en central variabel som ofta glöms bort är ljudet. Hur det låter när man träffar bollen är enligt Patrik Bäckbom direkt avgörande för om kunden väljer att göra ett köp.
— Ljudet i en driver är väldigt viktigt. Låter det bra får du ofta en känsla av att den är skön att slå med och då är det lättare att få bra träffar. För att få fram ett riktigt bra ljud i denna har man en ribbkonstruktion som tar upp vibrationerna och ger drivern ett bra läte. Vi jobbar med proffs för att få fram rätt ljud i klubborna, säger Patrik.

En myt som finns är att en mer förlåtande klubba går kortare. Något som inte alls stämmer. Utöver Bubba Watson använder proffsspelare som Tony Finau, Lee Westwood och Louis Oosthuizen, liksom svenska stjärnor som David Lingmerth och Pernilla Lindberg, PINGs högklassiga produkter. Så det går helt klart att slå både långt och rakt samtidigt. Men för bästa möjliga resultat är det viktigt att man inte bara går in i en butik och köper vilken klubba som helst, utan att man genom en Custom Fitting lägger lite tid och kraft för att anpassa den efter sina egna förutsättningar.
— Jag försöker alltid trycka på att man måste göra en Custom Fitting. Till exempel är det viktigt att prova in rätt skaft och där har vi gott om alternativ. Vi har självklart egna PING-skaft men tar också in skaft från andra tillverkare för att ha ett ännu bredare utbud. Alla har olika förutsättningar så vi ser till att vara så väl förberedda som det bara är möjligt, säger Patrik.

PING G400 Max kostar 4495 kronor att köpa och hittas på auktoriserade PING-återförsäljare runtom i världen. Samtidigt pågår forskningen för fullt på tillverkarens huvudkontor i Phoenix, USA. Där hundratals anställda jobbar för att utveckla nya klubbor av bästa klass.
— För oss på PING är det väldigt viktigt att leva i nuet. Det går aldrig att veta exakt vad som kommer längre fram så allt vi kan göra är att jobba på med det vi har för tillfället. Samtidigt har PING som företag alltid flyttat fram positionerna. Vi skulle aldrig sälja en klubba som inte är bättre än föregående modell.

Läs mer