Dukarna som tar golfvärlden med storm – döda greener är nu ett minne blott

Känslan av den där perfekta, gröna och mjuka greenen, finns det någon bättre än den? De kan dock vara extremt svåra att få till efter en tuff vinter – Micael Lundmark har lösningen på det eviga problemet, den heter ”GreenJacket”.

Det hela började i Wisconsin, USA, men vid den tiden var det väl ingen som kunde tänka sig att produkten som då användes för ishockey och utomhusrinkar, skulle komma att göra succé även i golfvärlden. Micael Lundmark importerade vid tidpunkten träningsutrustning inom ishockey från just USA. Samma företag som levererade dessa produkter hade även en typ av duk som användes för att anlägga utomhusrinkar. Grannen till mannen som sålde dukarna var banchef på en närliggande golfbana och när han hjälpte till att demontera rinken ett år upptäckte han att gräset var grönast under rinken. Han hade jobbat flera år för att minska vinterskadorna på golfbanans greener och tyckte att resultatet var enastående och föreslog att de skulle lansera produkten på golfmarknaden. Efter mycket forskning och undersökningar på tre amerikanska universitet kom man fram till att denna duk även skulle göra sig perfekt som skydd för golfbanans heliga punkt – greenerna. Micael Lundmark gick igång på detta och bad om att få sälja produkten i Sverige. Sagt och gjort – en helt ny produkt fanns nu på den svenska marknaden.
– Det var trögt att komma igång men efter denna tuffa vinter känns det som att bancheferna börjar se fördelarna, säger Micael Lundmark.

Foto: GreenJacket.

Duken är vattentät, vilket är väldigt viktigt eftersom det ofta är just vattnet som är den största boven när det kommer till att förstöra en greens fina skick under vintern. Syftet med duken är att inte låta vattnet komma åt greenen.
– Det fungerar fantastiskt bra men det är viktigt att analysera sin banas förutsättningar och att ha litet flyt när man lägger duken. Det är t.ex. bra att lägga ut duken vid rätt tidpunkt vilket är när det är ungefär fem centimeters tjäle. Lägger man på duken innan tjälen kommit är det väldigt viktigt att man luftar greenen ofta, säger Micael Lundmark. I Sverige riskerar man även långa läggningstider, om duken ligger längre tid än två månader är vår rekommendation att man förbereder möjlighet att ventilera under duken en gång per månad eller åtminstone en gång varannan månad, fortsätter Micael.
– Det är enkelt att sätta sig in i hur den funkar men det krävs lite jobb för att lägga ut dukarna. Men när allt stämmer blir resultatet grandiost och arbetsbördan rimlig i relation till det resultat man uppnår.

Foto: GreenJacket.

Besök gärna hemsidan för att läsa mer.

Flera svenska banor använder sig redan av duken. Österåker var först och duken gjorde succé redan första året.
– Första året var kanonbra! Östersund-Frösö GK använder sig också av ”GreenJacket”, de har 9 dukar och är nöjda.

Dukarna har en garanti på sju år och sköter man de som man ska bör den hålla i uppemot tio år. Micael Lundmark ser det här som en investering klubbarna gör.
– De flesta förstår vad vinterduken faktiskt gör och hur bra den är men de drar sig för kostnaderna. Jag menar att de pengarna man lägger ut, det får man tillbaka i greenfeeintäkter när nöjda golfare spelar banan och att man kan fokusera på andra delar av golfbanan under våren. Kostnaden kostnad för gräsfrö och såarbete bör också minska. Den är enkel att montera och den ligger kvar även vid höga vindhastigheter. Sen är det även en fördel att man kan klippa och forma denna duk efter greenens form vilket krävs för att inte duken ska blåsa av vid kraftig vind – t.ex. kan bunkrarna vara ett problem med en fyrkantig duk som inte kan klippas efter greenens form.
– De här dukarna har även ett UV-skydd som avskärmar ca 30 procent av inkommande UV-strålning vilket gör att temperaturtillväxten under duken minskar. Man vill inte att gräset börjar växa för tidigt på våren, för att sen riskera att det fryser till på natten. Då dör gräskronorna och greenen är förstörd.

Foto: GreenJacket.

De fantastiska dukarna börjar även leta sig in hos våra nordiska grannländer.
– Jag har en dialog med en klubb i Finland. Där vintertäcker man men har en billigare duk som de fått byta varje år men nu är de nyfikna att testa denna eftersom den är robustare och tåligare.

Läs mer om ”GreenJacket” här.

– Min förhoppning är att bancheferna inser nyttan av denna typ av greenskydd så att banornas medlemmar kan förlänga sin säsong med flera veckor på greener som är BRA redan från säsongsstart och inte i mitten på juli. Vi har i Norrland korta golfsäsonger – varje vecka är guld värd, avslutar Micael.

Foto: GreenJacket.