Fulkes senaste mästerverk på hemmaplan: ”Har speglat hans design”

Golfen i Oskarshamn är på stark frammarsch. Den lokala klubben växer enormt och presenterade i år en helt ny korthålsbana. I samarbete med självaste Pierre Fulke, som har en nära relation till den småländska landsbygden.

Det var en dag för sex år sedan när golfklubben i Oskarshamn fick nog. Efter ett par tunga år fanns det bara två val, lägga ned golfen i den lilla småländska staden eller kavla upp ärmarna och starta om. Sedan dess har klubben gjort en häftig resa. Nu står den ideella golfföreningen där med nästan 1300 medlemmar varav cirka 200 tillhör klubbens juniorverksamhet. En smått osannolik utveckling.
— Vi har haft en medveten strategi med låga avgifter för nybörjare, för att locka fler till banan. Sedan har de fått rabatter i många år för att stanna kvar. Det är viktigt att spelare når officiellt handikapp om han eller hon ska tycka golf är kul. Kommer man inte över den puckeln är sannolikheten väldigt stor att man slutar spela. Men när man väl börjar träffa bollen bra då är man fast, säger Hans Karlsson Johannesson klubbchef och banchef på Oskarshamns GK.

Småland är långtifrån känt för att vara något golfmecka. Men en av Sveriges bästa golfspelare bor faktiskt numera ute på den småländska landsbygden. Från sitt hem i Eksjö har Pierre Fulke bara cirka en timme till Oskarshamns Golfklubb. Den forne tourspelaren som numera rankas som en av landets bästa bandesigners. Fulke och parhästen Adam Mednickson ligger bakom många golfprojekt runtom i landet. Bland annat den stora uppfräschningen av klubben i hans egna trakter.
— Vi har ett väldigt bra samarbete med Pierre. Han bor i närheten vilket gör allt extra smidigt. Som spelare var Pierre väldigt stark på närspel något som speglat hans design på vår bana. Det är helt klart greenområden där man kan studsa och leka lite med bollen om man är riktigt duktig. Sedan är det tydliga linjer mellan ruff, semiruff och foregreen, något jag tycker är väldigt viktigt, säger Hans.

Besök

Utöver den stora upprustningen av 18-hålsbanan som just nu pågår, har Pierre Fulke och Oskarshamns Golfklubb tillsammans skapat en sprillans ny korthålsbana. Fulke tyckte att klubben behövde ett större träningsområde varpå han gjorde om två par 4-hål till ett par 3- och ett par 5-hål och fick på så sätt loss yta till sex korta hål. En slinga som invigdes under sommaren.
— Korthålsbanan kom till i samband med vår Masterplan. Hålen är 40-90 meter långa och är av hög kvalité. Ofta ligger en korthålsbana på ett fält men det gör inte vår bana. Detta leder till att den blir lite knixig och rolig att spela.

Medlemmarna på Oskarshamns Golfklubb har också stor del i framgångssagan. Med 6-7 mil till närmaste klubb var det aldrig något snack om att stadens mest trogna spelare ville ha sin hemmaklubb kvar. Och var beredda att offra tid och kraft för att få det att hända. Många i den stora medlemsskaran, som på senare år ökat med nästan 20 procent, drar ett tungt lass tillsammans med personalen. När de skapar en golfbana som de alla är otroligt nöjda med.
— Jag upplever definitivt att vi är en klubb med bra och nöjda medlemmar. Vilket vi också får se i våra undersökningar. Det har blivit en positiv spiral i klubben. Vi har fått in bra personal och nya medlemmar som är pigga och glada. Det gör stor skillnad. På SGF:s senaste undersökning om vilken klubb som hade nöjdast medlemmar kom vi på femte plats. Det är bästa beviset på att medlemmarna är väldigt stolta över vår klubb.

Läs mer