Gjorde osannolika planen till verklighet: ”Väldigt viktigt för mig att representera Sverige”

Madelene Sagström gör sin andra säsong på LPGA-touren. Nu berättar den svenska golfstjärnan om hur golfkarriären startade, den häftiga tonårsplanen som gick i uppfyllelse, drömflytten till USA och kärleken till Abacus fantastiska kläder.

Att golf är Madelene Sagströms liv är ingen överdrift. Redan som nioåring började Madde sakta men säkert lämna bollsporterna bakom sig, för att satsa på sin nya passion. Efter flytten till centrala Enköping blev hennes familj granne med golfklubben. Där hon skulle komma att spendera minst lika mycket tid som på hemmaplan.
— Jag började med golf för att det fick mig att känna frihet. En känsla av att kunna göra precis vad jag ville. Jag har alltid älskat att tävla och golf blev den ultimata utmaningen. Dessutom kunde jag ju helt själv påverka min egen utveckling.

Abacus nya produkter

Redan som 13-åring kom Madelene hem till sina föräldrar med livsplanen klar. Hon skulle ta sig in på golfgymnasiet i Skåne, plugga på College i USA och sedan bli golfproffs. Och så blev det. Om livsplanen vid 13 års ålder blev startskottet för den stora golfsatsningen, var flytten till andra sidan Atlanten det som tog den till nästa nivå. Där lärde sig Madelene älska kulturen i den amerikanska södern. Och framförallt lära sig att sport är det absolut bästa amerikanerna vet.
— Flytten till USA var helt fantastisk. Efter åren i Skåne var jag van vid att ta hand om mig själv. Samtidigt fick jag chansen att lära mig ett nytt språk och en ny kultur. Men det absolut häftigaste var att se hur mycket amerikanerna älskar sport. Jag blev behandlad som en riktig superstjärna bara för att jag var duktig på golf.

Abacus ambassadörer

2016 dominerade en 23-årig Sagström redan på Symetra Tour (”undertouren” till LPGA). I samma veva inledde Madde ett samarbete som skulle komma att bli något utöver det vanliga. Genom sin mentor Robert Karlsson, som Sagström regelbundet spenderar väldigt mycket tid med i Charlotte, kom hon i kontakt med Sven-Olof Karlsson, grundare av den svenska klädföretaget Abacus. Robert Karlsson hade jobbat med Abacus i många år som manlig ambassadör. Och Roberts unga adept Sagström kom att bli hans kvinnliga motsvarighet.
— Jag och Robert började jobba tillsammans 2015 när han gjorde ett pilotprojekt med damlandslaget. Vi trivdes så bra tillsammans att han sedan dess varit min mentor. Med sina enorma erfarenheter fungerar han som bollplank och hjälper mig på alla möjliga sätt.

Abacus unika teknologi

Två år senare är 25-åriga Madelene bofast i golfens finrum. På världens två i särklass största tourer LPGA (damernas PGA-tour) och LET (damernas Europatour) konkurrerar hon dagligen med världens bästa spelare. På sig har hon alltid Abacus förstklassiga mundering. Som golftokig har Madde testat olika golfkläder sedan ung ålder och den svenska klädjättens plagg är hennes absoluta favoriter.
— Jag har alltid tyckt att Abacus har haft bra grejer. Deras nytänk är sjukt häftigt. Att få se det från första parkett och följa deras utveckling har varit otroligt mäktigt. Jag får ofta jättefina kommentarer om mina kläder. För mig har det alltid varit viktigt att representera Sverige och att få vara ansiktet utåt för ett så omtyckt svenskt företag gör mig väldigt stolt.

Abacus på Facebook

Under åren inom golfen har Sagström skapat sin egen still. Hon har nästan alltid på sig helfärgat eller enmönstrat, oavsett färg. Något som går helt i linje med de flesta av Abacus kollektioner. Att bära helfärgat innebär i många fall att försöka smälta in i mängden. Något som dock är raka motsatsen till Maddes värderingar. För henne har det alltid varit viktigt att försöka sticka ut. En medveten strategi för att göra henne till en mer framgångsrik golfspelare.
— Jag försöker hela tiden vara annorlunda. Det är viktigt att hitta sin egen väg. Folk kommer alltid hålla på och tycka och tänka. Då är det viktigt att man vågar stå upp för det man tror på. Och på tävling hjälper det mig att våga tänka annorlunda, även vid avgörande situationer på banan.

Här finns Abacus

Madelene Sagström har startat sin andra säsong på världens bästa golftour på ett stabilt sett. Hon spelar överlag bättre än i fjol men är fortfarande långtifrån nöjd. I år hoppas hon nå drömmen om att ta sin första LPGA-seger. Samtidigt har hon kvar exakt samma värderingar som när hon började spela. Efter den där flytten intill Enköpings Golfklubb som nioårig tjej.
— Att leva som golfproffs kan ofta vara väldigt tufft. Men känslan att kunna konkurrera med de bästa i världen och drivet att hela tiden utvecklas gör att det är värt allt jobb. Golf är den ultimata utmaningen.

Läs mer