Därför gjorde EU:s beslut Lunds Akademiska till Sveriges svåraste bana

Lunds Akademiska Golfklubb har verkligen speciella förutsättningar. Efter att banans område klassats som naturreservat och sedan även skyddats av EU är villkoren för skötseln något utöver det vanliga. Vilket har skapat en helt unik golfupplevelse.

Det finns många anrika banor i vårt avlånga land. Men den som kanske är mest historisk av dem alla är Lunds Akademiska Golfklubb. Och inte för att den är äldst. Lunds Akademiska Golfklubb öppnade nämligen hela nio år efter Sveriges äldsta artonhålsbana, Stockholms Golfklubb (numera Lidingö Golfklubb). Utan på grund av ett antal viktiga beslut under årens lopp som lett till att banan inte kan förändras hursomhelst.
— Vi har en väldigt unik situation eftersom vi har ett regelverk som inte många andra anläggningar har. Några gånger genom åren har klubben fått dispens att göra lite finjusteringar men i grund och botten är banan sig lik sedan 1936, säger Marcus Tegstam klubbchef på Lunds Akademiska Golfklubb.

Bli medlem

Anledningen till de minst sagt ovanliga förutsättningarna är ett beslut från 1974 då Kungsmarken där banan är belägen klassificerades som naturreservat. Förutsättningar som förändrades än mer när EU 2004 uppgav marken som ett så kallat Natura 2000-område. Alltså ett område som skyddas särskilt av EU för att bevara den unika naturen. Något som lett till att golfbanan numera ligger på mark som har högsta bevarandestatus.
— Vi för en ständig dialog med Länsstyrelsen och Naturvårdsverket om vad vi får göra och inte får göra. Dessutom försöker vi vara öppna mot våra gäster och medlemmar om situationen. Vi känner inte att vi har någonting att dölja. Det som väckt störst debatt under de senaste åren är den extremt tjocka ruffen, ett problem vi faktiskt inte kan göra jättemycket åt i dagsläget med gällande regelverk, säger Tegstam.

Ruffen som Marcus Tegstam pratar om får enligt skötselplanen för naturreservatet inte klippas mer än en gång per år. Klubben utför inte all slåtter själv utan merparten görs i ett nära samarbete med Skogsstyrelsens personal. Denna omfattande process får tidigast påbörjas den första juli under förutsättning att växterna blommat färdigt och hunnit fröa av sig för reproduktion. En situation som lett till att det blivit tuffare rent spelmässigt än tidigare för de golfare som tar sig ut på den anrika banan under sensommaren.
— Vi får klippa ner ruffen och har gjort så i alla säsonger. Senaste årens klimatförändringar ligger säkerligen till grund för att faunan blivit något tjockare i botten än vad som varit tänkt från början. Från klubbens sida jobbar vi för att få till en förändring för att på sikt kunna glesa ut ruffen, vilket skulle gynna både naturen och golfspelandet.

Facebook

Den unika ruffen skall klippas för hand, något som görs med slåtterbalk. Arbetet med slåttern pågår från juli till september (tiden för processen beror givetvis på rådande väderlek). Banan som sedan tidigare ansågs klurig har i och med den tjocka ruffen blivit ännu svårare. Framför allt är de tre avslutningshålen en rejäl utmaning. Hål som av många golfare beskrivs som ett eldprov utan dess like.
— Banan är klassisk, kort, strategisk och tuff. Många spelare som kommer hit får en ovanlig utmaning. Ska man ta sig igenom med bra resultat kommer ronden att testa dig både spelmässigt såväl som psykiskt, säger Tegstam lite skämtsamt.

Utöver själva banan har klubben alla möjligheter att rusta upp anläggningen. Något som gjorts med besked sedan millenniumskiftet. Ett modernt stort klubbhus, välsorterad golfshop, inomhushall och en restaurang med suverän krögare kompletterades under 2016 med Golfstudio Holger Crafoord, en sprillans ny studio på hela 80 kvadratmeter. Med den klassiska banan tillsammans med de moderna faciliteterna skapar Lunds Akademiska Golfklubb en golfupplevelse som definitivt bara går att finna på en plats i landet.
— Vi har väldigt trogna medlemmar och andra stamgäster som verkligen trivs med att vara i den här trevliga miljön. Framförallt ska man besöka oss för att få en annorlunda golfupplevelse som inte går att hitta någon annanstans.

Läs mer