Friiberghs extrema upprustning: ”Är en sådan där snackis”

Det går mot ljusare tider på Friiberghs Golfklubb. Genom en stor upprustning av banan och flera så kallade snackisar hoppas klubben få golfare att vallfärda ut på landsbygden för att ta del av den underbara miljön.

En bra bit ut på Upplands landsbygd ligger Friibergh. En oerhört vacker naturupplevelse som breder ut sig längsmed Mälaren. Precis intill vattnet ligger klubben som enligt den legendariske golfprofilen Göran Zachrisson hade Sveriges svåraste Par 4-hål. Med vatten på båda sidor och dogleg vänster krävs det ingen raketforskare för att förstå varför. En stor höjdpunkt på en bana som har gått en otroligt positiv utveckling tillmötes under senare tid.
— Vi har satsat 1,5 miljon på bearbetning av banan under de senaste två åren. Nu börjar allt slit betala av sig. Underlaget är verkligen outstanding jämfört med tidigare. Och vi fortsätter att lägga ner stor omsorg varje dag för att den ska bli ännu bättre, säger Anders Jarl ansvarig på Friiberghs Golfklubb.

FOTO: Photorox

Bli medlem

Tack vare de stora investeringarna kan banarbetarna klippa fairways mycket oftare. Dessutom klipps greenerna varje dag och mer tid läggs ned på nödvändiga arbeten som dressning, pipning och att så nytt gräs. Klubben är inne i ett visionsarbete som pågår fram till 2020. Ett arbete då givetvis själva golfen står i fokus.
— Oavsett hur spelet har gått ska man åka härifrån och tycka att det varit en trevlig grej i en härlig miljö. Golfen här ska vara utmanande. Tanken har varit att bevara svårigheterna för de bästa men samtidigt ta bort onödiga hinder som bara irriterar folk i onödan. Till exempel varför ska vi ha en bunker där som inte används. Eller varför ska vi ha hög ruff i anknytning till fairway, när det bara leder till att folk inte hittar bollen. Golf ska ju vara kul. Det är det absolut viktigaste, säger Anders.

FOTO: Photorox

Besök

I anknytning till banan ligger Friiberghs Herrgård. En konferensanläggning som för blott 10-15 år sedan utsågs till landets allra bästa. Där bor under sommarhalvåret mängder av golfare som har fått syn på landsortspärlan. För det är inte många som råkar ha vägarna förbi. Med placering långt ut på landet utan kommunikationer krävs det att man aktivt ska vilja ta sig till Friibergh för att komma hit. Givetvis en utmaning för klubben som ständigt arbetar för fullt med att visa upp sin skönhet.
Det finns många människor som börjar lära sig spela golf på en liten anläggning och sedan vill testa på en riktig bana. Vi ett väldigt bra alternativ att byta till när man väl kommit igång. Här känner man verkligen den sociala gemenskapen och det spelar stor roll. Det är viktigt att golf inte är något överklassport som bara välkomnar människor som har råd. Vi har medlemsskap som börjar på 600 kronor och det är ju inte speciellt mycket alls med tanke på hur mycket golf man får för pengarna.

FOTO: Photorox

Facebook

Att sticka ut från bruset är en ständig utmaning för klubbarna runtom i golfsverige. Friiberghs Golfklubb har gjort slag i saken på ett minst sagt spektakulärt sätt. Genom att skapa så kallade snackisar. Saker som verkligen får klubbens besökare att åka hem med ett underhållande minne att berätta om för familj och vänner.
— Vi försöker ofta få till så kallade snackisar. Något vi gjort som det pratats mycket om är att byta ut avståndsskyltarna på rangen mot hastighetsskyltar. Det har verkligen blivit en sådan där snackis. En annan är att vi har haft plastkrokodiler i våra vattenhinder för att skrämma bort gäss. Det är viktigt att hela tiden försöka göra det där oväntade som gör att våra medlemmar och gäster har lite extra kul hos oss.

FOTO: Photorox

Läs mer