Golfens bortglömda nyckelspelare: ”Utgör merparten av klubbarnas kostnad”

Den dagliga golfdebatten handlar nästan alltid om viktiga aktörer som klubbchefer, styrelser och duktiga spelare. Men ytterst få nämner den aktör som gör det stora arbetet ute på fältet, greenkeepern. Det vill Simeon Liljenberg ändra på. Genom sitt företag ESL Group hjälper han golfklubbar med att effektivisera ”det gröna arbetet” och få banarbetare att få lite mer uppmärksamhet.

Det finns 460 golfbanor i Sverige. På varje bana finns ett fåtal personer som varje dag gör allt för att se till att förutsättningarna på dessa banor är på topp. De benämns som greenkeepers men gör i själva verket oerhört mycket mer än så. Från att golfare kör in på parkeringen till att de slår bollen i sista hålet är det greenkeepern som ansvarar för helhetsupplevelsen.
— Allting som är gjort på golfbanan är gjort av greenkeeping-teamet och det glömmer man lätt bort. Kommer man till en klubb vet man oftast vem som är pro och klubbchef och man har också ibland koll på talangfulla spelare men man har ingen aning om vem som är greenkeeper. Det borde alla veta för att den personen har så otroligt stor betydelse, säger Simeon Liljenberg.

Simeon Liljenberg vet, den rutinerade gräsexperten har otaliga års erfarenhet av arbete med skötsel av både golf- och fotbollsanläggningar. Idag är hans eget företag ESL Group ansvariga för skötseln av Friends Arena (nationalarenan i fotboll) men framför allt jobbar han inom golfen. I en roll som konsult på de skånska klubbarna Elisefarm, Skepparslöv, Skyrup, Eslöv och Östra Göinge fungerar Simon som länken mellan klubbledningen och deras anställda greenkeepers.
— Jag fungerar som en opartisk mellanhand och står därför aldrig på någons sida. Min uppgift är att förmedla värdet i varför man gör si eller så på en bana. Det är annars lätt att det blir en vi-mot-dem dialog mellan de båda parterna fast de egentligen tillsammans ska driva klubben, säger Simeon.

En golfklubb omsätter varje år miljontals kronor för att hålla anläggningen i gott skick. Med dessa siffror som grund är det enkelt att förstå betydelsen av en duktig greenkeeper. De förvaltar alltså en övergripande del av den enorma budget en golfklubb spenderar varje år. Teamet på fem-tio personer som arbetar på respektive bana bär huvudansvar för att verkställa allt från bollarna på rangen till materialet i bunkrarna och blir därigenom nyckelspelare för att en golfklubb ska fungera. Däremot är greenkeepern faktiskt sällan med i beslutsprocessen om vad de själva ska utföra.
— Banarbete utgör en stor del av den totala kostnaden för en golfklubb. Vilket betyder att det skulle göra så stor skillnad om en greenkeeper får vara med och påverka mer. Klubbarna borde framför allt tänka mer ekonomiskt och där kan vi hjälpa till att komma på möjliga lösningar beroende på vilken budget klubben har att jobba med. Man kan bygga en fin golfbana med ofantligt mycket pengar men också med mindre medel om man är mer effektiv, säger Simeon.

Golfen är överlag en väldigt konservativ bransch men efter ett antal tuffa år börjar alltfler inom sporten inse att det finns olika sätt att bedriva en framgångsrik golfverksamhet. Istället för att fokusera på att framstå som så bra som möjligt på alla plan fokuserar många klubbar på att hitta en nisch som får just dem att sticka ut i det stora bruset. I sin roll som konsult försöker Simeon Liljenberg ständigt hjälpa sina arbetsgivare att hitta denna unika väg.
— Man kan inte ha 460 Svensson-banor och tro att framtiden är att alla gör samma sak. Det behöver inte vara så avancerat utan handlar om att man måste tänka på vad det är man kan göra för att sticka ut litegrann. Till exempel vill alla självklart ha de bästa greenerna men det kanske inte är möjligt. Klubbarna behöver hjälp med att se exakt vad som är rimligt att göra efter hur mycket pengar de har att spendera, säger Simeon.

I dag går merparten av en greenkeepers arbetstid åt till att klippa gräs. Något som med all säkerhet kommer att förändras inom de närmaste åren. Genom framtagande av klippmaskiner styrda av robotar kommer dessa segdragna och enformiga arbetsuppgifter minska ordentligt, kanske till och med försvinna helt. Det är lätt att gissa att denna förändring skulle vara negativ för alla anställda banarbetare då det finns mindre arbete att utföra. Simeon Liljenberg väljer däremot att se det på motsatt sätt.
— Jag ser positivt på utvecklingen. Den innebär att greenkeepers får ännu större möjligheter att blomma ut med sin expertis. Idag stoppas arbetet upp väldigt mycket av att vi måste sitta på de där klipparna hela dagarna. Tid som istället kan läggas på att göra bunkrarna eller greenerna lite bättre. Jag är definitivt inte orolig för yrkets överlevnad. Det kommer aldrig bli så datoriserat att vi inte behövs om man vill ha en anläggning av hög kvalité, säger Simeon.

Simeon Liljenberg är ständigt på resande fot i sin jakt på att förbättra förutsättningarna på idrottsanläggningar runtom i landet. Men trots att resdagarna är långa och många finns inga tecken på trötthet. Utan tvärtom ett brinnande driv att göra branschen ännu bättre. Det finns mycket att göra inom golfen. Och Simeon ser fram emot att få vara med och utveckla många golfklubbar runtom i landet.
— Det är otroligt kul att få vara med på resan en klubb gör när den bestämmer sig för att hitta en ny väg till framgång. Men det är viktigt att vara tydlig med att det är klubben som gör det själva. Jag är bara där för att utmana deras tankar.

Kontakta Simeon Liljenberg på:
0704-716160