Historiska golffesten glöder: ”Verkligen rätt tävling att åka till”

I veckan spelas Swedish Golf Tour i Trosa för första gången någonsin. Och Nordic Camfil Championship på Åda Golf & Country Club har fått en kanonstart. På lördag förmiddag finns möjligheten att se toppgolfare slåss om den historiska titeln.

Det finns få ögonblick som kan mäta sig med känslan som uppstår när man gör någonting för allra första gången. Inom golfen kan den där speciella känslan uppstå vid en rad olika tillfällen. Som när man slår sitt första bra slag, går ut på banan för första gången eller när man arrangerar sin första stora tävling. Den härliga känslan finns just nu på Åda Golf & Country Club. Det är nämligen första gången någonsin som Swedish Golf Tour är på plats i Trosa. Vilket klubben självklart vill göra till något alldeles extra.
— Det har varit en enormt lång resa. Frida Bräster från Golfförbundet ringde mig i oktober och frågade om vi var intresserade. Vi behövde inte tänka längre än ungefär tre minuter innan vi sade ja. Nu sitter vi här många månaders hårt jobb senare och allt har fungerat jättebra. Vilket känns helt fantastiskt, säger Niklas Lindroos marknadschef på Åda Golf.

Tournament Director Per Backström framför hål 10, ett av banans signaturhål.

Besök

Under onsdagen inleddes tävlingsveckan med en klassisk Pro Am. Då amatörer från 25 olika företag fick testa på banan tillsammans med proffsen som under resten av veckan ska spela huvudtävlingen. Dessutom invigdes klubbens nya träningsfält Camfield, döpt efter tävlingens huvudsponsor Camfil. Företaget med bas i just Trosa som gör den lilla stadens första golfevenemang av denna dignitet möjlig. Kvällen avslutades givetvis med en riktig viltspecialitet då de cirka 140 gästerna bjöds på helgrillat vildsvin till tonerna av Johan Boding och Marita Lindén som stod för musikunderhållningen.

Hemmaspelaren Fredrik Kull på väg att slå ut på hål 2 under första dagens spel.

Bli medlem

Det var dock först på torsdagen som Camfil Nordic Championship svingades igång på riktigt med ett förstklassigt startfält. 18 av de 20 bästa spelarna på rankingen är nämligen här, inklusive Tourledaren Axel Olesen från Norge. Det finns alltså alla möjligheter att få se förstklassig golf i Åda under veckan.
— Vi har ett väldigt starkt startfält. Bland annat har tre av spelarna vunnit på Europatouren vilket är väldigt sällsynt. Ska man åka ut och titta någon gång under året är det här verkligen rätt tävling att åka till, säger Per Backström Tournament Director.

Tourledaren Axel Olesen i räddar par efter ett snyggt bunkerslag på hål 2.

Läs mer

Golfbanan i Åda är kort, välskött och knixig. Vid en första anblick är det lätt att gissa på väldigt låga scorer, särskilt med tanke på spelarnas höga kvalité, men det är inte säkert att så blir fallet. Banan är faktiskt klart mycket mer svårspelad än man kan tro. Framförallt på grund av extremt ondulerade och svårbemästrade greenområden. Det handlar helt klart om att tänka till en gång extra för att vara med och slåss om titeln på lördag.
— Det är en väldigt utmanande bana. Även fast den inte är speciellt lång. Det är ingen bana där du bara kan slå en lång drive och sedan pitch in på varje hål. Utan här måste du verkligen tänka på spelstrategi. Det finns flera hål som är lite luriga. Framförallt hål 18 kommer bli väldigt avgörande. Det är möjligt att hela tävlingen kommer att avgöras på det absolut sista hålet, säger Stefan Lindell klubbchef.

Den svårspelade greenen på hål 18 som kan komma att avgöra hela tävlingen.

Facebook

Efter månader av hårt jobb lutar nu Stefan Lindell och hans personal sig tillbaka och njuter av festen de tillsammans skapat. En fest som pågår till och med lördag eftermiddag. Parallellt med golfen har det svenska landslaget i fotboll rosat marknaden i Ryssland vilket lett till att tävlingen på lördag skjutits fram. Ledarbollen går därför ut senast klockan nio. Allt för att både spelare och folk runtomkring ska kunna njuta av förstklassig sport på två olika ställen samma dag. Men en VM-kvartsfinal i all ära, det är ju den högklassiga golfen under veckan som Åda-borna kommer att bära med sig längst fram på näthinnan. Att som klubb och stad få ta det där steget och leverera en SGT-Tour tävling på sin egen hemmaplan för allra första gången. Och dessutom genomföra det på ett fenomenalt sätt. Något Golfförbundets egen Tournament Director Per Backström sannerligen håller med om.
— Att komma till en bana som vi aldrig varit förut och bredda touren är ju lite det som är vitsen med det hela. Åda är praktexemplet på detta. De har under hela resan varit otroligt entusiatiska och skött allt extremt proffsigt. Att de gått in i det här med ett sådant oerhört stort engagemang är verkligen roligt. Det smittar av sig och skapar en fantastisk golfmiljö.

Niklas Lindroos (marknadschef Åda), Stefan Lindell (klubbchef Åda) och Håkan Stålbro (tävlingschef SGF) njuter i solskenet på Ådas terass.

Leaderboard