Golfarens nya superkläder: ”Håller kroppstemperaturen oavsett väder”

Abacus nya X-Series kollektion är här. Kläder skräddarsydda efter golfarens specifika behov. Med noga utformade detaljer och material av högsta klass vill den svenska klädjätten att golfaren både ska se så bra ut och må så bra som det bara är möjligt.

Vid en första glimt ser det ut som en tuff fritidsjacka. Men i själva verket är det golfarens nya superplagg. Uppbyggd på en blandning av kol från kokosnöt, vulkansand och polyester är Abacus nylanserade X-Series något långt utöver det vanliga. Den exklusiva regnjacka kompletteras av regnbyxor, kompressionsbyxor, kompressionströja, pikétröja, fleecetröja och vindjacka, allt i helsvart. Men finns även i mer färgglada modeller.
— Kläderna ska vara väldigt funktionella och man ska samtidigt se moderiktig ut. De ska sitta helt rätt i passformen så att golfare som använder dem bara behöver tänka på sitt spel. Istället för att dra på sig en klumpig regnjacka ska man få en wow-känsla när man slår ut från första tee, säger Sven-Olof Karlsson grundare av Abacus.

Grunden i funktionaliteten är baserad på 37,5 teknologin som bygger på att kroppen ska hållas både torr och i lagom temperatur, oavsett yttre väderförhållanden. Utöver detta ligger även stort fokus på att förbättra andningsförmågan för de som använder kläderna. Plaggen är överlag extremt tunna men genom att ta på sig flera lager håller sig kroppen borta från kyla.
— Det är jätteviktigt med rätt plagg för att trivas på golfbanan. Annars kostar det mycket onödig energi. Och med den extra energin ska man förhoppningsvis slippa onödiga treputtar i slutet av rundan. För det är i alla fall då de brukar komma för mig, säger Sven-Olof skämtsamt.

Passformen på Abacus kläder är skräddarsydda för att maximera rörligheten för golfare. Alla sporter har på senare år blivit mer specifika vad gäller funktionen på kläderna som används, och golfen är inget undantag. På Abacus nya X-Series finns flera smarta funktioner som är särskilt framtagna för att passa just golfspelare.
— Det finns många små detaljer som vi har byggt in i kläderna. Exempelvis har vi medvetet gjort en dragkedja på regnbyxan som inte går hela vägen ner. Den ska skydda från att vatten läcker in när det regnar. Och på den nya X-Series jackan finns en ny funktion på ärmslutet. Tittar man på många av de duktiga golfarna vill de gärna dra upp ärmarna när de spelar närspel. Därför har vi skapat ett extra smidigt sätt att göra det, säger Sven-Olof.

Tillsammans med Ingrid Lindgren Wachtmeister grundade Sven-Olof Karlsson Sveriges just nu mest framgångsrika klädföretag inom golfbranschen. Under de senaste åren har Abacus producerat kläder till det Europeiska Solheim Cup-laget vid hela fem tillfällen. Dessutom har företaget licens för att få producera kläder med Ryder Cup-loggan. Vilket bara innehas av cirka tolv klädmärken i hela världen. Detta om något är bevis på att Abacus produkter är av absolut högsta klass.
— Man ska känna sig snygg och stolt av att bära våra kläder. Vi försöker använda oss av olika färger så att man kan välja efter vilket humör man är på. Oavsett färg är tanken bakom alla våra kläder att de ska spegla attityd. Att man mentalt ska känna sig tuff och lite speciellt klädd i våra plagg.