Golfklubbens extrema makeover till en av Sveriges bästa skidanläggningar

Golfanläggning på sommaren — skidspår på vintern. Arninge Golfklubb för allt för att maximera användningen av sin anläggning för alla som gillar att motionera ute i den friska luften.

På merparten av golfklubbarna runtom i landet innebär vinter lågsäsong. Men inte på Arninge Golfklubb. Där gör klubben allt för att utnyttja den kyliga årstiden på bästa sätt. Genom ett samarbete med Täby Konstsnöspår som drivs av skidklubbarna Täby IS och Sundbybergs IK förvandlas golfanläggningen till en skidanläggning i absolut toppklass.
— Golf och skidåkning är en väldigt bra kombo. Det ena är ju på vintern och det andra på sommaren. Dessutom är båda trevliga sätt att motionera ute i den friska luften. I stället för att bara sitta still under halva året finns nu möjlighet hos oss att vara utomhus och hålla igång på två helt olika sätt fast på exakt samma ställe, säger Lars Nordlöf klubbdirektör på Arninge Golfklubb.

Läs mer om Arninge Golfklubb

Att omvandla en anläggning för golf till skidåkning på exakt samma yta är en omfattande process. På Arninge Golfklubb finns nio snökanoner som rullas ut så fort det är dags för makeover. Genom stora slangar kopplas kanonerna samman med banans vattenhinder genom stora generatorer. Sedan påbörjas tillverkningen av omkring 150 000 kubik konstsnö, som alltså bildas rakt från golfbanans dammar.
— Det krävs lite pyssel. Man kan ju inte bara att skjuta in vatten och få ut snön i andra ändan. Det krävs rätt förutsättningar för att ha möjlighet till en sådan här omvandling. Framför allt är det viktigt att ha god tillgång till vatten vilket vi har både genom stora dammar och närhet till Ullnasjön som ligger intill banan, säger Lars Nordlöf.

Snökanonerna i full gång på Arninge Golfklubb:

Läs mer om Täby Konstsnöspår

För att lyckas med den stora omvandlingen krävs mer än att de materiella förutsättningarna är rätt. Den viktigaste variabeln för att få till ekvationen konstsnö går inte att påverka på något sätt, nämligen vädret. För att det ens ska gå att tillverka konstsnö behöver temperaturen understiga nollstrecket under längre tid.
— Man väntar och så väntar man lite till och lite till, tills det blir minusgrader. Det blir ju så att man tittar på väderprognoser bra mycket mer än under golfsäsongen. Så fort det blir en längre sammanhängande period med minusgrader drar man ut material för att börja tillverka snön. Det krävs stor kunskap för att lyckas med en sådan svårhanterad verksamhet. Man måste veta när man ska sätta fart. Börjar man för tidigt är det lätt att förlora all snö och få börja om från början.

Topp 3 och kransmas under årets ”Tjejskidan”. En tävling som ger högt placerade åkare bättre startplatser i Vasaloppet:

Bli medlem hos Arninge Golfklubb

Resultatet blir en skidslinga på runt 2,7km. En slinga som givetvis inte går på själva golfbanan utan på ytor runtomkring. Under vintersäsongen är spåren konstant fyllda av skidåkare. Allt från barnfamiljer till så kallade elitmotionärer som vill träna inför tävlingar som Vasaloppet samt folk som bara vill hålla kroppen i trim. Täby konstsnöspårs verksamhet inleds vanligtvis runt jul- och nyårshelgen och håller på hela vägen förbi Vasaloppshelgen. De senaste åren har anläggningen haft hela 50-55 000 starter per säsong.
— Vi började samarbeta med Täby Konstsnöspår för fyra år sedan då de sökte någonstans att vara. Det känns fantastiskt att kunna erbjuda en aktiv verksamhet här året runt. I stället för att bara ha golfen och sedan står det helt stilla. Något som också känns kul är att jag kan erbjuda alla mina fullvärdiga medlemmar gratis skidåkning under hela vintersäsongen. Dessutom åker alla ungdomar under 20 år gratis.

Bli medlem hos Arninge Golfklubb

Arninge Golfklubbs förhoppning är att fler skidåkare ser charmen i att spela golf. För att göra detta erbjuder klubben ett extra förmånligt erbjudande på golfmedlemsskap för dem som är medlemmar i Täby Konstsnöspår. Då skidåkarna helt kan dra av kostnaden för att åka skidor på anläggningen om de vill testa att börja spela golf.
— Vårt tänk bygger givetvis på att så många som möjligt ska vara här under vintern och åka skidor, men även att de ska fatta tycke för golf genom att spendera tid på anläggningen. Vi hoppas hitta många skidåkare som fattar tycke för golf.

Spurt i ”Tjejskidan” på samma mark som under sommaren är range på Arninge Golfklubb:

Här finns Arninge Golfklubb på Facebook