Hemligheten bakom framgången — så blev Piteå Norrlands bästa golfklubb

På Piteå Golfklubb uträttas stordåd. Från en vacker golfbana längsmed vattnet har klubben blivit en oas för aktiva människor. Som minsann kan gotta sig i otaliga möjligheter på anläggningen som aldrig verkar sluta växa.

Många rankar Piteå Golfklubb som Norrlands vackraste golfbana. Med placering utmed det glittrande havet är banan sannerligen ögongodis för alla golfare som gillar djur och natur. Med 27 hål maxar klubben golfsäsongen med att ha öppet dygnet runt. Att få möjligheten att spela midnattsgolf är få förunnat. Men norrlänningarna är bortskämda med den unika möjligheten. Att kunna gå ut och svinga sina klubbor mitt i natten är vardagsmat för den inbitne golfaren i norr.
— För oss som är uppväxta här, är det en självklarhet att kunna spela dygnet runt. Men klart att det är en unik grej. Att gå ut och spela på natten ger en speciell känsla. Det är så lugnt och harmoniskt. Man hör bara fåglarna som kvittrar och ett och annat djur som rör sig i skogen. Det är en upplevelse alla golfare borde testa, säger Ulf Åberg klubbchef på Piteå Golfklubb.

Läs mer och besök Piteå Golfklubb

Innovativ lösning
Golfklubben i Piteå har funnits i över 50 år. Men trots klubbens fördelaktiga läge har det länge varit svårt att driva en lönsam verksamhet. Som de flesta säkert är medvetna om, pågår inte golfsäsongen i Norrland längre än cirka fem månader varje säsong. En situation som kräver en innovativ lösning.
— Man måste driva en golfklubb som ett företag. Annars är det omöjligt för den att bli riktigt lönsam. Och om du ska ha råd att driva en golfbana så kostar det pengar. Så enkelt är det. Man kan tycka att det är grymt orättvist att andra sporter som hockey och fotboll får så mycket större bidrag. Eller så kan man bita ihop och hitta en annan lösning. Golfen är ju en jättebra idrott som tar hand om människor i alla åldrar. Det finns ingen form av utslagning. Utan vem som helst får vara med och spela hela livet. Kan man få in fler i golfmiljön så att de kan inse det är mycket vunnet, säger Ulf.

Här finns Piteå Golfklubb på Instagram

Skapat multianläggning
Lösningen blev att göra om golfklubben till en multisportanläggning. In kom fyra grusbanor, två padelbanor, lekland med rutchkana och en jättehall med möjligheter att spela innebandy, basket, fotboll och andra sporter. Dessutom byggdes ett stort hotell med 90 bäddar bara 40 meter från första tee. Det finns alltså alla möjligheter att trivas omkring golfklubben, oavsett om man bor i Piteå på heltid eller söker en trevlig semesterresa.
— Vi har en vision om att golfklubben till och med ska leva ännu mer på vintern än på sommaren. Just nu håller vi på med ett projekt som förhoppningsvis snart kommer innebära padelbanor inomhus, squashbanor, tre rum med golfsimulatorer, och fräscha konferensrum. Dessutom har vi ju skidåkningen. Det finns helt klart förutsättningar för att det ska vara fullt här på anläggningen hela året om, säger Ulf.

Här finns Piteå Golfklubb på Facebook

Bäst i stan
På anläggningen jobbar elva heltidsanställda. De flesta är uppväxta i Piteå och har därför alltid haft en nära relation till klubben och staden. Och satsningen på sina eldsjälar har gett resultat. 2018 utsågs Piteå Golfklubb till stadens bästa småföretag. En utmärkelse som ytterst sällan går till en idrottsförening. Dessutom har restaurangen, som drivs i egen regi och har öppet året runt, en av stadens allra mest populära. Men den norrländska semesterpärlan är långtifrån nöjda. De jobbar vidare med att utveckla stadens stora aktivitetsanläggning, med golfbanan i fokus, till en samlingsplats för sportälskande invånare och gäster.
— Vi vet att vi har en jättebra golfbana. Men allt runtomkring gör också väldigt stor skillnad. När du kommer in från en runda och det sitter 40 personer och skrattar på uteserveringen blir det ett annat liv. En positiv stämning som ger ringar på vattnet. Vi vill att hela familjen ska kunna komma hit tillsammans och göra olika aktiviteter. Just variationen kommer vi att satsa vidare på framöver. Piteå är redan en riktig semesterpärla. Men det ska bli ännu bättre.

Läs mer och besök Piteå Golfklubb