Från total mardröm till Sveriges största golfskola: ”Mycket mer än bara golf”

För blott tre år sedan var Sotenäs Golfklubb med om det värsta som skulle kunna ske. Men istället för en total katastrof har detta inneburit en positiv utveckling som imponerar enormt. Och nu stoltserar klubben med Sveriges största golfskola.

Med ett öppet parklandskap som breder ut sig mellan de stora klipporna är Sotenäs Golfklubb en magisk plats. Vackert placerad längsmed vattnet är den lilla sommarpärlan ett minst sagt populärt resmål under sommarhalvåret. Dit reser i år cirka femhundra golfare för att delta i Sveriges största golfskola.
— Kvalitén på banan är den största anledningen till att folk väljer att komma hit. Sedan är Sotenäs ett allmänt väldigt trevligt ställe att hänga på. Jag skulle till och med vilja säga att det är den ultimata platsen att vara under sommaren, säger Lars Östman klubbchef på Sotenäs Golfklubb.

Besök

2015 var Sotenäs Golfklubb med om det absolut värsta som skulle kunna hända. Hela klubbhuset brann ner och i askorna tvingades klubben riva sin femårsplan för att börja om på noll. Tre år senare står en mäktig byggnad på samma plats. På husets övervåning driver klubben hotell, med 17 rum och en svit. Där bor besökande golfspelare som njuter av allt den fina miljön har att erbjuda.
— Vår slogan är att Sotenäs är så mycket mer än bara golf. Du har väldigt nära till havet, Nordens ark ligger bara en liten bit bort och det finns många fina vandringsleder. Dessutom har du ju Smögen intill. Ett ställe som om något förknippas med sommaren, säger Lars.

Bli medlem

Den totala tragedin har alltså slutat i ett projekt som fört enormt mycket positivt med sig. Tack vare det nya hotellet har Sotenäs Golfklubb kunnat förlänga både säsongens början och slut. Så länge det är snöfritt är golfbanan öppen året om. Och nästa år kompletteras golfen med en sprillans ny Padel Court. En satsning som ytterligare ska belysa att alla är välkomna till anläggningen.
— Vi har jobbat aktivt i 13 år för att få bort stämpeln om att golf är en snobbsport. Istället har folk börjat inse att golf är ett otroligt trevligt sätt att motionera på. Något som hela tiden sprider sig mer och mer. I år har vi över 1600 medlemmar, säger Lars.

Här är banan

Med en nära relation till handikappförbundets ordförande Susanne Gucke är Handigolf något som ligger Sotenäs Golfklubb varmt om hjärtat. Dessutom har klubben tät kontakt med närliggande skolor. För att fler barn ska få möjligheten att testa på golf.
— Både vi och dem är jätteglada över samarbetet. Det finns många engagerade människor som brinner för både ungdomsverksamheten och vår handi-satsning. Vi håller ofta träningsläger för alla som tycker det är roligt att vara här och spela.

Facebook

Sommaren i all ära. De största höjdpunkterna på Sotenäs Golfklubb är tävlingarna Tenegolfen och Hummergolfen som spelas på hösten. Då vem som helst får chansen att vara med och tävla om ett lass av den populära delikatessen som är signifikativ för just Sotenäs.
— Hummerpremiären här är alltid hysterisk. Då är det helt fantastiskt att sitta och titta ner mot vattnet och bara njuta. Det känns väldigt kul att ha en tävling i hummerns tecken. Ett otroligt trevligt event som sprider mycket glädje.

Läs mer