Familjen köpte äppelodlingen och skapade en av Skånes bästa klubbar: ”Äppelgården är en så otroligt vacker plats”

Äppelgården är fruktodlingen som blivit en älskad golfanläggning. Där har familjen Mårtensson skapat en intim och väldigt speciell klubb. En upplevelse som tveklöst bara går att hitta på en plats i landet.

Det började som en dröm. Restaurangfamiljen Mårtensson hade sedan några år tillbaka lämnat landet för att introducera det svenska köket i USA. Efter år av jobb på sin egen amerikanska krog Swedish Steakhouse var de redo att vända hem. Men till skillnad mot de flesta andra som säkerligen hade låtit den där stora drömmen förbli en dröm, tog familjen det modiga steget och gjorde den till verklighet. När de fick syn på att den vackra fruktodlingen på Äppelgården var till salu.

Mårtenssons ville mer än att bara göra om det vackra naturområdet till en trevlig restaurang. Sedan länge hade de förälskat sig i golf. Och såg nu möjligheten att skapa en helt egen golfanläggning.
— Mamma och pappa har spelat golf i alla år. Och samtidigt alltid varit entreprenörer ut i fingerspetsarna. De började tidigt samla på sig banguider över hela världen som de sen har använt för att skapa banan. Layouten på varje hål på banan har inspirerats av olika ställen runtom världen. De har till exempel tagit något hål på Hawaii och gjort ett liknande hål här på Äppelgården. Jag önskar att pappa kunde berätta mer. Men han finns tyvärr inte vid livet längre, säger Malin Ivarsson platsansvarig på Äppelgårdens Golfklubb.

FOTO: Malin Ivarsson.

Läs mer och besök Äppelgårdens Golfklubb

18 hål, 26 dubbelrum, restaurang, camping och driving range. Familjen Mårtensson har verkligen skapat en komplett golfanläggning. Med blott 3,5 kilometer till centrala Båstad är det vackra läget en starkt bidragande orsak till Äppelgårdens stora popularitet. Men det är heller inga tvivel om att själva golfupplevelsen håller väldigt hög klass. Exempelvis utsåg företaget Campaya nyligen familjens bana till en av Skånes fem bästa. Ett erkännande för Mårtenssons om att de inte bara skapat något personligt. Utan även något riktigt bra.
— Äppelgården är en komplett anläggning där du bor mitt på banan med balkong över 18:e green. Och det är så vackert i solnedgången. Jag skulle nog vilja påstå att man kan inte bo bättre. Banan är rätt knixlig och rolig att spela flera gånger. Det krävs att man spelar sig igenom den några varv innan man förstår hur man ska lägga upp rätt strategi, säger Malin.

FOTO: Malin Ivarsson.

Här finns Äppelgårdens Golfklubb på Instagram

Äppelgården är en liten och gemytlig klubb i Hemmeslöv, placerad precis intill Båstad högst upp på den skånska västkusten. Den lilla staden håller på och expanderar men ännu så länge är det verkligen en naturoas med unik hemmakär stämning. Under många år har medlemsbasen och personalen på anläggningen varit intakt. Vilket skapar en nära och kärleksfull relation. Som också smittar av sig på anläggningens många stammisar och övriga gäster. Dessutom erbjuder den stora äppelodlingen en unik möjlighet som ingen annan klubb i landet kan stoltsera med. Obegränsad tillgång till gratis äpplen.
— Det är ju inte på varje runda man kan plocka på sig äpplen, päron, körsbär och hallon samtidigt som man spelar. I slutet av september när det är högsäsong brukar spelarnas bagar vara fulla när de kommer in efter ett varv. Många tar också gärna med sig en papperskasse ut på banan efter golfrundan och plockar med sig lite smått och gott. Det ingår självklart fri frukt i våra medlemsskap. Och det är faktiskt många som utnyttjar det till fullo.

FOTO: Malin Ivarsson.

Här finns Äppelgårdens Golfklubb på Facebook

Från och med september 2019 lanserar Äppelgårdens Golfklubb ett helt unikt golfpaket. Skördepaketet inkluderar golf, frukt och möjligheten att tillverka sin egen must tillsammans med musteri som kommer finnas på plats. Frukten och självklart i synnerhet äpplena har en nyckelroll på klubbens restaurang som drivs av mamma Lisa Mårtensson. Där finns signaturskapelser som äppelkaka och äppelchutney. Samt givetvis många rätter som består av den populära frukten. På golfbanan bossar Malins bror Stefan Mårtensson som head greenkeeper. Där driver han ständigt förbättringsarbetet för att banan ska hålla riktigt fin kvalitet. Dessutom anläggs just nu en ny green på träningsområdet.

Med kärleken till mat och golf som grund har familjen Mårtensson skapat en golfmiljö precis som de vill ha den. Samtidigt njuter de till fulla drag av varandras sällskap. Malin Ivarsson beskriver känslan av att driva en golfanläggning tillsammans med sina närmaste.
— Samarbetet mellan mig, min mamma och min bror kunde inte fungera bättre. Efter alla år tillsammans är vi så samspelta. Vilket gör det väldigt flexibelt för våra gäster. Eftersom vi snabbt och smidigt kan lösa deras problem oavsett vad det gäller. Det är en ynnest att få komma till jobbet varje dag. Att få åka in i allén och se de blommande träden med äpplen och päron som hänger ned. Det känns inte ens som att man går till jobbet när man kommer hit. Det är verkligen ett privilegium. Och jag är jättetacksam för det.

FOTO: Malin Ivarsson.

Läs mer och besök Äppelgårdens Golfklubb