Framgångssagan på hemmaplan: ”Vi andas och lever Eskilstuna Golfklubb”

Eskilstuna Golfklubb är sterotypen av en klassisk och hemmakär golfmiljö som drivs av sina egenfostrade spelare. Nu laddar klubben inför årets största event vars höjdpunkt präglas av en skotsk legendar.

Som golfare är man van vid långa jobbiga resor som både tar mycket tid och kraft. Innan man äntligen får plocka fram bagen och ge sig ut på banan. Men så är inte alls fallet för Esiklstunaborna. Det tar nämligen bara några få minuters trampningar på cykeln innan de har tagit sig från mitt i city till Eskilstuna Golfklubb. Att Sveriges 39e äldsta bana är en plats fylld av tradition går lätt att förstå. Här umgås barn i fyraårsåldern med pensionärer över 80. På ett sätt som måste vara smått unikt inom idrottssverige. Alla är glada. Alla tar sig tid att hälsa. Och den som går i bräschen som föredöme är klubbchef Richard Svalling. En man med otroligt mycket positiv energi som ständigt ser till att klubbens alla gäster blir sedda. På precis det där sättet som man önskar.
— Vår grundmentalitet att ingen är större än någon annan och vill vara en väldigt glad och trevlig klubb. Det ska andas en positiv atmosfär och alla ska bli väl bemötta. Vi andas och lever Eskilstuna Golfklubb och försöker göra det så bra som möjligt för våra medlemmar och gäster ska trivas, säger klubbchef Richard Svalling.

Bli medlem

Det är ett rutinerat och hemmakärt gäng som ser till att hålla anläggningen igång på bästa sätt. Ett gammalt kompisgäng som växt upp i staden och som följts åt inom golfen sedan unga år. Gemensam nämnare för personalen är att alla är forna elitgolfare som verkligen brinner för sitt eget hem. Där Richard Svalling själv är den ende (var som bäst nere på 0) som inte har haft plushandikapp. Något han får höra mer än tillräckligt. Givetvis på ett skämtsamt sätt.
— Vår banchef Robert Jonsson är gammal Europatourspelare och har precis som mig vuxit upp på klubben. Vi började spela här någon gång mellan 7-10 års ålder och har sedan dess blivit kvar. Vi har båda haft turen att bli anställda här. Vilket förstås är en enorm ära. Det är väldigt roligt att få jobba med en så kompetent banchef och god vän som Robert, säger Richard.

Besök

Ute på de 39 hektar som Robert och hans personal vårdat med stor omsorg finns både unga och äldre spelare. Vi träffar bland annat Eskilstunas äldste medlem, som varit med i den anrika klubben sedan 1961. Oavsett förutsättningar och ålder trivs de 1400 medlemmarna verkligen på Eskilstuna Golfklubb. Alla är glada och pratsamma. Alla verkar känna alla. Och om några veckor firar alla tillsammans årets stora höjdpunkt, Eskilstunaveckan. Evenemanget som startar lördag vecka 27 och håller på hela vägen fram till lördagen veckan därpå, hade förra året 1300 deltagare. Deltagare som får vara med om mängder av roliga tävlingar och fester med god mat på klubbens innergård som tar flera hundra personer.
— Det är väldigt lätt att slå sig för bröstet när man ligger bra till men vi försöker verkligen ta ansvar för att så många som möjligt börjar spela. Fortsätter dem senare i en annan klubb så är det bara bra. Kan vi ta vårt ansvar och få nya personer till sporten, oavsett om det är gamla eller unga, så har vi ju lyckats. Med den inställningen vill jag tro att både vi och golfen går framåt.

Facebook

De senaste åren har varit en minst sagt positiv resa för den klassiska anläggningen. En anläggning som speglar en intim och gammeldags klubb, men samtidigt av väldigt god kvalité. Det finns en gång under vår resa runt banan som Richard blir riktigt känslosam. Och det är när han börjar prata om sin gamle pro och mentor Allister Scott Robinson. En kultfigur i klubben som varit med och fostrat en stor del av vad som numera är Eskilstuna Golfklubb. 2007 gick Allister Scott Robinson tragiskt ur tiden. Men hans minne och värderingar lever fortfarande kvar i allra högsta grad.
— Allister har egentligen betytt allt för Eskilstuna Golfklubb. Det var ett enormt tapp att mista honom. Han hade ett så otroligt stort hjärta för klubben. Det är något vi alla som hade förmånen att bli upplärda av honom försöker efterlikna varje dag. Sista tävlingen på Golfveckan varje år är en Scottish Scramble för att hedra honom. Det är en tillställning utöver det vanliga.

Läs mer